Jyllands-Posten

AUH: Rigshospit­alet truer vores specialer

Aarhus Universite­tshospital­s position som højt specialise­ret vestdansk center og Region Midtjyllan­ds flagskib er under hårdt pres, mener hospitalsl­edelsen.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN MARIA DALHOFF Marie-Louise.Andersen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

12 år i traek er Aarhus Universite­tshospital (AUH) kåret til Danmarks bedste hospital, men de højt specialise­rede funktioner på AUH er truet.

Det fastslår hospitalsl­edelsen på AUH i et brev til regionsråd­spolitiker­ne i Region Midtjyllan­d. Det er isaer konkurrenc­e fra Rigshospit­alet i København, som udfordrer AUH, skriver ledelsen.

»Aarhus Universite­tshospital oplever, at Rigshospit­alet bl.a. forsøger at påvirke beslutning­stagere til at dagsordens­aette centralise­ring af højt specialise­rede funktioner og ved bevidst rekrutteri­ng af specifikke fagfolk, hvorved AUH mister kompetence­r, der er nødvendige for at fastholde de højt specialise­rede funktioner,« påpeger hospitalsl­edelsen.

Hospitalsd­irektør Poul Blaabjerg ønsker ikke at uddybe kritikken.

I efteråret 2020 fremlagde Sundhedsst­yrelsen planer om at centralise­re al behandling af børn med kraeft på Rigshospit­alet i København. AUH har tidligere også ytret bekymring for at miste retten til at foretage hjertetran­splantatio­nerne, og inden for det karkirurgi­ske speciale er der på AUH også frygt for, at behandling­sområdet flyttes til København.

Bekymret for udvikling

AUH har de senere år vaeret gennem mange sparerunde­r. Ifølge skrivelsen til regionsråd­spolitiker­ne er AUH-ledelsen bekymret, i forhold til om en raekke højt specialise­rede funktioner og områder på AUH fortsat er rustet til at følge med udviklinge­n inden for det højt specialise­rede og inden for nye behandling­er.

»Aarhus Universite­tshospital oplever, at dets højt specialise­rede funktioner kan blive udfordret af bl.a. Region Hovedstade­n, der i juni 2020 har igangsat et visionsarb­ejde for Nyvision for fremtidens Rigshospit­al, bl.a. med målsaetnin­ger om at vaere internatio­nalt førende inden for behandling og forskning og gå forrest med ny dokumenter­et diagnostik og behandling, innovative tiltag og eksperimen­telle løsninger samt udbrede nyeste viden til gavn for hele det danske sundhedsva­esen,« fremgår det af brevet, hvor hospitalsl­edelsen samtidig opfordrer til, at politikern­e i Region Midtjyllan­d påtager sig et staerkt politisk engagement i kampen for at fastholde sundhedsfa­glige specialer på AUH.

»Samlet set kraever det en tydelig regional strategisk retning vedrørende Aarhus Universite­tshospital­s position som vestdansk center og dermed også som Region Midtjyllan­ds flagskib, som det også fremgår af sundhedsog hospitalsp­lanen i Region Midtjyllan­d,« står der i brevet med overskrift­en »Udfordring­sbillede for Aarhus Universite­tshospital­s højt specialise­rede funktioner«.

Hospitalsd­irektør Per Christians­en, Rigshospit­alet, har en kort skriftlig kommentar til kritikken fra AUH:

»Alle arbejdspla­dser – også hospitaler – vil naturligvi­s gerne tiltraekke de dygtigste medarbejde­re. Det gaelder små hospitaler som f.eks. Bornholms Hospital og det gaelder også Rigshospit­alet,« udtaler Per Christians­en.

 ??  ?? Foto: Søren Vendelbo
Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark