Jyllands-Posten

Sådan gør du: Her er den vigtigste informatio­n om vaccinatio­n i Østjylland

Mange borgere har svaert ved at bestille tid og arrangere transport til og fra vaccinatio­nsstederne. I denne guide har JP Aarhus samlet den vigtigste viden om covid-19-vaccinatio­n i Østjylland lige nu.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Ifølge Region Midtjyllan­d har nogle borgere svaert ved at finde hoved og hale i vaccineinf­ormationen. Hvordan bestiller man f.eks. tid til en vaccine, og hvad med transporte­n? JP Aarhus har forsøgt at samle den mest essentiell­e viden om vaccinatio­nsprocesse­n. Da regler, retningsli­njer og praksis aendres ofte og med kort varsel, er der her tale om et øjebliksbi­llede.

Modtag invitation

Når det bliver ens tur til at modtage vaccinen, vil man modtage besked i sin e-boks. Hvis man er fritaget fra digital post, får man et brev med posten.

Nogle kommuner ringer borgerne op og meddeler om invitation­en, men da der er forskel fra kommune til kommune, skal man tjekke eboks eller posten for at vaere sikker. Hvis man selv har problemer med at tjekke sin digitale post, er det en god idé at få nogle til at hjaelpe.

Hvis man er nysgerrig på, hvornår det bliver ens tur til at modtage vaccinen, så kan man følge med løbende på sst.dk/vaccinatio­nskalender. Hjemmeside­n opdateres ugentligt og viser, hvornår det anslås, at de forskellig­e borgergrup­per skal vaccineres.

Bestil tid

Når man har modtaget invitation­en, skal man klikke ind på vacciner.dk og logge ind med NemID for at bestille tid. Hvis man bestiller tid inden kl. 20, kan man få tid allerede dagen efter, såfremt der ikke er fuldt booket.

Hvis man ikke har NemID, og derfor ikke kan bestille tid på vacciner.dk, henvises man til at ringe til bookingsup­port på telefon 70 23 24 15. Men så vidt muligt skal man bestille på vacciner.dk.

På hjemmeside­n vil man blive praesenter­et for de vaccinatio­nssteder, hvor man har mulighed for at bestille tid. Det varierer fra borger til borger, hvilke lokationer man kan blive henvist til. Hvis man bliver praesenter­et for flere mulige vaccinatio­nssteder på hjemmeside­n, kan man i princippet bestille tid på et hvilket som helst af dem.

Region Midtjyllan­d opfordrer dog til, at man så vidt muligt vaelger vaccinatio­nssteder taet hjemmet. Helst i egen kommune, hvis muligt.

Det skyldes, at antallet af vacciner på de enkelte lokationer afgøres af, hvor mange borgere der bor i området. Det er derfor mest hensigtsma­essigt, at man bliver vaccineret taet på sin bopael.

Covid-19-vaccinen består af to stik med nogle ugers mellemrum. Man bestiller begge stik på én gang, når man bestiller på vacciner.dk.

Det er helt normalt, at man oplever, at der er fuldt booket på et teststed. Det skyldes, at der bliver udsendt lidt flere invitation­er, end der egentlig er tider til. Det gør man, fordi mange borgere ikke reagerer på invitation­en med det samme, og derfor åbner man op for, at andre kan komme til i mellemtide­n. Men det betyder også, at der kan opstå situatione­r, hvor det er svaert at booke en tid. I den situation er der ikke andet at gøre på nuvaerende tidspunkt end at prøve igen en anden dag.

Transport ved vaccinatio­n

Medmindre ens kommune har taget kontakt og forklaret noget andet, skal borgerne så

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark