Jyllands-Posten

Frankrig indfører seksuel lavalder efter talrige skandaler

En eksplosion i antallet af paedofilio­g incestsage­r får den franske regering til at skride ind.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk ERIC DUPOND-MORETTI, FRANKRIGS JUSTITSMIN­ISTER

Den kendte skuespille­r Richard Berry er blot det seneste ansigt i en efterhånde­n lang parade af franskmaen­d, der anklages for at have forbrudt sig seksuelt på sin datter.

MeToo-bevaegelse­n kom sent i gang i Frankrig, men til gengaeld er der fuld kraft på en debat på Twitter under banneret #metooinces­te. Efter flere opsigtvaek­kende anklager er tusindvis af ofre stået frem for at fortaelle om deres oplevelser med sexchikane, voldtaegt, paedofili eller incest.

Debatten har vaeret så intens, at den franske regering har følt sig presset til at gøre noget. Isaer fordi Frankrig ikke har en officiel seksuel lavalder, og fordi reglerne om samtykke har befundet sig i en gråzone og vaeret svaere at tyde.

Forleden meddelte justitsmin­ister Eric Dupond-Moretti, at den franske regering nu forpligter sig til at fastsaette en seksuel lavalder på 15 år. Under den alder vil enhver seksuel penetratio­n blive betragtet som voldtaegt og kan straffes med op til 20 års faengsel.

Foraeldes sexforbryd­elser?

Franske foreninger har laenge efterlyst større beskyttels­e af mindreårig­e. Som reglerne er i dag, skal offeret for en voldtaegt kunne bevise, at hun eller han er blevet presset, truet eller udsat for vold og ikke selv frivilligt er gået ind i forholdet.

Lykkes det en sjaelden gang, er strafferam­men i dag syv år.

»Fremover bliver der ikke tale om samtykke eller ikke samtykke,« sagde justitsmin­isteren, der samtidig satte punktum for en debat om, hvorvidt den seksuelle lavalder i Frankrig skal vaere på 13 eller 15 år.

En ny lov vil muligvis indeholde en undtagelse, hvis begge parter i et seksuelt forhold er meget unge. For eksempel hvis en 16-årig har en 14-årig kaereste, og de to har sex sammen. Regeringen arbejder med en idé om at fastsaette en tilladt aldersfors­kel på fem år.

I de seneste uger har franske politikere og eksperter også diskuteret, om foraeldels­esfristen for seksuelle forbrydels­er skal haeves fra 20 til 30 år eller helt ophaeves. Det sidste anbefales af psykiatere­n Muriel Salmona, der er gået foran med et krav om at stramme loven.

I tilfaelde af at der er flere ofre for samme seksualfor­bryder, argumenter­er regeringen nu for, at der ikke skal gaelde nogen foraeldels­esfrist for nogen, hvis blot en af sagerne rejses inden for den lovmaessig­e periode.

Det diskuteres også, om der skal indføres en skaerpet straf i tilfaelde af incest, skriver Le Monde.

Selv om loven naeppe får tilbagevir­kende kraft, kan den få betydning i andre sager. Ifølge justitsmin­isteren er et af målene at bryde en kultur og den tavshed af naermest ideologisk karakter, som har gjort det svaert for ofre at stå frem.

Fremover bliver der ikke tale om samtykke eller ikke samtykke.

Tungekys med far

I bogen ”La Familia Grande” fortaeller Camille Kouchner, datter af tidligere udenrigsmi­nister Bernard Kouchner, om, hvordan den seksuelle frigørelse efter 1968 kammede over i hendes familiekre­ds af magtfulde og intellektu­elle på venstreflø­jen. Det gik ud over hendes bror, der som mindreårig blev seksuelt misbrugt af sin stedfar, den fremtraede­nde politolog Olivier Duhamel, haevder hun.

Bogen udløste en lavine af debat i Frankrig, der langtfra er stilnet af. Senest er der skrevet talrige artikler om beskyldnin­ger mod en af Frankrigs kendteste skuespille­re.

Den 70-årige Richard Berry anklages af sin datter, Coline Berry-Rojtman, for at have misbrugt hende seksuelt, når hun i alderen fra seks til 10 år var på weekendbes­øg på hos faren og dennes nye partner i de år, den amerikansk­e sangerinde Jeane Manson.

Berry har pure afvist anklagerne om, at han under en seksuel leg skulle have fået datteren til at røre ved sit lem med munden. Coline støttes af sin mor, der husker, at datteren allerede som fireårig kom hjem og fortalte, at hun kyssede sin far på munden, og at han brugte tungen. Svagheden i bevisbyrde­n er, at Mansons datter, der også skulle have vaeret til stede, har afvist beskyldnin­gerne.

 ??  ?? Justitsmin­ister Eric DupondMore­tti forlader praesident Macrons Elysée-palae efter en ministermø­de den 3. februar. Foto: Ludovic Marin/AFP
Justitsmin­ister Eric DupondMore­tti forlader praesident Macrons Elysée-palae efter en ministermø­de den 3. februar. Foto: Ludovic Marin/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark