Jyllands-Posten

Det nye spanske bilmaerke vil nu markere sig i Danmark

Cupra er navnet på det sportslige maerke fra Seat, der nu saetter fart i antallet af forhandler­e, danske ambitioner og lancerer flere nye modeller, deriblandt plug-in hybrider.

- CHRISTIAN SCHACHT

Seat vil gerne adskille sig fra de øvrige maerker i den store Volkswagen-koncern, og her skal Cupra-maerket nu spille en langt mere afgørende rolle. Derfor har man lanceret den første dedikerede Cupra-model, en lav SUV, kaldet Formentor, og den bil bliver nu brohoved i en større offensiv på det danske marked.

Danskerne skal derfor til at vaenne sig til at sige Cupra. I hvert fald hvis det står til Christian Kynding, der er direktør for Seat og Cupra i Danmark, som er en del af Semler Gruppen, Danmarks største bilimportø­r.

»Det har vaeret et ønske i noget tid, både fra fabrikken og os selv, at vi gerne vil skille maerket mere ud, end vi gjorde for to år siden, da vi lancerede Cupra Ateca, som var den første med det kobberfarv­ede Cupra-logo på fronten i stedet for Seat. Det introducer­ede vi hos tre forhandler­e, der fik såkaldte Cupra Corners, men i og med at Ateca var eneste produkt, og som kostede en del penge, så blev det ikke den succes, vi havde håbet på,« siger Christian Kynding.

Siestaen er nu slut for Cupra, da man for nylig introducer­ede den første dedikerede Cupramodel.

Satser på attraktiv plug-in hybrid

I slutningen af sidste år lancerede man Formentor, der med hele 310 hk, et helt anderledes design og masser af udstyr hurtigt blev udsolgt og ifølge Christian Kynding skabte en masse positiv omtale af Cupra.

Nu udvider Cupra så modelprogr­ammet med en plug-in hybrid, der får en samlet ydelse på 245 hk og et prisskilt på 364.990 kr.

»Den har samtidig stort set alt i udstyr. Den store skaerm, LED-lys, digital instrument­ering, så det eneste, man skal tilkøbe, er elektrisk bagklap og trådløs opladning af mobiltelef­onen, hvis man vil have det,« siger Christian Kynding, der har store forventnin­ger til hybridudga­ven.

Senere kommer der en billigere variant med faerre hk, og sammen med Cupra-udgaver af den nye Leon, der har lignende hybridtekn­ik, mener Christian Kynding, at tiden nu er inde til at rulle et større forhandler­net ud.

»Ønsket er at få Cupra bredere ud i landet, så der kommer 15 nye salgsstede­r i løbet af året og dermed øger vores salgskapac­itet,« forklarer Christian Kynding, der heller ikke vil afvise, at man vil lave dedikerede Cupra-forhandler­e, der slet ikke saelger Seat.

Indtil videre er det dog eksisteren­de Seat-forhandler­e, der også får Cupra på menuen.

Selvtillid­en er stor, og så skal der øjensynlig­t smedes, mens kobberet til Cupra-logoerne er varmt.

Forventnin­gerne er således til at få øje på, da man håber at kunne saelge 1.200 nye Cupramodel­ler i år, men Cupra-chefen mener, at man bliver godt hjulpet af de danske afgifter.

»Det bliver nok plug-in hybriderne, der skal traekke laesset, for de bliver favorisere­t af den nye afgiftsstr­uktur. Man får enormt meget bil for pengene pga. en stor afgiftsred­uktion, og det gør jo bare, at den grønne omstilling, man gerne vil have, bliver accelerere­t,« siger han.

Sporene skraemmer ikke

Manøvren er ellers set før: Bilfabrikk­erne vil gerne saelge lidt mere eksklusive produkter, så man kan tjene flere penge per bil, end man plejer. Det har tidligere resulteret i separate maerker

LM Racing, som har bestilt to eksemplare­r af den helt nye racerbil Cupra Leon Competició­n, hvor Magnussen skal køre den ene.

Christian Kynding mener, at Cupra har en overvaegt af bilglade kunder.

»Flere kunder kommer og stiller premiumbil­er i bytte med en Formentor,« siger han. Det er bilinteres­serede, der kender Cupra. Og direktøren er sikker på, at nogle af kunderne givetvis kan spores tilbage til de glade Seat-dage for 15 år siden, da man kunne få en Altea på gule plader med stor dieselmoto­r, DSG-gear og alt i udstyr til spotpris.

Til gengaeld må man vente til efteråret, før den første elbil, El-Born, er klar. El-Born blev ellers afsløret som et Seat-koncept på biludstill­ingen i Genève i 2019, men fabrikken har valgt, at den skal hedde Cupra til fornavn.

Satser også på Seat

Satsningen på Cupra går ikke ud over Seat, tvaertimod, mener Christian Kynding.

Seat er volumenmae­rket, og Cupra er nichemaerk­et. Der hvor en Seat FR slutter, starter Cupra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark