Jyllands-Posten

SAGER MOD TRUMP

- Kilde: NPR, New York Times

er ansvarlig for at udløse begivenhed­erne den dag,« sagde McConnell.

Republikan­erne må nu håbe på, at Joe Biden og Demokrater­ne skuffer, og at meget vil vaere glemt om ikke til naeste år, når der afholdes midtvejsva­lg, så i hvert fald i 2024.

At dømme efter lørdagens begivenhed­er er det ikke utaenkelig­t.

Demokrater­ne ville ikke slås, da det gjaldt

Demokrater­ne havde med den anden rigsretssa­g på 13 måneder rullet den helt store kanon frem, men da det kom til stykket, var der kun løst krudt i granaten.

Lørdag stemte et flertal af 55 senatorer – inklusive fem republikan­ere – for at afhøre vidner i sagen mod Trump. Det kunne have åbnet for den efterforsk­ning af begivenhed­erne den 6. januar, der rettelig burde have fundet sted, før tiltalen blev rejst.

Politisk ville det have givet Demokrater­ne mulighed for at slå en kile dybere ind hos Republikan­erne. Men efter en god times korridorfo­rhandlinge­r vendte partiets senatorer lørdag på en tallerken og opgav vidnerne. Det var i modstrid med de overvejels­er, en raekke demokratis­ke senatorer fremlagde i forbindels­e med rigsretssa­gen i 2020, da de mente, at vidner var en uomgaengel­ig del af processen:

»En retssag uden vidner, en retssag uden dokumenter, er ikke nogen retssag,« sagde Demokrater­nes leder i Senatet, Chuck Schumer, dengang.

Med frikendels­en lørdag blev Donald Trump den første amerikansk­e praesident, der har klaret skaerene i to rigsretssa­ger.

Det er ikke udelukket, at Trump i fortsaette­lsen kan stå over for civile søgsmål i forbindels­e med sin rolle i urolighede­rne den 6. januar. I Georgia har en statsadvok­at åbnet en efterforsk­ning af Trumps forsøg på at manipulere valgresult­atet i delstaten.

En offentlig anklager i

New York er langt inde i en efterforsk­ning af Trumps skatteforh­old og kommerciel­le interesser.

Flere enkeltpers­oner har lagt sag an mod Trump for bl.a. injurier i forbindels­e med sager om påstået voldtaegt og sexchikane.

Den realpoliti­ske kalkule bag vendingen var ikke svaer at gennemskue. Vidner havde naeppe aendret afgørende på udfaldet, og en langstrakt proces i Senatet ville tage tid og kraefter fra andre politiske prioritete­r.

Men for en del iagttagere i Washington lignede det alligevel et spektakula­ert politisk selvmål minutter før slutfløjte­t:

»At opgive at føre vidner er en ufattelig fejltagels­e. Efter anklagerne havde praesenter­et en fremragend­e sag, er det beslutning­en om at stikke halen mellem benene, der vil blive husket,« skrev Matt Fuller, politisk kommentato­r hos Huffington Post.

Det vil uvaegerlig­t føre til spørgsmål om, hvorfor Demokrater­ne valgte overhovede­t at rejse sagen, når de ikke var indstillet på at føre den til ende. Republikan­erne har hele vejen igennem portraette­ret forløbet som »politisk teater«, og det indtryk blev ikke afkraeftet lørdag.

Der er kraefter, som taler for en uafhaengig granskning af forløbet i lighed med den undersøgel­seskommiss­ion, som blev nedsat efter terrorangr­ebet den 11. september 2001, men meget lidt tyder på, at der kan findes bred opbakning bag et sådant initiativ.

I det amerikansk­e system er rigsretssa­ger blevet en papirtiger

Repraesent­anternes Hus begyndte forundersø­gelsen i rigsretssa­gen mod praesident Richard Nixon i oktober 1973.

Syv måneder senere, i maj 1974, begyndte høringer i retsudvalg­et, der formulered­e tre tiltaler mod praesident­en i juli 1974, da der også blev offentligg­jort over 4.000 sider dokumenter i sagen.

(Nixon blev dog aldrig tiltalt, da han få uger senere trådte tilbage.)

I den rigsretssa­g, der endte lørdag, var der ingen forundersø­gelse, anklageskr­iftet fyldte et par sider, og hele forløbet, fra tiltalen blev rejst, til dommen faldt, varede praecis en måned.

Dermed er det, som engang var så magtfuldt et våben, at det kunne få Nixon – en politisk fighter af de store – til at traede tilbage, nu blevet voldsomt udvandet.

Den proces begyndte allerede i slutningen af 1990’erne, da Republikan­erne brugte deres flertal i Repraesent­anternes Hus til at tiltale davaerende praesident Bill Clinton for at lyve om sit forhold til en praktikant i Det Hvide Hus.

Clinton blev frifundet, ligesom Trump nu er blevet to gange, og det taerer voldsomt på respekten for rigsretssa­ger i den politisere­de amerikansk­e aftapning:

»Rigsretten­s magt er stort set forsvundet,« skrev det politiske medie Axios lørdag.

Det peger samtidig på mere grundlaegg­ende problemer i USA’s politiske system, hvor partisyste­met er blevet udhulet, og Kongressen har tabt i både indflydels­e og popularite­t.

»Når Kongressen ikke engang reagerer efter et fysisk overfald, så er der tilsynelad­ende meget, den vil finde sig i,« sagde historiker­en Andrew Rudalevige til Axios.

 ??  ?? Efter en rettergang, der varede bare fem dage i USA's Senat, blev Donald Trump for anden gang frikendt i en rigsretssa­g. Foto: Erin Scott/Reuters
Efter en rettergang, der varede bare fem dage i USA's Senat, blev Donald Trump for anden gang frikendt i en rigsretssa­g. Foto: Erin Scott/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark