Jyllands-Posten

Ikonisk Skoda-bus

Genopstår som designstud­ie

-

Mens den oprindelig­e VW Transporte­r er kendt på vores breddegrad­er, er der måske ikke mange klokker, som ringer, hvis vi siger Skoda 1203.

Alligevel er det en bil, som man ikke kan komme udenom. Den kompakte varevogn og minibus var fra 1968 og helt frem til slutningen af 1990’erne en af de vigtigste modeller for det tjekkiske maerke og en model, som gjorde tjeneste mange steder i Europa – lige fra at vaere skolebus til ambulance.

Model 1203 er nu genskabt som et designproj­ekt hos Skoda, hvor en raekke bildesigne­re har fået til opgave at føre nogle af de mest ikoniske, fortidige modeller fra det tjekkiske maerke up to date.

Manden bag bussen er Daniel Hájek, som ellers til daglig arbejder med grafisk design i Skoda-modellerne. Han har lagt mange tanker i at finde et design, som også peger fremad.

»Jeg taenkte laenge over, hvordan jeg kunne referere til originalen­s runde lygter, uden at det blev for retroagtig­t. Derfor er der kun et par hints af kurverne, ellers er lyssignatu­ren helt ny,« siger Daniel Hájek.

Den 31-årige designer valgte 1203, fordi hans bedstefora­eldre har haft en, og designeren havde sine første oplevelser bag rattet, da han var 15 år og kørte den rundt om sin families gård.

Han viser både en lukket varevogn og en campingbus, der er baseret på samme elektriske MEBplatfor­m som VW ID. Buzz, der kommer inden for et par år.

Projektet med genfortolk­ningerne hedder ”Skoda Icon Makeover Project” og er lavet for at arbejde med maerkets forhistori­e. Her er bl.a. en Felicia Cabriolet fra 1959 og en 130 RS sportscoup­é fra 1970’erne genskabt. Maerket har de senere år vaeret kendetegne­t af et meget minimalist­isk og futuristis­k design, og man vil gerne genfinde rødderne.

Skoda har ikke officielt meldt noget ud om, hvorvidt bussen kommer i produktion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark