Jyllands-Posten

Anklager kraever seks maend i LTF-banden udvist

Ofre for afpresning havde spillegael­d og misbrug, siger anklager i sag, som politiet kalder Operation Sundown.

-

Seks unge maend får mandag afklaret deres fremtid. Østre Landsret skal afgøre, om de må blive på dansk jord, eller om de skal udvises, fordi de har deltaget i grov kriminalit­et i banden Loyal To Familia.

Sagen er blevet efterforsk­et af politiet under kodeordet Operation Sundown og handler om blandt andet grov afpresning, narkotika, våben og indbrud.

I alt er ni maend i sagen i forvejen fundet skyldige af landsrette­n, som har slået fast, at de enten var medlemmer eller prøvemedle­mmer af banden, som siden 2018 har vaeret forbudt.

Otte af maendene har begået afpresning. Ofrene befandt sig i en udsat situation, har en af anklagerne ved et tidligere retsmøde sagt.

»Man har systematis­k slået kløerne i mennesker, der havde problemer med misbrug og spillegael­d,« sagde anklager Christian Nielsen.

Et af ofrene var en vaergeløs mand, som blev omringet og derefter sparket og slået under et planlagt overfald i Hastrup Parken i Køge. Han blev pålagt en såkaldt dummebøde. Maendene i banden, heriblandt to ”krigsminis­tre”, udså sig ofre i Køge, Ringsted og i København.

I Køge Kommune blev problemern­e så massive, at man så sig nødsaget til at traeffe beslutning om en ekstrabevi­lling på 1 mio. kr. til oprettelse af en såkaldt taskforce.

Denne og andre afledte virkninger af bandens aktivitete­r rundt om i landet er blevet fremhaevet under en stor retssag, hvor domstolene skulle afgøre, om forbuddet mod LTF er i overensste­mmelse med grundloven. Det spørgsmål skal afgøres af Højesteret senere i år.

Den aktuelle konkrete sag blev i første omgang afgjort af byretten i Roskilde i april 2019. Tre blev udvist, mens tre andre fik lov at blive, fordi udvisning med sikkerhed vil vaere i strid med Danmarks internatio­nale forpligtel­ser, lød det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark