Jyllands-Posten

Statsminis­teren: Danskerne skal testes flere gange om ugen

En begyndende genåbning kan ikke afvente millioner af ugentlige test, lyder det fra Venstre.

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk

Åbn munden, få en podepind ned i svaelget, afvent resultat – og gentag så proceduren om et par dage.

Det kan blive den nye hverdag for de fleste danskere. I statsminis­ter Mette Frederikse­ns optik vil coronaen – trods vaccine – kunne blive en udfordring i lang tid frem pga. nye mutationer. Søndag fremlagde hun derfor fire byggesten i en strategi, der har til formål at undgå flere nedlukning­er som den aktuelle.

»Nedlukning­en har helt åbenlyst kaempestor­e konsekvens­er. Derfor er mit budskab også, at nedlukning­er ikke er det, vi kigger ind i på den laengere bane – eksempelvi­s til efteråret, hvor det vil vaere det absolut sidste punkt på vores dagsorden,« lød det fra statsminis­teren i Berlingske og senere søndag i et opslag på Facebook.

Millioner af test – hver uge

Statsminis­terens fire byggesten til at undgå flere nedlukning­er er:

Danskerne skal testes »flere gange om ugen«. Med to ugentlige test til alle voksne løber det op i ca. 9 mio. test om ugen. Til sammenlign­ing er knap 4,3 mio. danskere i alt blevet testet 15 mio. gange, siden coronaen ramte for et år siden, viser tal fra Statens Serum Institut, og oven i skal laegges et par millioner test – som koster ca. 100 kr. pr. styk – fra de private udbydere.

Om de ugentlige test skal vaere pcr-test, kviktest eller endnu ikke faerdigudv­iklede spyttest, er uvist, men det bedste vil ifølge statsminis­teren vaere en spyttest, som man kan lave derhjemme, hvis en sådan kommer.

Der skal saettes gang i en produktion af vacciner støttet med danske skattekron­er. Det skal gerne ske i samarbejde med andre lande, og statsminis­teren fortaeller, at hun har haft drøftelser med den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu. Graenserne skal åbnes på en måde, så der ikke kommer nye smittede og nye mutationer ind i landet. Statsminis­teren har ikke konkrete svar på, hvordan det skal ske.

Teknologi skal hjaelpe med at overvåge smitten – eksempelvi­s ved at teste spildevand.

Kan ikke vente

Lars Østergaard, professor og ledende overlaege ved Aarhus Universite­tshospital, er netop nu i gang med et forsøg, hvor personer poder sig selv og analyserer egen prøve for at afklare, om det er en farbar vej at gå.

»Hvis folk kan begynde selv at lave prøverne og selv få svaret, har man mulighed for at skalere testniveau­et op til et helt andet niveau,« siger han, der efterlyser fokus på effekten af et nyt test-regime.

Eventuelt ved i første omgang kun at teste halvdelen af skolebørne­ne to gange om ugen for – i en sammenlign­ing med de øvrige skolebørn – at få belyst, hvor mange ekstra smittede der kan findes ved ugentlige test.

Venstres sundhedsor­dfører, Martin Geertsen, ser nogle logistiske udfordring­er i at skulle lave flere millioner test om ugen, men »jeg haelder ikke noget ned ad braettet, for det kan vaere, at man om et halvt år kan teste sig selv«, siger han og pointerer, at en åbning af landet ikke kan afvente en sådan ny teststrate­gi.

»Med den testkapaci­tet, vi har allerede nu, bør vi vaere i stand til gradvist og med fleksibili­tet at kunne få de aeldste klasser i skole, få eleverne på efterskole­r og højskoler tilbage og få åbnet dele af detailhand­len,« siger han.

 ??  ?? Statsminis­teren fremlagde søndag fire byggesten i en strategi, der har til formål at undgå flere nedlukning­er som den aktuelle. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminis­teren fremlagde søndag fire byggesten i en strategi, der har til formål at undgå flere nedlukning­er som den aktuelle. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark