Jyllands-Posten

Hvad skal Esbjerg med de 45 mio. kr. fra nye investorer?

Esbjerg fB genoptager jagten på oprykning til Superligae­n med penge fra udenlandsk­e investorer.

- JESPER HAUE HANSEN THOMAS LUND HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk thomas.lund@jp.dk

Der er udelukkend­e fordele ved at få en ny ejer. Sådan lyder det fra både den administre­rende direktør og fra sportschef­en i Esbjerg fB, efter at en amerikansk investorkr­eds for et par uger siden købte hovedparte­n af aktierne i fodboldklu­bben.

»Vi har også vaeret i dialog med andre mulige investorer fra både ind- og udland, men nu har vi fundet det match, der passer os bedst. De har både erfaring fra branchen og viden om de kommerciel­le muligheder i sporten. Vi har trykprøvet deres vaerdier og kemien mellem os over en laengere periode, og vi er blevet overbevist af deres planer for klubben,« siger klubbens administre­rende direktør, Brian Bo Knudsen.

De nye investorer skød 30 mio. kr. ind i selskabet EfB Elite, der ligeledes fik nye midler fra Claus Sørensen Gruppen og lokale investorer, hvorfor der samlet set er tale om et kapitalind­skud på 45,5 mio. kr.

Dermed kommer Esbjerg fB også i selskab med Barnsley FC, KV Oostende, AS Nancy og FC Thun, der ligeledes er under indflydels­e fra investorkr­edsen bestående af Chien Lee, Partners Path Capital, Pacific Media Group og Krishen Sud.

Brian Bo Knudsen mener, at Esbjerg kan beholde de kernevaerd­ier, der er blevet dyrket i det vestjyske igennem de seneste knap 100 år.

»Vores nye investorer går meget op i at videreføre traditione­rne i forhold til vores akademi. De vil satse på udviklinge­n af unge spillere, hvilket passer godt med vores planer. Der er også blevet lavet nogle aftaler om alt det, der handler om klubbens vaerdier og det følelsesma­essige for fansene, bl.a. at vi selvfølgel­ig stadig skal spille i de samme trøjer og den slags ting,« siger Brian Bo Knudsen.

Investorer­ne er jo involveret i flere andre klubber. Hvad gør I for at undgå at blive en lille brik i det spil?

»Vi er jo en brik i det spil, og det har vi det rigtig godt med. Der kan vaere nogle synergieff­ekter, hvor vi kan vaere med til at udfordre og udvikle hinanden på tvaers af klubberne. Jeg tror på, at vi kan laere af hinanden og traekke på det bedste fra de forskellig­e klubber.«

Nogle fans vil måske vaere nervøse for, at jeres bedste spillere bliver opslugt af nogle af de andre klubber, eller at I skal fungere som en rugekassek­lub for andre af investorer­nes klubber. Hvad gør I for at undgå, at det sker?

»Jeg kan godt forstå, hvis de taenker sådan, men vi har en fast aftale om, at hver klub vil blive kørt selvstaend­igt. Der er ikke blevet lavet nogen aftaler om, at den ene klub skal saelge sine spillere til en anden klub eller lignende. Hvis en af klubberne kan bruge en spiller fra en af de andre klubber, så vil det foregå på markedsvil­kår ligesom for alle andre klubber.«

Hvad skal pengene bruges til – vil der komme en masse nye spillere til Esbjerg?

»Pengene skal først og fremmest bruges til at konsolider­e forretning­en og investere i videreudvi­klingen af klubben. Transfervi­nduet er jo lukket, og det er alt for tidligt at gisne om, hvorvidt der vil komme flere spillere ind til sommer. Det kommer jo også meget an på, om vi opfylder målsaetnin­gen om at rykke op i Superligae­n, eller om vi stadig ligger i 1. division. Det må tiden vise,« siger Brian Bo Knudsen.

Masser af data

Esbjergs sportschef, Jimmi Nagel Jacobsen, glaeder sig over de nye investorer, der har masser af kendskab til fodboldbra­nchen.

»De har en databasere­t indgang, som jeg i stor stil kan gøre brug af. Vi har også data i dag, men de har meget, meget mere,« siger Jimmi Nagel Jacobsen.

Han er ikke bange for at få påduttet spillere fra andre af ejernes klubber.

»Det er selvstaend­ige klubber, men hvis der er en spiller, der ikke kan bruges i en klub, og vi kan bruge den spiller, vil det vaere oplagt at kigge på ham. Men der er ikke noget med, at vi skal tage x antal spillere ind fra de andre klubber,« siger Jimmi Nagel Jacobsen.

Lørdag møder Esbjerg Vendsyssel. Man kan ikke ligefrem anklage nordjydern­e for at have fået en optimal optakt til foråret. På grund af et coronaudbr­ud i truppen har Vendsyssel ikke spillet en eneste traeningsk­amp.

Esbjerg ligger sammen med Viborg til oprykning i sikker afstand fra tredjeplad­sen, men det har ikke udmøntet sig i et krav om oprykning fra de nye investorer.

»Tvaertimod. De har sagt, at hvis det lykkes at rykke op i år, vil det vaere fantastisk, men hvis ikke, bliver der lagt en plan for, at det kan ske efterfølge­nde. De har signaleret, at de er her, fordi de kigger på den lange bane, så der er ikke øget pres på det i forhold til vores egne ønsker og ambitioner,« siger Jimmi Nagel Jacobsen.

 ??  ?? Esbjerg rykkede i sommer ned fra Superligae­n, men er sammen med Viborg på en delt førsteplad­s i 1. division. Arkivfoto:
John Randeris/ Ritzau Scanpix
Esbjerg rykkede i sommer ned fra Superligae­n, men er sammen med Viborg på en delt førsteplad­s i 1. division. Arkivfoto: John Randeris/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark