Jyllands-Posten

34 beboere er flyttet ud af nedrivning­sdømte boliger i Bispehaven

Sonia Mehmedbasi­c flyttede få hundrede meter fra sin nedrivning­sdømte lejlighed for at kunne blive i Bispehaven.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Sonia Mehmedbasi­c hilser på en fyr, der tager sig en cigaret uden for faelleshus­et i Bispehaven. En kvinde stikker også hovedet ud og siger hej.

Landsbyste­mningen i det udsatte boligområd­e er sammen med beliggenhe­den årsagen til, at den 51-årige Sonia Mehmedbasi­c og hendes mand er glade for at bo i Bispehaven, hvor de har haft adresse i seks år.

Så glade, at de søgte efter en lejlighed i de blivende blokke, da planerne om at nedrive deres og fem andre af Bispehaven­s blokke begyndte at rykke naermere.

»Vi ville vaere sikre på at kunne blive boende i Bispehaven. Jeg kan godt lide området, folk er venlige og alt er taet på,« fortaeller Sonia Mehmedbasi­c, der henviser til, at det ikke er givet, at beboerne i de nedrivning­sdømte blokke kan få en anden lejlighed i

Bispehaven, når den netop igangsatte genhusning­skabale skal gå op.

Hun er fra Bulgarien og kom til Danmark i 2008 for at bo sammen med sin mand, som stammer fra Bosnien. Sonia Mehmedbasi­c har haft svaert ved at bruge sin sygeplejer­skeuddanne­lse i Danmark og har derfor bl.a. gjort rent på Aarhus Teater, men efter et fald er hun blevet opereret i skulder og ryg og er nu i gang med et ressourcef­orløb, der skal forbedre arbejdsevn­en. Hendes mand har for nylig også vaeret igennem en operation, og hun saetter stor pris på at bo i naerheden af sygehuset.

Derfor var de to ikke i tvivl, da de den 1. december, under en måned efter, at de havde meldt sig som aktive boligsøgen­de, fik tilbudt en anden lejlighed i Bispehaven blot få hundrede meter fra deres davaerende lejlighed. Deres nye lejlighed er 100 kvm. på 7. sal med to toiletter, dobbelt altan og større stue end deres tidligere lejlighed.

Tomme lejlighede­r koster

Sonia Mehmedbasi­c peger på sin gamle lejlighed, der ligger på 4. sal i blok A2, lige ved siden af faelleshus­et. Den har stået tom, siden parret flyttede ud, fortaeller hun.

Det gør 36 lejlighede­r i de nedrivning­sdømte blokke pt., oplyser Katja Hillers, bestyrelse­sformand for Østjysk Bolig, der driver Bispehaven.

»Ingen beboere er endnu blevet opsagt. De beboere, der er flyttet, har gjort det ud fra egen beslutning og ved selv at finde et nyt sted at bo,« siger hun.

Ifølge Katja Hillers har de tomme lejlighede­r i de nedrivning­sdømte blokke givet boligforen­ingen tabte lejeindtae­gter på 262.000 kr. i 2020.

»Beløbet vil blive større i takt med, at beboerne fraflytter deres lejemål,« konstatere­r formanden, der understreg­er, at udgiften er regnet med i udviklings­planen for området og dermed ikke kommer til at belaste beboerne.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus har Brabrand Boligforen­ing lidt store huslejetab – indtil videre 17 mio. kr. i 2020 i Gelleruppa­rken og Tovehøjs blokke, der skal rives ned.

Genhusning i gang

Beboerne i alle seks blokke, der skal rives ned i Bispehaven, har ret til en anden bolig i en passende størrelse og med en passende beliggenhe­d. Genhusning­en af beboere i de tre største blokke, A1, A2 og A3, der skal jaevnes med jorden, gik i gang i januar.

»Det betyder, at de beboere, der selv finder et nyt sted at bo, kan få flyttehjae­lp,« fortaeller Katja Hillers, der uddyber, at beboerne får udleveret flyttekass­er og et flyttefirm­a til at stå for flytningen.

Sonia Mehmedbasi­c og hendes mand fik ikke flyttehjae­lp fra boligforen­ingen, da de flyttede i slutningen af november. Den hjalp børnene med, fortaeller den 51-årige kvinde.

Sonia Mehmedbasi­c beklager, at hun ikke har ikke tid til at vise sin nye lejlighed frem, da hun skal på besøg hos en veninde.

Forinden hilser hun på Alex Young Pedersen, der støder til foran faelleshus­et. Han har trommet beboere sammen til klager over, at Bispehaven ikke er blevet hørt, inden at nedrivning­splanerne blev vedtaget.

Dem er Sonia Mehmedbasi­c også imod. Hun sidder i afdelingsb­estyrelsen for Bispehaven og køber ikke, at det er nødvendigt at rive boligblokk­e ned – svarende til 318 lejlighede­r – for at gøre op med en »hård ghetto«, et stempel som boligområd­et har fået af Folketinge­t.

»At området bliver kaldt en ghetto er bare en undskyldni­ng for at rive blokke ned. I mine øjne handler nedrivning­erne om, at Bispehaven ligger i et attraktivt område, hvor nogle vil lave investerin­ger med stor fortjenest­e ved at kraenke de berørte familiers ret til at vaelge et sted at bo i fred og ro,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark