Jyllands-Posten

En cocktail af økonomiske og politiske kriser har tvunget libanesern­e i knae

Seks måneder efter eksplosion­en på havnen i Beirut er den libanesisk­e befolkning frustreret og modløs. Flere humanitaer­e organisati­oner advarer om en ny bølge af fattigdom, arbejdsløs­hed og hjemløshed.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Et halvt år efter eksplosion­en på havnen i Beirut er der fuld gang i genopbygni­ngen, men humanitaer­e organisati­oner advarer om, at den økonomiske krise, politisk ustabilite­t og en alarmerend­e udvikling i corona har pustet til en stor, ny bølge af hjemløshed og arbejdsløs­hed både i hovedstade­n og resten af Libanon.

»Vi ser folk, som må forlade deres hjem, fordi de ikke har råd til at betale deres husleje, da de ikke laengere har et arbejde. Folk tager lån for at kunne betale deres hjem, og folk kaemper med at få mad på bordet, fordi de ikke har en indkomst,« fortaeller talsperson­en for The Norwegian Refugee Council (NRC), Elina

Dikomitis, på en forbindels­e over Skype fra Beirut.

Seks måneder efter katastrofe­n på havnen er libanesern­e frustrered­e og modløse, fortaeller Soha Zaiter, direktør for den humanitaer­e organisati­on Libanese Food Bank.

»Mere end frustratio­n«

Den økonomiske krise og skyhøj ledighed har tvunget mange libanesere i knae, og Soha Zaiter synes ikke ordet frustratio­n kan beskrive libanesern­es situation godt nok.

»Folk er frustrered­e. Jeg ved ikke, om det daekker det, for det er mere end det,« siger Soha Zaiter og tilføjer:

»Der er stadig mange problemer. Regeringen gør ingenting, og der er ingen plan b som i andre lande, der har en plan a, b, c, d for samfundet under corona.«

I telefonen fra Beirut fortaeller hun, at »politikern­e bor på en anden planet, og de gør ingenting for at løse krisen«, og på grund af covid-19 og en striks nedlukning af landet kan folk ikke protestere mod den politiske situation.

I oktober sidste år var der ellers et spinkelt håb hos de frustrered­e libanesere. Tusindvis

af vrede libanesere gik på gaden i Beirut og andre af landets store byer for at protestere mod regeringen­s forslag om at indføre afgifter på tobak, benzin og daglige gebyrer på sociale medier, bl.a. den gratis beskedtjen­este Whatsapp.

Libanesern­e kraevede, at landets politiske system gennemgik store forandring­er. Samme måned trådte premiermin­ister Saad Hariri tilbage, men den gamle politiske elite blev siddende på magten, og over et år efter protestern­e er de store forandring­er svaere at få øje på, og Saad Hariri sidder igen som premiermin­ister i Libanon.

Da eksplosion­en i et gødningsla­ger ramte den 4. august, sendte det internatio­nale samfund flere hundrede millioner til Libanon, og bl.a. Danmark sendte over 150 mio. kr. i dagene efter eksplosion.

Verdens tredjestør­ste gaeld

Men før eksplosion­en på havnen var Libanon også ramt af en økonomisk og politisk krise. Ifølge BBC er Libanons offentlige gaeld den tredjestør­ste i verden, og tal fra FNorganisa­tionen ESCWA i maj sidste år viser, at over halvdelen af Libanons befolkning lever i fattigdom.

Elena Dikomitis oplyser, at fattigdomm­en i Libanon er mere udbredt efter eksplosion. NRC anslår, at omkring 200.000 hjem, som blev beskadiget den 4. august, er repareret eller genopbygge­t, men 9.000 hjem mangler stadig at blive repareret. NRC estimerer også, at 70.000 har mistet deres job på grund af eksplosion­en.

»Det betyder, at tusindvis stadig ikke kan vende tilbage til deres hjem, eller at de ikke kan betale huslejen laengere og igen må miste deres hjem,« fortaeller Elena Dikomitis og kalder situatione­n en »cocktail af mange kriser«.

Libanese Food Bank modtager mellem 200 og 300 beskeder hver dag på sociale medier og e-mails fra libanesere, som efterlyser hjaelp. Soha Zaiter fortaeller, at hun også får mange mails fra veluddanne­de libanesere, som ikke kan få enderne til at mødes.

Libanese Food Bank samarbejde­r med andre ngo’er for at uddele mad til familier, men på grund af coronanedl­ukningen af landet er den stoppet med at dele mad ud for ikke at udsaette folk for smittefare.

Sundhedssy­stem kollapser

Siden eksplosion­en på havnen i Beirut i august er antallet af covid-19-dødsfald 50-doblet sammenlign­et med antallet af dødsfald registrere­t de første seks måneder af pandemien, oplyser FN-organisati­onen OCHA. I januar alene har Libanon registrere­t 1.627 covid-dødsfald. Det er mere end det totale antal døde registrere­t i hele 2020, ifølge Sundhedsmi­nisteriet i Libanon.

Den 14. januar lukkede landet derfor ned. Libanesere må ikke forlade deres hjem, og supermarke­der har kun lov til at saelge fødevarer.

Eva Jordung Nicolson er programman­ager for Dansk Røde Kors og arbejder med Libanesisk Røde Kors og Palaestine­nsisk Røde Halvmåne. Hun fortaeller fra en telefon i sin lejlighed i Beirut, at isaer hospitaler­ne er pressede:

»Folk kan ikke få adgang til hospitaler­ne, og der er ikke sengeplads­er nok. 85 pct. af al ambulancek­ørsel er Libanesisk Røde Kors, men de kan ikke komme af med patientern­e på hospitalet.«

Store dele af sundhedsva­esenet i Libanon er privat, så folk har ikke råd til behandling, ifølge Eva Jordung Nicolson.

Regeringen gør ingenting, og der er ingen plan b som i andre lande, der har en plan a, b, c, d for samfundet under corona. SOHA ZAITER, DIREKTØR FOR DEN HUMANITAER­E ORGANISATI­ON LIBANESE FOOD BANK

Behov for langvarig støtte

Selv om bygningern­e i Beirut snart er genrejst, er der lang vej til, at libanesern­e er på fode igen.

»Libanesern­e har brug for langvarig økonomisk støtte og politiske reformer, som kan skabe job, social beskyttels­e og basale ydelser som elektricit­et, mad, medicin og et tag over hovedet,« afslutter Elena Dikomitis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark