Jyllands-Posten

Biomasse er ikke grøn omstilling – kernekraft er

Afbraendin­g af biomasse udleder kuldioxid og bør medregnes i kommunens klimaregns­kab. Men bliver det ikke, fordi byrådet ikke vil.

- HENRIK RAEDER CLAUSEN

webudvikle­r og byrådskand­idat for Nye Borgerlige Aarhus, Brabrand

Vi har brug for at gribe de fordele, kernekraft kan give os. Om det er traditione­lle store kraftvaerk­er eller de nye minikraftv­aerker, er underordne­t.

Ved byrådsmøde­t den 20. januar havde SF stillet forslag om at medregne biomasse i kommunens klimaregns­kab. Begrundels­en er enkel: Da afbraendin­g af biomasse udleder kuldioxid, bør det medregnes i kommunens klimaregns­kab. Desvaerre blev det gode forslag ikke vedtaget.

Problemet med biomasse – isaer fra trae – er, at det klimamaess­igt er betydeligt vaerre end kul. Ja, det er rigtigt. Når vi bruger trae som braendsel, producerer det mere kuldioxid pr. energienhe­d end kul. Dermed bliver biomasse en fribillet til at udlede ekstra kuldioxid nu. Som SF skrev:

»Problemet er dog, at biomasse kun på papiret er CO2-neutralt. For at biomasse er baeredygti­gt kraever det bl.a., at der reelt plantes nye traeer i de områder, hvor man importerer biomasse fra, og at CO2-optaget fra de nye traeer er mindst lige så stort som fra de traeer, der bliver til traepiller. Og det er det ikke før efter mange år.«

Det er naturligvi­s ikke et problem for halm, rapsstaeng­ler eller andre planter, der vokser og forgår på et år. Her er en fin energikild­e, bortset naturligvi­s fra det, der bør pløjes ned for at sikre jordkvalit­eten. Men for trae går der 30-40 år, før kuldioxidb­alancen sammenlign­et med kul blot er udlignet.

Problemet gaelder først og fremmest trae: Det er hverken natureller klimavenli­gt at braende andre landes skove i vores kraftvaerk­er. Estland har allerede anmodet Danmark om at standse opkøbet af trae fra landets skove, men problemet er det samme, uanset hvor fjernt vi opkøber trae til braendsel.

Den rationelle balance for biomasse må vaere, at hvert land i store traek bruger eget overskud som energikild­e, men ikke mere. Affald fra marker, møbler og haver bør bruges fornuftigt, men vores skove vokser ikke hurtigt nok til at vaere en baeredygti­g og vedvarende energikild­e i stor skala.

Problemet med at medregne kuldioxid fra biomasse er, at det nådesløst ville afsløre, at Aarhus’ klimastrat­egi for 2030 er urealistis­k. Biomasse udgør to tredjedele af den ”omstilling”, vi har gennemført. Medregner vi kuldioxid fra biomasse, vil vores grønne klimaregns­kab gå helt i sort.

Derfor kan man godt forstå, at andre partier i byrådet henviste til FN for at afvise SF’s forslag. Heldigvis

var der et vigtigt punkt, der gik igen i de store partiers kommentare­r: Den grønne omstilling må under ingen omstaendig­heder føre til problemer med forsynings­sikkerhede­n. I Nye Borgerlige glaeder vi os over denne garanti til borgere og erhvervsli­v.

Nye Borgerlige har i et høringssva­r klart gjort rede for de alvorlige problemer i klimastrat­egien for 2030. Vi kan ikke nøjes med at have energi, når vinden blaeser, eller solen skinner. Vi har ingen brugbar plan for, hvordan transports­ektoren omstilles. Og satser vi blindt på endnu mere sol og vind, bliver vores energifors­yning alvorligt ustabil.

Problemet med et aerligt klimaregns­kab er, at det nådesløst ville afsløre, at både Danmark og Aarhus stadig ligger på under 10 pct. ren energi. Efter et tiår med massiv opmaerksom­hed på grøn omstilling og enorme investerin­ger. Til sammenlign­ing ligger Frankrig allerede taet på 50 pct.!

Hvad er den franske hemmelighe­d? Den er såmaend kernekraft, og det har den vaeret laenge. Frankrig producerer Europas mest klimavenli­ge strøm og har en langt lavere elpris end Danmark. Det er grøn omstilling, der fungerer. Og det kan bringe klimastrat­egien for 2030 i mål.

Nye Borgerlige opfordrer derfor byrådet til at vaere aerligt: Biomasse er ikke en del af den grønne omstilling. Vi er reelt ikke saerligt langt i omstilling­en, og vi mangler en brugbar plan til at bringe den videre. Lad klimaregns­kabet afspejle det, så vi kan forstå sandheden og komme videre.

Vi har brug for at gribe de fordele, kernekraft kan give os. Om det er traditione­lle store kraftvaerk­er eller de nye minikraftv­aerker, er underordne­t. Det centrale er, at kernekraft opfylder alle krav til grøn omstilling, naturbesky­ttelse og sikkerhed. Derfor er det en faelles sag at gøre kernekraft til en del af Danmarks energiplan­laegning.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark