Jyllands-Posten

Coronaguid­er skal begraense smitte i udsatte områder

Otte forskellig­e boligområd­er i Aarhus får nu et hold lokale coronaguid­er. De skal hjaelpe med at informere om sygdommen til områdernes beboere.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

De lokale kan noget helt andet, end vi nødvendigv­is kan. De kan nå ud til mange flere borgere i deres netvaerk, end vi kan med den gaengse kommunale kommunikat­ion. LENA MARIE HYBSCHMANN, PROJEKTLED­ER FOR COVID-19-INDSATSEN I DE UDSATTE BOLIGOMRÅD­ER

Aarhus Kommune har taget et nyt tiltag i brug for at begraense smittespre­dningen. Det første hold frivillige 2021corona­guider er nu uddannet, og de skal hjaelpe med at oplyse beboerne om sygdommen i kommunens udsatte boligområd­er.

»Der er blevet fundet nogle nøgleperso­ner i lokalområd­erne, som er lokale ildsjaele, der har lyst til at få viden om corona og dele den på de måder, der giver mening for dem,« fortaeller Lena Marie Hybschmann, projektled­er for covid-19-indsatsen i de udsatte boligområd­er i Aarhus Kommune.

Med hjaelp fra de lokale

Initiative­t udspringer fra et initiativ fra bydelsmødr­ene i Gellerup og foregår i samarbejde med de boligsocia­le indsatser rundtomkri­ng i byen, der også har fundet de lokale beboere i områderne. De får uddannelse­n som coronaguid­e af sygeplejer­sker fra Folkesundh­ed Aarhus. Coronaguid­erne laerer om vaccinatio­n, isolation, retningsli­njer og de nyeste restriktio­ner, så de kan formidle deres viden videre.

»Det er jo frivilligt arbejde, så det kan gøres på forskellig­e måder. Nogle vil gerne vaere kendte i området som coronaguid­er, så beboerne har deres telefonnum­re og kan ringe til dem, hvis de har spørgsmål. Andre deler måske noget informatio­n i en Whatsapp gruppe, på Facebook eller hvis de taler med nogen på gaden. Der er mange forskellig­e måder,« siger Lena Marie Hybschmann.

Initiative­t er et af flere målrettet kommunens udsatte boligområd­er. I august var det i høj grad i nogle af de udsatte boligområd­er, smitten bredte sig, fortalte borgmester Jacob Bundsgaard (S) på et pressemøde. Det fik kommunen til at ivaerksaet­te en raekke projekter – et mobilt testcenter i Gelleruppa­rken og mere målrettet informatio­n til beboerne, herunder fokus på at formidle på flere sprog.

Lena Marie Hybschmann uddyber, at det fra flere sundhedsmy­ndigheder er veldokumen­teret, at risikoen for at blive smittet i de udsatte boligområd­er er større. Det skyldes blandt andet faerre kvadratmet­er og udsatte jobfunktio­ner.

At det netop er lokale frivillige fra områderne, der bliver uddannet som coronaguid­e, har fordele, lyder det.

»De lokale kan noget helt andet, end vi nødvendigv­is kan. De kan nå ud til mange flere borgere i deres netvaerk, end vi kan med den gaengse kommunale kommunikat­ion. Det er vigtigt at sige, at det er frivillige, som vi er utroligt taknemmeli­ge for at arbejde sammen med, og som virkelig tager et stort ansvar og gør en stor forskel i lokalområd­erne,« siger Lena Marie Hybschmann.

Masser af informatio­n

De udpegede coronaguid­er arbejder frivilligt.

»Det er ikke et konkret arbejde, men i stedet nogle frivillige, der synes, at det er spaendende at få viden. De har lyst til at give den viden videre til deres netvaerk i lokalområd­et. Der er meget informatio­n om corona, og den bliver givet gennem mange forskellig­e kanaler,« siger Lena Marie Hybschmann og tilføjer:

»Der er ingen, der forventer, at folk kan svare på alt. Det handler også om at uddanne guiderne i, hvor man kan finde svar på de mange spørgsmål.«

I sidste uge var projektet på rundtur i både Gellerup, Langkaerpa­rken, Viby Syd og Frydenlund. Fredag går turen til Vejlby Vest.

»Planen er, at vi skal ud i otte forskellig­e områder i alt. På grund af forsamling­sforbuddet er der nogle restriktio­ner på, hvor mange vi kan vaere i hvert område. Lige nu er det fem guider per område, og så er der nogle af de lidt større områder, hvor der er stor efterspørg­sel på at vaere med, så der uddanner vi coronaguid­er ad flere omgange,« afslutter Lena Marie Hybschmann.

Smitten med covid-19 er faldet støt gennem de seneste uger. De seneste syv dage ligger Brabrand højest med et incidensta­l på 85, men også her er smitten faldet. Aarhus C og Aarhus N har incidensta­l på hhv. 28 og 37.

 ??  ?? Lena Hybschmann er projektled­er for Aarhus Kommunes coronainds­ats i udsatte boligområd­er. Foto: Kasper Heden Andersen
Lena Hybschmann er projektled­er for Aarhus Kommunes coronainds­ats i udsatte boligområd­er. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark