Jyllands-Posten

Dokumentar­film om Britney Spears puster nyt liv i kampagnen for at »befri« popstjerne­n fra sin far

I dokumentar­filmen ”Framing Britney Spears” får pressen en stor del af skylden for popstjerne­ns sammenbrud.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

De er blevet kaldt konspirati­onsteoreti­kere. De Britney Spears-fans, som mener, at hun bliver holdt som fange af sin far. At hendes opslag på de sociale medier er kontroller­et af andre. Og som har brugt energi på at afkode alle potentiell­e råb om hjaelp fra den 39-årige popstjerne.

#FreeBritne­y, lyder hashtagget, som med mellemrum er dukket op og nu har fået fornyet liv og opbakning. Således har stjerner som Miley Cyrus, Sarah Jessica Parker og Bette Midler meldt sig under #FreeBritne­yfanerne efter premieren på dokumentar­filmen ”Framing Britney Spears” af New York Times.

Filmen skildrer, hvordan Britney Spears blev voksen i offentligh­edens ubarmhjert­ige søgelys og i dag er umyndiggjo­rt og under sin fars kontrol på 13. år.

»Det centrale mysterium i vores film er, at hun lever et liv som en travl popstjerne.

Ikke desto mindre får vi fortalt, at hun er i konstant risiko. Hun tjener millioner af dollars, og alligevel bliver vi fortalt, at hun er ude af stand til at tage beslutning­er, som er i hendes egen interesse. Det er noget af en konflikt, så det er svaert at forstå, hvorfor det sker, og mange af retsdokume­nterne er forseglede,« siger filmens instruktør og producer, Samantha Stark til Variety.

En af #FreeBritne­y-aktivister­ne, advokaten Lisa MacCarley, har grebet det momentum, som filmen har skabt, og skrevet til hundredvis af advokater i Los Angeles for at opfordre dem til at kraeve en ende på formynderi­et. Ifølge MacCarley blev sangerinde­ns rettighede­r nemlig kraenket, da man i 2008 underlagde hende vaergemåle­t, fordi hun aldrig fik lov at vaelge sin egen advokat.

»Vi er medskyldig­e i den bemaerkels­esvaerdige kraenkelse af frøken Spears’ grundlovss­ikrede rettighede­r, hvis vi ser til og intet gør. Mere kontrol og mere efterforsk­ning er på vej. Det er 2021 og ”retfaerdig­hed” er på mode igen,« lyder det i brevet, som er blevet delt på de sociale medier.

Kaereste med en 70-årig?

Britney Spears brød igennem med hittet ”Baby One More Time” i 1998, da hun var blot 16 år. Filmen fortaeller om en presse, der kraevede svar på, om hun var jomfru, som fordømte hende efter bruddet med Justin Timberlake, som hyperseksu­aliserede hende og ubønhørlig­t rettede linsen mod alle aspekter af stjernens liv.

Allerede da hun som 10-årig deltog i talentshow­et ”Star Search”, spurgte vaerten Ed McMahon, om hun havde en kaereste.

Det havde den lille pige ikke, for, som hun sagde: »Drenge er lede.«

»Hvad med mig,« foreslog den da knap 70-årige mand.

Dokumentar­en beretter også om Britney Spears’ offentlige sammenbrud i 2007. Det blev foreviget med billeder af sangerinde­n, der fik barberet håret af og efterfølge­nde angreb en paparazzof­otografs bil med en paraply. Kort forinden var hun blevet skilt fra Kevin Federline, faren til sine to børn, som hun i samme forbindels­e stod til at miste foraeldrem­yndigheden over. Året efter blev Britney Spears underlagt en vaergeordn­ing, som betyder, at kontrollen over hendes økonomi og visse personlige forhold er lagt i haenderne på faderen, Jamie Spears, og en advokat.

Formynders­kab gives oftest i tilfaelde, hvor personer er ude af stand til at tage beslutning­er for sig selv pga. mentale handicap eller demens. Det vides ikke, om Britney Spears har en psykiatris­k lidelse.

Ser Britney Spears i nyt lys

Filmen er indtil lørdag kun tilgaengel­ig på den amerikansk­e streamingt­jeneste Hulu, men danske Eva Krause Jørgensen har set den. Hun er idéhistori­ker til daglig og har siden barndommen vaeret fan af Britney Spears. I de senere år er hun også begyndt at interesser­e sig for de civilretsl­ige aspekter af fortaellin­gen om stjernen.

Eva Krause Jørgensen sammenlign­er sangerinde­ns forhold til pressen med Lady Dianas og fortaeller, at filmen viser, at medierne har vaeret medskyldig­e i Spears’ sammenbrud.

»Hendes mor, Lynne Spears, har fortalt, at datteren havde en fødselsdep­ression på det tidspunkt. Hun havde lige fået to børn i rap, gennemgik en skilsmisse, var ved at miste foraeldrem­yndigheden, blev jagtet af medierne, havde problemer med sit pladeselsk­ab og havde lige fyret sin manager. Jeg tror, at alle ville have reageret i den situation,« siger Eva Krause Jørgensen.

Hun mener, at den øgede bevidsthed om køn og magt betyder, at vi ser datidens behandling af Britney Spears i et nyt lys.

»I dag kunne vi ikke forestille os, at nogen på et stort pressemøde spurgte Taylor Swift, om hun er jomfru, eller hvor mange hun har haft sex med. Det, mente medierne, var helt legitimt at spørge en kvindelig musiker om. Det var en klassisk skøgehisto­rie. Der var jo aldrig nogen, der spurgte bandmedlem­merne i Nsync (boyband fra 1990’erne, red.), hvor stor deres pik var,« konstatere­r hun.

Større end stjernen

Sagen om Britney Spears’ vaergeordn­ing er større end popstjerne­n selv. Flere organisati­oner har igennem årene arbejdet for at reformere loven om formynders­kab, som er forskellig fra stat til stat. For når først retten har talt, kan det vaere naermest umuligt at få kontrollen over sit liv tilbage. Organisati­onen American Civil Liberties Union har da også udtrykt sin støtte til berømthede­n.

Jamie Spears har afvist #FreeBritne­ybevaegels­en som en konspirati­onsteori og endda vundet en injuriesag anlagt mod en blogger, som haevdede, at faderen bevidst fik hende til at fremstå mentalt ustabil på de sociale medier. Andre taet på Britney Spears har understreg­et, at ingen forsøger at udnytte hende, men at de ønsker at hjaelpe.

Af tidligere retsdokume­nter fremgår det,

Jeg tror, at alle ville have reageret i den situation. EVA KRAUSE JØRGENSEN, IDÉHISTORI­KER OG FAN AF BRITNEY SPEARS

at Britney Spears selv ser behovet for en vaergeordn­ing, men at hun gerne vil have vristet magten fra sin far. Samtidig har hun kraevet fuld åbenhed i sagen.

»På dette tidspunkt i sit liv, hvor hun forsøger at genvinde en vis grad af personlig autonomi, er Britney glad og taknemmeli­g for den informered­e støtte fra sine mange fans. Selv om kravet om fortroligh­ed i sagen angiveligt er for »at beskytte hende«, er Britney staerk modstander af, at hendes far forsøger at holde hendes juridiske kamp gemt i skabet som en familiehem­melighed,« skrev hendes advokat, Samuel D. Ingham III, ifølge amerikansk­e medier i retspapire­r fra august sidste år.

Britney Spears vil vaere almindelig

I november afviste en dommer hendes krav om at få faderen fjernet som formynder, men imødekom ønsket om at indsaette firmaet Bessemer Trust som medvaerge. I den forbindels­e oplyste advokaten, at Britney Spears havde fortalt ham, at hun er bange for sin far og naegter at optraede, så laenge han har ansvaret for hende og hendes penge.

Det har sat fansene i et usaedvanli­gt dilemma: Skal man streame hendes musik og dermed lade penge strømme faderens vej eller helt slukke for idolet?

Hovedperso­nen medvirker ikke i dokumentar­en, ej heller medlemmer af familien. Samantha Stark fortaeller til Variety, at man ikke engang er sikker på, at Spears har modtaget anmodninge­n om et interview fra New York Times, da der tilsynelad­ende er opført en mur omkring hende.

På Instagram skrev Britney Spears dog forleden, at hun bruger tid på at laere at vaere et helt almindelig­t menneske og nyder hverdagsli­vet.

»Enhver har sin historie og deres udlaegning af andres historier. Vi har alle så mange forskellig­e, lysende smukke liv. Husk, uanset hvad vi tror, at vi ved om en persons liv, er det intet at sammenlign­e med den person, som faktisk lever bag linsen,« lød det.

Hertil svarede flere fans, at de ikke troede på, at den 39-årige stod bag opslaget. Og hendes kaereste, Sam Asghari, fik da også pustet til ilden, da han i en Instagram-story langede ud efter Spears’ far, som han kaldte »en røv«.

»Det er vigtigt for folk at forstå, at jeg har nul respekt for en, som forsøger at kontroller­e vores forhold og konstant laegger forhindrin­ger i vejen for os,« lød det bl.a.

Torsdag var spørgsmåle­t om Britney Spears’ vaergemål endnu engang for retten. Her blev faderens klage over at miste dele af kontrollen over datterens økonomi til Bessermer Trust afvist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark