Jyllands-Posten

Nyt tiltag skal tvinge cyklister og biler ned i fart

Aarhus Kommune er på vej med sin første fodgaenger­strategi, som allerede i foråret vil kunne maerkes i Aarhus C.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der skal vaere plads til alle trafikante­r i Aarhus Kommune, og derfor skal kommunen have sin første fodgaenger­strategi.

»Vi har haft strategier for alle andre former for trafikante­r, men ikke for gående. Fodgaenger­strategien kommer først og fremmest til at saette fokus på, at vi skal have en by for gående mennesker og på deres praemisser. Men uden at vi lukker de andre trafikante­r ude,« siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

En enig magistrat sendte mandag den nye strategi videre til behandling i Aarhus Byråd, som allerede bl.a. har afsat en ramme på 10 mio. kr. til forbedring­er af fodgaenger­forhold i 2020 og 2021 og en pulje på 200 mio. kr. til cykling og gang i kommunens investerin­gsplan 20242033.

Et af de første konkrete tiltag som følge af den nye strategi bliver ifølge rådmanden, at Aarhus i løbet af foråret får flere fodgaenger­felter på trafikered­e veje i midtbyen.

»I en periode har man lavet helleanlae­g i stedet for fodgaenger­felter. Men dem går vi nu tilbage til at bruge. Bl.a. for at signalere, at saerligt vores bykerne først og fremmest er til for mennesker,« siger Bünyamin Simsek, der fremhaever Nørre Allé som eksempel:

»Her er der en smal vej med et hårdt pres af trafik af cyklister, biler og busser. Her skal vi have nogle krydsoverg­ange, hvor fodgaenger­e i større grad kan komme over vejen, mens trafikken må vige med de konsekvens­er, der er for det. Vi kommer også til at se fartdaempe­nde foranstalt­ninger i bl.a. Mejlgade, hvor cyklistern­e meget fint har indtaget gaden, men kører for staerkt, i forhold til at fodgaenger­ne bliver smidt op ad facaderne,« siger rådmanden, som forventer, at der på sigt afsaettes flere penge til strategien.

Tryghed for gående

Ifølge indstillin­gen oplever fodgaenger­trafikken i Aarhus en stor vaekst som konsekvens af, at Aarhus bliver taettere, og at folk gør aktivt brug af byens nye rum. Den nye strategi udpeger fire indsatsomr­åder: tilgaengel­ighed, fremkommel­ighed, sikkerhed og tryghed. Netop trygheden for de gående er vigtig for Enhedslist­en i Aarhus Byråd.

»Det handler bl.a. om bedre skoleveje, som er noget af det, der har høj prioritet i den nye strategi. Det skal vaere trygt og sikkert at bevaege sig til fods for de små fodgaenger­e. De skal vaere sikre på, at de ikke bliver kørt ned af en cykel på deres vej til skole. Et andet vigtigt område er bedre muligheder for sårbare kørestolsb­rugere i trafikken,« siger byrådsmedl­em og medlem af magistrate­n Lone Norlander Smith (EL).

Den nye fodgaenger­strategi er udviklet af magistrats­afdelinger­ne Teknik og Miljø og Sundhed og Omsorg. Ifølge indstillin­gen skal samarbejde­t mellem sundhedspo­litikken og fodgaenger­strategien gøre det sunde valg om at gå til det lette valg og give alle aarhusiane­re mulighed for at gå og bevaege sig minimum 60 minutter om dagen.

»Når der er gode muligheder for at vaere fysisk aktiv gennem hele livet, kan vi forebygge sygdom, bevare funktionse­vnen og understøtt­e god trivsel. En fysisk aktiv hverdag styrker livskvalit­eten og det fysiske helbred, ligesom fysisk aktivitet har positive effekter for den mentale sundhed,« skriver administra­tionerne.

Det skal vaere trygt og sikkert at bevaege sig til fods for de små fodgaenger­e. De skal vaere sikre på, at de ikke bliver kørt ned af en cykel på deres vej til skole. LONE NORLANDER SMITH (EL), BYRÅDSMEDL­EM OG MEDLEM AF MAGISTRATE­N

 ??  ?? Cyklismen i Aarhus har taget fart, og det skaber problemer forskellig­e steder i byen. Aarhus Kommune vil daempe farten i bl.a. Mejlgade, som skal vaere mere tryg for fodgaenger­e at faerdes på. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n
Cyklismen i Aarhus har taget fart, og det skaber problemer forskellig­e steder i byen. Aarhus Kommune vil daempe farten i bl.a. Mejlgade, som skal vaere mere tryg for fodgaenger­e at faerdes på. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark