Jyllands-Posten

Nu viser Audi endelig sin nye elbil med teknik fra Porsche, og den lander snart i Danmark

Den nye Audi e-tron GT er på vej til Danmark, og den bliver naesten lige så hurtig som Porsche Taycan, men billigere.

- CHRISTIAN SCHACHT

Naesten to et halvt år siden er det, at Audi viste den opsigtsvae­kkende konceptmod­el af en elbil, kaldet e-tron GT Concept. Med muskuløse linjer, firedørs coupéform og helt ny teknik skulle den vise vejen for maerkets satsning på elbiler og vakte enorm interesse på bilshowet i Los Angeles i november 2018.

Audi overrasker nu, ved at de nyskabende former i store traek føres over i produktion­smodellen, der har verdenspre­miere.

Chefkreatø­ren er ikke i tvivl om, hvad han mener om designet.

»Den smukkeste bil, som jeg nogensinde har tegnet,« siger Audis chefarkite­kt, Marc Lichte.

I forhold til konceptet har man installere­t dørhåndtag og fjernet et selvlysend­e logo, men ellers er bilen 99 pct. som konceptet, siger Marc Lichte.

Firedørs coupé

Audi e-tron GT og performanc­eudgaven e-tron RS GT deler en meget stor del af teknikken med Porsche Taycan, men ud over karrosseri­ets grundlaegg­ende form med fire døre og en lille bagsmaek har de ikke mange ligheder.

Audis nye elbil virker markant mere muskuløs og opsigtsvae­kkende end de mere bløde og enkle former i Porsche, men er en klassisk firedørs GTbil med lang motorhjelm, strakt akselafsta­nd, bred sporvidde og store hjul. Formsproge­t vil også vaere udgangspun­ktet for kommende elbiler fra maerket, oplyser Audi.

Man skal til gengaeld ikke saette naesen op efter en decideret praktisk familiebil, for ligesom Taycan er e-tron GT ikke udstyret med stor bagklap, og bagagerumm­et er på størrelse med det i en VW Golf.

Audi lover dog, at der er plads til to voksne på bagsaedet, og da bilen er små tre centimeter

det er ligeledes godt 200.000 kr. lavere end hos Porsche.

Der er firehjulst­raek i alle Audier, og det gør, at en enkelt Porsche-version faktisk er langt billigere.

Audi har således ingen basisudgav­e med baghjulstr­aek og mindre batteri, der bringer startprise­n hos Porsche helt ned på 745.000 kr.

Der er dog ingen tvivl om det interne hierarki, hvor Porsche skal vaere hurtigst, så e-tron GT og RS er hhv. 4,1 og 3,3 sek. om spurten til 100 km/t.,

donorbil– og naenner det – kan få ombygget modellen og ført den up to date.

Opgraderin­gen omfatter bl.a. en ny undervogn med sportsaffj­edring fra den nyere Cayman. Her følger også Brembo-bremser, Fuchs-faelge på 18 tommer og rustfri letvaegtsu­dstødning.

Motoriseri­ngen kommer fra den sekscylind­rede 3,4 liters boxermotor, der blev lanceret med anden generation af Porsche Cayman, og som oprindelig­t yder 295 hk. Firmaet har ikke opgivet effekten her. Kraefterne overføres med en sekstrins manuel gearkasse.

Fjerner ulemperne

Det er i alle tilfaelde mere, end den firecylind­rede 2,0 liters centermoto­r leverede i den oprindelig­e 914, der blev produceret fra 1969 til 1976. Den ydede fra 80 hk til 101 hk. En sekscylind­ret version leverede dog 110 hk.

Det er en bil, som kommer i produktion både med rattet i højre og venstre side, lover Chris Mellors, som er adm. direktør hos Fifteen Eleven Design.

»Vores vision er at genskabe klassiske biler i nutidige restaureri­nger, som enhver ville vaere stolt af at køre, og det er Porsche 914 lige praecis. Den har imponerend­e specifikat­ioner, som skal fjerne de ulemper, der er ved originalen, samtidig med at den giver ejerne mange fordele ved nutidens teknik og produktion­sprocessor,« siger han.

Der er ikke kommet priser på bilerne, men de forventes at koste adskillige gange beløbet for en velrestaur­eret original.

 ??  ?? Audi e-tron GT quattro er basismodel­len, der også suppleres af en RSudgave med flere hk.
Audi e-tron GT quattro er basismodel­len, der også suppleres af en RSudgave med flere hk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark