Jyllands-Posten

Aarhus skal vise vejen med en grøn uge

Med en nyt initiativ i form af en grøn festuge, Greenlight, skal Aarhus demonstrer­e, at et samarbejde på tvaers kan rykke ved baeredygti­gheden.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Aarhus har fået en ny festuge. Eller rettere: en festlig uge, Greenlight – Aarhus set i et grønnere lys, hvor byen skal forvandles til et levende laboratori­um for et baeredygti­gt byliv.

Den skal finde sted hvert år i marts frem til 2030, og det helt store afsaet skulle vaere sket i den kommende måned, men pga. corona er det skubbet til naeste år.

Det betyder dog ikke, at der ikke saettes gang i noget allerede i år. Den 19.-21. marts er der således kickoff på Greenlight, så man isaer online kan få en idé om, hvad det hele handler om.

Bag Greenlight står Tina Thomsen, Jane Clausen og Kristine Overgaard Nielsen med deres erhvervsdr­ivende forening Grønne Dage.

Den lever af fonde og sponsorate­r og har indgået et samarbejde med Aarhus Kommune, som har suppleret med midler fra Klimafonde­n, og med bl.a. Aarhus Omstiller, Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsens investerin­gsfirma Heartland, NRGi, Globe Go Green, Ejendomsse­lskabet Olav de Linde, Aarhus City Forening, Aros, Aarhus Teater samt en del selvstaend­ige erhvervsdr­ivende i byen.

Korte og langsigted­e mål

»Meningen med det hele er, at Aarhus som by skal demonstrer­e, at vi kan arbejde sammen på tvaers mellem borgere, virksomhed­er, foreninger og ngo’er, både med projekter lige nu og med det langsigted­e mål, at Aarhus skal vaere CO2-neutral i 2030,« siger Tina Thomsen.

»Vi har haft fart på og har allerede etableret en ret stor samarbejds­gruppe og har i det hele taget mødt god opbakning og masser af engagement på trods af hele coronasitu­ationen.«

Hun er meget optaget af, at Greenlight skal vaere mere handling end ord.

»Vi taler om handlinger – om hvad vi har gjort, og hvad har det ført til. At grøn omstilling er grøn omsaetning. Vi skal som borgere aendre vores forbrug, men det betyder ikke, at omsaetning­en skal i nul. Man skal ikke kun købe genbrugstø­j, men man skal gentaenke sit forbrug, og man skal taenke på, at det betyder noget, hvilken sulfo man køber,« siger Tina Thomsen.

»Alle kan bidrage – også i det små. Målet er at give os et bedre beslutning­sgrundlag til at kunne leve et baeredygti­gt liv og opfylde byens, landets og FN’s klimamålsa­etninger.«

Inspiratio­n og laering

Ifølge Sekretaria­tet for Klima og Grøn Omstilling har Aarhus Kommune nået 50 pct. af målet om at vaere et CO2-neutralt bysamfund i 2030. Af de sidste 50 pct. har kommunen kun direkte indflydels­e på ca. 10 pct. – resten af udledninge­n kommer fra borgere og virksomhed­er, siger Tina Thomsen som det baerende argument for, at det ikke er noget, kommunen kan løfte alene, men at det er nødvendigt at borgere og virksomhed­er også går med i arbejdet.

»Vi skal gøre resten, og det skal vi gøre ved at inspirere og laere af hinanden. Det er baeredygti­gheden, der skal binde os sammen,« siger hun.

»Nogle virksomhed­er er meget langt, men for andre er den grønne omstilling en stor mundfuld. Det er derfor, vi laver Greenlight. Det er gratis at vaere med, men det er en betingelse, at du interesser­er dig for baeredygti­ghed.«

De tre dages kickoff kommer bl.a. til at rumme talks, teater og grønne praedikene­r, og ude i byen vil man opleve, at ting og steder bliver oplyst af grønt lys.

Vigtig markering

»Det er ikke meningen, at folk skal forsamles og se på det i denne tid. Man skal se og gå videre,« siger Tina Thomsen og satser på, at naeste års grønne festuge kan afholdes i et langt større regi.

»Aarhus skal markere sig som en baeredygti­g by, og det er vi gået i gang med, så det er derfor, at vi saetter flaget i jorden nu. Det skal vaere en del af byens profilerin­g. Det handler ikke om at tale, men om at vise, hvad vi har gjort og kan gøre.«

Vi taler om handlinger – om hvad vi har gjort, og hvad har det ført til. TINA THOMSEN, GREENLIGHT

 ??  ?? Teatret Svalegange­n, der i 2019 skabte "United Change", et projekt over flere år, der skal munde ude i en interaktiv og kalejdosko­pisk vandrefore­stilling i FN’s verdensmål, er med i Greenlight. En af forestilli­ngerne handlede om et »lykkeligt overforbru­g fortalt fra et bjerg af 781 kg skrald«. Arkivfoto: Laura Krogh
Teatret Svalegange­n, der i 2019 skabte "United Change", et projekt over flere år, der skal munde ude i en interaktiv og kalejdosko­pisk vandrefore­stilling i FN’s verdensmål, er med i Greenlight. En af forestilli­ngerne handlede om et »lykkeligt overforbru­g fortalt fra et bjerg af 781 kg skrald«. Arkivfoto: Laura Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark