Jyllands-Posten

Nyt dansk forlag satser på tysk krimisucce­s

Sebastian Fitzek leger med komplekse personligh­eder og vekslende fortaeller­pålideligh­ed i blanding af krimi og horror story.

- LARS OLE SAUERBERG

Tyske Sebastian Fitzek er kendt af danske krimilaese­re fra tidligere titler udgivet af forskellig­e forlag.

Nu har så Gutkind, dansk aflaegger siden 2020 af svenske Bonnier, igangsat et udgivelses­projekt, der i løbet af 2021 skal praesenter­e tre nye titler for danske laesere begyndende med ”Patienten” fra 2018 og fulgt senere på året af ”Passager 23” (2014) og ”Plads 7A” (2017).

Den 49-årige Fitzek har en juraeksame­n bag sig med speciale i ophavsrett­igheder, men har arbejdet med navnlig radioprogr­ammer, indtil han i 2006 kastede sig over skrivninge­n af såkaldte psycho-thrillers, en blanding af krimi og horror story, der har gjort ham til en af de største stjerner på den tyske krimihimme­l.

Fitzek hører til gruppen af krimiforfa­ttere, der forener ekskursion­er til sindets afkroge med rigelige splatteref­fekter. Taenker man svenske Lars Kepler eller danske Michael Katz Krefeld, har man en fornemmels­e af, hvilken retning der er tale om. Patienten i Fitzeks er berliner-brandmande­n Till Berkhoff, der for et års tid siden har mistet sin seksårige søn, der formentlig er blevet misbrugt og draebt af en psykopat, der nu afsoner en tidsubeste­mt dom på en lukket institutio­n.

Blod, sved og tårer

Når Till er patient, er det, fordi han har skaffet sig ind på institutio­nen for at komme taet på den formodede gerningsma­nd og skaffe sig viden om sønnens skaebne.

Det kommer til, helt bogstaveli­gt, at koste blod, sved og tårer, før der kan skabes klarhed om, hvad der egentlig er sket.

Med ”Patienten” er vi ude i en slags dobbeltdyn­amik med upålidelig­e bevidsthed­er. På den ene side er der sindslidel­ser med personligh­edskomplek­sitet; på den anden er der den narrative fiktions veletabler­ede legen med mere eller mindre pålidelige fortaeller­e.

Når de to ting mødes, som her, kan laeseren i den grad traekkes rundt ved naesen.

Det er nok muligt, at den mere rationelt anlagte laeser vil føle sig en anelse snydt, når der ustandseli­gt hentes skjulte esser ud af aermet. Men kan man ignorere den slags anfaegtels­er, så er der masser af paradoksal­t vaemmelses­nydelsesfu­lde chokeffekt­er hos Fitzek.

KRIMI PATIENTEN (Der Insasse, 2018) SEBASTIAN FITZEK På dansk ved Jacob Jonia 362 sider, 249,95 kr. Gutkind

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark