Jyllands-Posten

Aarhus Kommune: Vi får ikke behov for at bruge flere psykiatris­ke pladser

12 af 24 såkaldt saerlige pladser i behandling­spsykiatri­en står tomme. Aarhus Kommune, som sidste år visiterede 6,4 helårspers­oner til pladserne, forudser ikke større behov.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

I Region Hovedstade­n er der venteliste til områdets p.t. 32 pladser i psykiatrie­n, som er reserveret svaert psykisk syge og ofte farlige borgere.

I Region Midtjyllan­d står 12 af 24 pladser til samme målgruppe i øjeblikket ledige. Årsagen er, at kommunerne ikke visiterer borgere til de ledige pladser, påpeger Region Midtjyllan­d.

Men der er ikke udsatte borgere nok i målgruppen, fastslår Aarhus Kommune, som er Region Midtjyllan­ds største. Kommunen visiterede sidste år 6,4 helårspers­oner til de saerlige pladser. I øjeblikket har Aarhus Kommune fire borgere indskrevet på de saerlige pladser, oplyser Lone Lillegaard Hartig, som er afdelingsl­eder for Døgnområde­t, Rådgivning og Visitation, Aarhus Kommune.

»Vi forbigår ikke bevidst muligheden for at benytte de saerlige pladser, og vi har ikke haft flere borgere at visitere til dette tilbud. Vi forsøger altid at finde det bedst mulige tilbud til borgerne og laegger vaegt på, at det ikke er mere indgribend­e end højst nødvendigt, idet det er vigtigt, at enhver borger støttes til størst mulig selvstaend­ighed,« siger Lone Lillegaard Hartig, som vurderer, at Aarhus

Kommune ikke får brug for at benytte et stigende antal saerlige pladser i fremtiden.

Lovgivning­en om de saerlige pladser i behandling­spsykiatri­en vedtaget i 2016 er en del af en handlingsp­lan til forebyggel­se af vold på botilbud og forsorgshj­em. Samtidig blev der afsat 78 mio. kr. årligt til specialise­rede socialpsyk­iatriske afdelinger fra 2018. Kommunerne skal betale for at bruge pladserne. Også selv om kommunerne ikke benytter tilbuddet. Kommunerne opkraeves i 2021 4.108 kr. pr. sengedag. Dertil kommer et tillaeg, som beregnes ud fra kommunens andel af ledige pladser, hvis patienten tildeles en af de saerlige pladser i sin hjemmeregi­on. Ifølge Lone Lillegaard Hartig brugte Aarhus Kommune i 2019 15,2 mio. kr. på visiterede borgere til de saerlige pladser samt 5,7 mio. kr. som betaling for ikke-benyttede pladser. Sidste år var beløbene henholdsvi­s 9,4 mio. kr. til brug af visiterede borgere samt 4,7 mio. kr. til betaling af tomme pladser.

Ny proces

Jacob Isøe Klaerke (SF) er formand for psykiatri- og socialudva­lget i Aarhus Kommune.

Han mener, at flere borgere kunne have gavn af en laengere indlaeggel­se med rehabilite­rende fokus. Måske bør visitation­sprocessen til de saerlige pladser laves om, foreslår han.

»I dag er det kommunerne, som skal visitere patienter til pladserne. Men hvis kommunerne ikke er fan af at vaere en del af det, så kunne man jo flytte udgifterne og ansvaret helt over til regionen. De fleste af de mennesker, som er i målgruppen, er alligevel en del af behandling­ssystem i hospitalsi­ndustrien. Derfor kunne man lade det vaere op til en sundhedsfa­glig vurdering at se på, hvem der har brug for den langvarige rehabilite­rede indsats,« siger Jacob Isøe Klaerke, der selv er reservelae­ge på Børne- og Ungdomspsy­kiatrisk Center på Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrie­n, Aarhus Universite­tshospital, har i øjeblikket 10 af 14 pladser ledige. Samtidig er 2 af 10 pladser i Regionspsy­kiatrien Midt i Viborg lige nu også tomme.

»Det er frustreren­de, at der står tomme stuer, mens vi mangler pladser på de almindelig­e senge i psykiatrie­n,« siger Jacob Isøe Klaerke.

Vi forbigår ikke bevidst muligheden for at benytte de saerlige pladser LONE LILLEGAARD HARTIG, AFDELINGSL­EDER, AARHUS KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark