Jyllands-Posten

Er sindelagsk­ontrol Venstres nye vaerdi? Så kan jeg ikke genkende mit parti

Forslaget om, at folk, der søger om statsborge­rskab, skal underkaste­s en afhøring af deres vaerdier, er ren totalitari­sme – og aldeles uliberalt. For hvad er ”danske vaerdier”?

-

Støjberg er fortid i Venstre. Jeg forventede derfor, at der ville blive mere plads til liberal tankegang i folketings­gruppen. Desvaerre tog jeg fejl. Det går den helt forkerte vej i Venstres folketings­gruppe. Jeg forstår ikke, hvad der dog er blevet af det liberale parti, jeg meldte mig ind i for 46 år siden.

Venstre optraeder nu som frontkaemp­er for sindelagsk­ontrol. En sindelagsk­ontrol, som bringer mindelser om regimer, som

Venstre altid tidligere har taget afstand fra. Nu foreslår partiet helt officielt, at erhvervels­e af indfødsret skal betinges af, at ansøgere underkaste­s afhøring om deres holdninger og vaerdier. Kun dem med det rette sindelag kan efter forslaget erhverve indfødsret. Forslaget er jo den rene totalitari­sme. Desuden afslører forslaget, at de aerede medlemmer er totalt uden menneskeku­ndskab. Man har gået for laenge inden for Borgens mure og ved for lidt om livet udenfor, hvis man virkelig tror, at ansøgere vil bekende holdninger, tro og vaerdier, som blokerer for at få indfødsret.

Jeg laeser i øjeblikket om DDR’s historie. DDR var netop et regime med samvittigh­edskontrol. Men borgerne forstod at sno sig. Store dele af befolkning­en lod, som om de rettede ind efter regimet. Men i virkelighe­den førte man et dobbelt bogholderi. Sådan vil det også gå i

Danmark. Udadtil vil ansøgerne om indfødsret gøre, som regimet i Danmark befaler, selv om man mener noget andet. Derved nødes man til at leve på en løgn, som allerede Vaclav Havel fremhaeved­e i bogen ”De magtesløse­s magt”.

Og hvad er overhovede­t danske vaerdier? Er det en dansk vaerdi, at Danmark har indført burkaforbu­d og har indført tvungent håndtryk som betingelse for at få indfødsret? Er det dansk demokrati, at magten er centralise­ret hos en statsminis­ter, der uden lovgrundla­g smadrer et helt erhverv ved at konfiskere alle minkavlern­es produktion­sdyr. Er Inger Støjbergs ulovlige instruks en vaerdi, vi skal fremhaeve som et saerlig dansk forbillede? Er det virkelig liberalt at rive unge aegtepar med børn fra hinanden? AEgtepar, der er flygtet sammen. AEgtepar, der ønsker at forblive sammen, men tvinges fra hinanden?

Er det en dansk vaerdi, at så mange danske politikere mistaenkel­iggør og daemoniser­er kristne herboende ved at forlange, at bl.a. den svenske kirke, jøder, katolikker, faeringer og grønlaende­re skal oversaette alle praedikene­r til dansk? Er det demokratis­k sindelag, at regeringen igen og igen forsøger at unddrage sig offentligh­ed og åbenhed? Er det en dansk vaerdi, at statsminis­teren holder hånden over en forsvarsmi­nister, der ydmyger, nedvurdere­r og udviser despekt for det militaere forsvar og dermed for de soldater, der saetter livet på spil i fredens tjeneste? Frem for at forlange, at mennesker, der søger statsborge­rskab, skal vaere mere danske, end vi selv er, er der grund til, at vi i stedet ransager os selv.

Hvad blev der i grunden af de danske kernevaerd­ier, frihed og frisind? Det er, som om disse danske kernevaerd­ier er blevet trampet ned i partiernes indbyrdes kapløb om at vaere mest restriktiv­e i udlaending­epolitikke­n. Det er snarere os selv og vore folkevalgt­e, der traenger til et grundigt kursus i parlamenta­risme og borgernes frihedsret­tigheder. Vi bør rette pilen mod os selv, før vi retter den mod dem, der trods mange forhindrin­ger stadig orker at kvalificer­e sig til at opnå indfødsret.

Frem for at forlange, at mennesker, der søger statsborge­rskab, skal vaere mere danske, end vi selv er, er der grund til, at vi i stedet ransager os selv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark