Jyllands-Posten

Elektrisk revolution – alle danske tog kan vaere eltog inden 10 år

Det vil ”kun” koste 750 mio. kr. at gøre klar til batteritog på de mindre jernbanest­raekninger – og ikke 12-14 mia. kr., som kørelednin­ger ellers koster. Transportm­inisteren er begejstret.

- LARS FROM lars.from@jp.dk Nr. Nebel

Alle de dieseldrev­ne, danske tog kan måske vaere udskiftet med elektriske om mindre end 10 år, vurderer centerlede­r og togekspert Henrik Sylvan fra DTU.

Det er ikke kun bilisterne, der har udsigt til nye elbiler, nu rykker også togbranche­n, hvor udviklinge­n af nye eltog har oversteget alle forventnin­ger, isaer når det gaelder batteritog. Lige nu er Banedanmar­k ved at elektrific­ere de danske hovedbanes­traekninge­r for et tocifret milliardbe­løb, ligesom der fra 20242025 kommer nye eltog til hovedstrae­kningerne.

Der er også et stort politisk ønske om at få elektrific­eret de mindre banestraek­ninger – skinner der udgør en endnu laengere straekning end hovedbaner­ne. Men prisen for blot at saette kørelednin­ger op her er på 12-14 mia. kr.

Nu viser en analyse fra Banedanmar­k imidlertid, at det ”kun” vil koste 750 mio. kr. at gøre de mindre banestraek­ninger klar til at køre med batteridre­vne tog. Det handler primaert om ladestatio­ner, hvor togene kan lade op, mens de holder stille, og om enkelte straekning­er, hvor togene kan lade op via kørelednin­ger, mens de kører. Det er blot 5-6 pct. af prisen for at saette kørelednin­ger op på alle de 770 km mindre baner.

Dertil kommer prisen for at købe nye batteritog, der kan løbe op i milliarder af kroner. Men ifølge togekspert Henrik Sylvan fra DTU behøver det ikke vaere så dyrt. Ifølge ham kan man ombygge nogle af de eksisteren­de dieseltog til batteritog på straekning­er som Skjern-Holstebro, Vejle-Struer eller Odense-Svendborg for ca. 5 mio. kr. pr. tog.

Eltog inden 10 år

Henrik Sylvan vurderer på den baggrund, at stort set alle danske tog kan vaere elektriske i løbet af dette årti – altså indenfor de naeste 10 år.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t er begejstret for analysen fra Banedanmar­k og udsigten til, at alle danske

Skjern

Esbjerg Bramming tog kan vaere elektriske inden 2030.

»Det er en utrolig interessan­t analyse, som jeg ser store perspektiv­er i. Fordi vi er nødt til at komme i mål med en CO2-neutral jernbanedr­ift. Dette kan vaere en af måderne at gøre det på,« siger Benny Engelbrech­t.

Han er overrasket over, hvor hurtigt udviklinge­n med eltog, ikke mindst batteridre­vne tog, er gået.

»Den teknologis­ke udvikling går utroligt hurtigt på det her område, så jeg vil ikke udelukke noget, selv om det intuitivt giver økonomisk og klima- og miljømaess­igt mest mening at udskifte de nuvaerende dieseltog, når deres levetid udløber mellem 2030 og 2035. Men hvis der er nogle der mener, at man ligefrem kan ombygge de eksisteren­de dieseltog til batteritog, driftsbesp­arelser. Hvis man fortsaette­r med at køre med diesel, skal man under alle omstaendig­heder ud og finde alternativ­e braendstof­fer for at reducere klimabelas­tningen, og det kan blive markant dyrere end at investere i batteritog,« siger han.

Transportm­inisteren vil nu se naermere på analysen fra Banedanmar­k og drøfte den med de politiske partier.

Et af de steder, man har fået eltog, men ikke altid er lige begejstret, er på letbanen i Aarhus. Her har man købt elektriske tog, der bruger kørelednin­ger til at hente strøm til togene. Men kørelednin­gerne giver store driftsprob­lemer. Senest måtte man aflyse en stor del af trafikken, da der i begyndelse­n af februar var frost og rimtåge – fordi man ikke kunne holde kørelednin­gerne fri for is.

Benny Engelbrech­t vil ikke kommentere problemern­e på Aarhus Letbane, men siger blot, at »jeg glaeder mig over, at staten ikke laengere er involveret i Aarhus Letbane«.

Lige nu er man i både Odense og København ved at bygge letbaner – begge steder med strøm fra kørelednin­ger.

5 mio. kr. pr. tog

På DTU betegner Henrik Sylvan det som »pokkers aergerligt for letbanerne«, at teknologie­n med batteritog først nu for alvor begynder at brede sig.

»Men det er virkelig noget, der har rykket sig. Man er ved at få stabile og gode erfaringer med drift af batteritog. Efter min mening skal man bare køre løs. Min anbefaling vil vaere, at man hurtigst muligt kommer i gang med forsøg med ombygning af eksisteren­de dieseltog til batteritog,« siger Henrik Sylvan.

Ifølge ham foregår det allerede i bl.a. Frankrig, Tyskland og Storbritan­nien. I Frankrig skal man ombygge 480 dieseltog, der er 10-13 år gamle, til batteritog. Henrik Sylvan vurderer, at man for ca. 5 mio. kr. pr. tog kan udskifte en dieselmoto­r med et batteri. Det vil samtidig give en ekstra klimagevin­st, fordi man kan genanvende en del af materialer­ne fra dieseltoge­ne i batteritog­ene:

»Her kunne f.eks. Projektort­eamet på den gamle togfabrik i Randers vaere kvalificer­et til at tage sådan en opgave.«

Banedanmar­k har kun analyseret de 10 mindre statslige jernbaner, men har ikke set på, hvad der vil kunne gøres på de 13 lokale og regionale jernbaner, som regionerne driver og har ansvaret for.

Hvis der er nogle, der mener, at man ligefrem kan ombygge de eksisteren­de dieseltog til batteritog, lyder det spaendende, og som noget jeg helt sikkert gerne vil kigge naermere på. BENNY ENGELBRECH­T, TRANSPORTM­INISTER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark