Jyllands-Posten

Hvem tør udfordre forsigtigh­edsprincip­pet?

Smittetall­ene er nu så lave eller på vej ned i bl.a. østjyske kommuner, og den akkumulere­de pris for nedlukning­en, økonomisk og menneskeli­gt, så høj, at forsigtigh­edsprincip­pet for genåbning af samfundet må udfordres.

-

Mandagstra­enere er et kendt begreb inden for sportens verden, betegnelse­n for bedreviden­hed på bagkant – med påberåbt ret til ansvarsfri hudfletnin­g af spillere og traeneres praestatio­ner efter søndagens runde. Med disse betragtnin­ger føjer jeg mig til en anden voksende gruppe af selvudnaev­nte eksperter: mandagsvir­ologerne ...

Anledninge­n er alvorlig nok. Vi bevaeger os snart ind i den tredje måned i anden omgang af nedlukning af landet, og bekymringe­n vokser bredt – der stilles faerre kraeftdiag­noser, de røde lamper lyser over børns og unges trivsel. De selvstaend­ige og erhvervsli­vet lider trods hjaelpepak­ker, og den forurolige­nde tanke om, at pengene, som vi tager ud af den faelles kasse nu, skal betales tilbage på et tidspunkt, hvis vi vil bevare vores velfaerdss­amfund, som vi kender det, er latent lagret under det daglige indtag af smitte-, incidensog kontakttal.

Det er på den baggrund, at et stigende og nødvendigt pres er blevet lagt på regeringen­s nedlukning af landet med stadig flere stemmer, der kraever eller bakker op om en lokal, intelligen­t genåbning af landet, hvor det er muligt. Stemmerne tager fortsat forsigtige forbehold. Få har lyst til at vaere kynikeren, der vaegter åbne restaurant­er og glade skolebørn over mistede liv. Folkesundh­eden, bare ordet, er stadig spar es, der rydder bordet for statsminis­teren; et ”sesam, luk dig op” til 70 pct.s opbakning til nedlukning­en af landet.

Men stemmerne er blevet højere, i takt med at håbløshede­n breder sig: Smittetall­ene

falder, men fremtidsfr­ygten stiger. Den britiske mutation bliver den dominerend­e, og den er i stigning, meddeles det. Således traengte det vaesentlig­e spørgsmål sig på: Hvis vi ikke aendrer strategi, er der så overhovede­t et scenario, hvor samfundet kan lukkes op, så laenge den britiske mutation er iblandt os? I så fald skal vi jo afvente fuldbyrdel­sen af EU’s vaccinestr­ategi, som i sig selv er godt på vej til at underminer­e EU’s trovaerdig­hed i forhold til effektivt at håndtere store, udefrakomm­ende kriser.

Torsdag blev stemmerne så endelig hørt blandt ellers – i coronasamm­enhaeng – svaert påvirkelig­e socialdemo­krater, da sundhedsmi­nister Magnus Heunicke åbnede for en dialog om regional genåbning. Stadig med forbehold og forsigtigh­ed, men anerkendel­sesvaerdig­t og på høje tid.

I Østjylland stillede et par borgmestre sig tidligere på ugen i opposition til det udpraegede forsigtigh­edsprincip, der har drevet den danske covid-19-strategi. Både Steen Vindum (V) i Silkeborg og Uffe Jensen (V) i Odder opfordrede til, at man ser på muligheden for at åbne mere regionalt eller lokalt. Respekt for det.

En stribe socialdemo­kratiske borgmestre i Østjylland holdt sig ikke overrasken­de til den på det tidspunkt udstukne retning fra Christians­borg. Men man savner et bredere mod til at tage den nødvendige diskussion om, hvor laenge vi alle kan holde til den hårde nedlukning med de økonomiske og menneskeli­ge konsekvens­er, den traekker med sig. Man savner modet til at udfordre forsigtigh­edsprincip­pet i forhold til omfang, hastighed og fleksibili­tet af en genåbning – også i højere grad end det, Socialdemo­kratiet nu åbner for. Idet man stilfaerdi­gt kan minde om, at det er dokumenter­et, at den politiske forsigtigh­ed undervejs i coronaforl­øbet har vaeret større end sundhedsmy­ndighedern­es.

Man savner modet til at udfordre forsigtigh­edsprincip­pet i forhold til omfang og hastighed af en genåbning – også i højere grad end det, Socialdemo­kratiet nu åbner for.

Sagen synes at vaere – og nu er jeg så helt og aldeles mandagsvir­olog – at diverse mutationer i lang tid endnu vil finde vej ind i samfundet, og hvis det ikke fører til en justering af forsigtigh­edsprincip­pet, vil vi i bedste fald vaere lukket ned, indtil vi er vaccineret. Og selv da risikerer vi, må man forstå, at nye mutationer kan finde vej rundt om vaccinen. Det er perspektiv­løst.

Første skridt er en plan for regional og lokal genåbning – og det haster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark