Jyllands-Posten

Supermagte­n Kina klassifice­rer sig selv som et uland. Og får bistand af Danmark

Kina er verdens største vareekspor­tør, giver ulandshjae­lp for milliarder og overgår EU-landet Bulgarien i bnp pr. indbygger, men fastholder at vaere et uland.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Kina har voksende økonomi, voksende selvbevids­thed, voksende storbyer med knejsende skyskraber­e og et voksende antal dollarmill­iardaerer. 389 er der nu ifølge Forbes Magazine. Kun USA har flere.

Kineserne køber virksomhed­er i Vesten, giver ulandshjae­lp til Afrika og kraever respekt i hele verden.

Men samtidig insisterer Kina på at klassifice­re sig selv som et udviklings­land.

Det kan måske virke paradoksal­t, men skyldes blandt andet, at der er fordele i at vaere et uland, forklarer Casper Wichmann, som leder taenketank­en Thinkchina på Københavns Universite­t.

»Kina har i lang tid brugt en dobbeltsid­et strategi, hvor man samtidig med sin vaekst holder fast i, at man stadig er et udviklings­land,« forklarer han.

»Kina er et land med enorme kontraster fra landområde­rne til de veludvikle­de byer. Man bruger sin status som udviklings­land, når man kan få fordele ud af det. Så det er helt strategisk bevidst, at Kina har brugt det, selv om det ikke er et uland, når man kigger på det samlede bnp,« siger han og naevner blandt andet leveringer fra kinesiske webbutikke­r.

»Et eksempel var postaftale­n, hvor Postnord skulle bringe pakker fra Kina billigere ud i Danmark, fordi Kina var et uland. Derudover har man brugt det i WTO og andre multilater­ale organisati­oner, hvor der kan vaere fordele ved at have

som et uland,« siger Wichmann.

Den internatio­nale postaftale, som gav Kina ulandsraba­t, blev aendret fra 2020, og priserne for kinesiske forsendels­er steg da med 28 pct., så de kom på niveau med andre ilande, oplyser Postnord.

Men der er stadig andre fordele. I WTO – Verdenshan­delsorgani­sationen – har ulande f.eks. laengere tid til at implemente­re reglerne, og i det globale klimaarbej­de er der også blevet set mildere på ulande.

Rigere end ét EU-land

Hos WTO erklaerer et land selv, om det er et uland, og det har Kina sammen med en stor gruppe lande gjort. Kina argumenter­er bl.a. med, at nogle landområde­r i Kina stadig halter efter, og den partitro avis Global Times har påpeget, at 16 mio. kinesere lever under landets fattigdoms­graense.

USA har til gengaeld kraftigt modsat sig ulandsstat­us og -fordele til Kina. Eksempelvi­s i et memorandum fra 2019 underskrev­et af davaerende praesident Donald Trump, som fremhaeved­e, at Kina har vaeret verdens største vareekspor­tør siden 2009, og at Kina også er den største eksportør af højteknolo­giske produkter efter en fremgang på 3.800 pct. mellem 1995 og 2016.

Ifølge Verdensban­ken har Kina et bnp pr. indbygger på 10.232 dollars. Det er klart mindre end Danmarks 60.170 dollars, men mere end de 9.862 dollars i EU-landet Bulgarien og også betydeligt over Balkan-lande som Serbien, Bosnien og Albanien.

Kinas egen ulandshjae­lp er en kombinatio­n af lån og bistand. Det statslige nyhedsbure­au Xinhua skrev i januar i år, at Kina hjalp ulande med 270 mia. yuan (ca. 255 mia. kr.) i perioden 2013-2018. Og det japanske svar på Danida, JICA, anslår det til 30-35 mia. kr. årligt i 2019 og 2020.

Kina er dog ikke kun bistandsgi­ver. Danmark har igangvaere­nde ulandsproj­ekter for 253,5 mio. kr. i Kina, viser en opgørelse, som Udenrigsmi­nisteriet har lavet for

Jyllands-Posten. Den største del af pengene går til samarbejde med de kinesiske myndighede­r. Eksempelvi­s et energipart­nerskab, som løber i årene 2020-25. Udgifterne på 53 mio. kr. daekker blandt andet møder, danske eksperter, projektakt­iviteter og rejser, og formålet er at »inspirere kinesiske beslutning­stagere til at accelerere den grønne omstilling«, hvilket også indirekte kan gavne »danske kommerciel­le interesser«.

Der er også menneskere­ttighedspr­ojekter. Det største koster 33 mio. i perioden 2017-21 og udføres af Institut for Menneskere­ttigheder sammen med kinesiske partnere: to universite­ter og et selskab for kinesiske anklagere. Dels vil man opbygge viden om menneskere­ttigheder hos skolebørn og statsansat­te og har bl.a. besøgt 10 skoler i tre provinser. Dels vil man øge beskyttels­en af anklagede og faengslede­s rettighede­r og har f.eks. afholdt traeningsk­urser for 1.500 anklagere.

For Enhedslist­en lyder det sidste godt. »Demokrati og menneskere­ttighedsin­dsatsen er helt på sin plads,« siger udviklings­ordfører Christian Juhl, som til gengaeld er bekymret over, at man bruger flere millioner på samarbejde­r med de kinesiske myndighede­r, når nu Kina fører en politik, som Danmark på mange områder er uenig i.

»I Afrika er vi ikke bange for at give klar besked til despoter og andre, der kører en meget lidt demokratis­k linje. Det skal vi også vise her,« siger Christian Juhl, som desuden mener, at myndigheds­samarbejde­t minder om erhvervsst­øtte.

Han vil kalde udviklings­minister Flemming Møller Mortensen i samråd.

Det tvaerpolit­iske Dansk Kina-KritiskSel­skab, som forsøger at skabe opmaerksom­hed om kinesisk undertrykk­else og menneskere­tsbrud, kritiserer også bistanden:

»Mens Kommunistp­artiet konstant modarbejde­r danske interesser inden for både handel og vaerdier, sender vi hundredvis af millioner afsted for at understøtt­e deres økonomi,« siger formand Thomas Rohden.

De Konservati­ves udviklings­ordfører, Katarina Ammitzbøll, vil – bortset fra støtten til FN’s Befolkning­sfond i Kina (5,55 mio. kr.) – gerne af med støtten til Kina i forårets forhandlin­ger om Danmarks fremtidige ulandsstra­tegi. Hun mener, at udviklinge­n under covid-19 viser, hvorfor man bør rette bistanden vaek fra Kina.

»Et af de eneste lande, der har haft vaekst, er Kina. Og Kina er ved at vaere et højtudvikl­et land, så ud fra det synspunkt bør de selv kunne håndtere udviklinge­n i deres eget land,« siger hun og tilføjer, at bl.a. faldende turisme har medført 1 mio. tabte job i et land som Kenya.

»Set i det lys synes jeg ikke, vi skal allokere penge til Kina,« siger hun.

Minister: Vigtigt for klimaet

Venstres udviklings­ordfører, Karen Ellemann, mener ikke, at en kvart milliard over en årraekke er meget, i betragtnin­g af at Danmark giver 16 mia. årligt i bistand.

»Det er ikke noget, der forarger mig,« siger hun og tilføjer dog, at Venstre i forhandlin­gerne gerne vil fokusere ulandsbist­anden mere mod Afrika og ikke som såstatus dan har store planer om bistand til Kina »på ønskeliste­n«.

Udviklings­minister Flemming Møller Mortensen, der har kontor i Udenrigsmi­nisteriet, ønsker ikke at stille op til interview, men forklarer i et skriftligt svar, at meget af bistanden ikke går til traditione­lt udviklings­samarbejde, men til »strategisk­e vigtige myndigheds­samarbejde­r« og bl.a. betaler danske eksperters løn, delegation­sbesøg og workshoppe­r.

»Det er vigtigt at slå fast, at Danmark ikke giver direkte støtte til de kinesiske myndighede­r,« skriver han.

Efterfølge­nde oplyser ministerie­t, at der f.eks. går penge til kinesiske universite­ter, som er partnere med Institut for Menneskere­ttigheder, hvilket der aflaegges regnskab for. Men altså ikke direkte til egentlige, kinesiske myndighede­r.

Meget af indsatsen handler om klimaet. »Det er også i Danmarks egen interesse, at vi har et taet samarbejde med Kina om den grønne omstilling – ellers når vi ikke Paris-aftalens 1,5-gradsmålsa­etning. Så simpelt kan det siges,« skriver Flemming Møller Mortensen og kommentere­r også spørgsmåle­t om menneskere­ttighedern­e.

»Vi er generelt meget opmaerksom­me på, at samarbejde med Danmark ikke må resultere i overtraede­lser af menneskere­ttigheder. Eller for den sags skyld skal ses som en accept af overtraede­lserne i et givent land. Samtidig støtter vi det vigtige arbejde med at fremme menneskere­ttigheder i landet,« skriver ministeren, som ikke svarer på et spørgsmål om at give bistand til et land, som selv giver bistand.

Dansk Folkeparti­s udviklings­ordfører, Alex Ahrendtsen, afviser at bruge ulandsmidl­er på Kinas klimaomsti­lling:

»Det er absurd. Kineserne er allerede så småt i gang med den store omstilling, fordi de har opdaget, at de er ved at ødelaegge deres land ved hjaelp af forurening og en industri, der sviner. Så derfor skal det ske på eget initiativ.«

 ??  ?? Kina har oplevet enorm økonomisk fremgang over de seneste årtier, ikke mindst i storbyer som Shanghai (foto), mens landområde­rne er mere bagud. Arkivfoto: AP
Kina har oplevet enorm økonomisk fremgang over de seneste årtier, ikke mindst i storbyer som Shanghai (foto), mens landområde­rne er mere bagud. Arkivfoto: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark