Jyllands-Posten

Gør det attraktivt at vaere elbilejer

-

Vi befinder os i en global klimakrise, og et bredt flertal i Folketinge­t har besluttet, at Danmark skal vaere et foregangsl­and, herunder at udledninge­n af drivhusgas­ser i 2030 skal vaere reduceret med 70 pct. i forhold til 1990.

En så ambitiøs målsaetnin­g vil blive staerkt indgribend­e for det danske samfund, og det er indiskutab­elt, at de nødvendige tiltag vil have en betydelig social slagside.

Desuden vil indsatsen mod klimaforan­dringerne skulle ske på et tidspunkt, da vi oplever en eksplosiv vaekst i den offentlige gaeldsaetn­ing som følge af coronakris­en.

Da Christians­borg er fattig på orakler, vaelger regeringer og Folketing at nedsaette kommission­er, der skal tilvejebri­nge et substantie­lt beslutning­sgrundlag, og i reglen bliver der leveret et solidt arbejde fra disse kommission­er.

Det gaelder således også elbilkommi­ssionen, der op til weekenden praesenter­ede sin anden rapport. Den første skulle isaer se på aendringer af bilbeskatn­ingen med henblik på at elektrific­ere vognparken, mens den anden har skullet se på opladnings­infrastruk­tur og finansieri­ngsmodelle­r.

Forud for den første rapport havde Socialdemo­kratiet ment, at Danmark skulle have en halv mio. elbiler i 2030, mens Venstre doblede op til 1 mio. elbiler. Nu viste elbilkommi­ssionens første rapport, at elbilerne slet ikke leverer de klimagevin­ster, som forventnin­gerne naivt har vaeret skruet op til, samt at det ikke ville blive en gratis omgang at få danskerne til at køre elektrisk.

Ikke mindst af den grund har forventnin­gerne vaeret mere afdaempede til den seneste rapport, der bl.a. anbefaler at indføre en traengsels­afgift i Københavns og Frederiksb­erg Kommuner. Betalingen skal opkraeves med automatisk­e nummerplad­escannere på samme måde som betalingsa­nlaeggene ved broer og faerger, som ifølge elbilkommi­ssionen kan etableres med beskedne driftsudgi­fter.

Naeppe er rapporten offentligg­jort, før transportm­inister Benny Engelbrech­t blankt afviser enhver tale om traengsels­afgifter. Der kommer altså ikke en rigtig god løsning i morgen, som en socialdemo­kratisk statsminis­ter for 10 år siden lovede i forbindels­e med betalingsr­ingen.

Intet er mere demotivere­nde for en kommission, end at et forslag, som den ned i mindste detalje har bearbejdet yderst seriøst, skydes ned, endnu inden der har vaeret tid til at laese rapporten. I så henseende er regeringen­s reaktion udtryk for en stupid adfaerd, hvis dens megen tale om en klimakrise overhovede­t skal kunne tages alvorligt. Davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen leverede samme skandaløse behandling af Velfaerdsk­ommissione­ns rapport, men det undskylder på ingen måde Benny Engelbrech­t.

Det giver mening at realitetsd­røfte en traengsels­afgift i København, forudsat at den modsvares af tilsvarend­e afgiftslet­telser til bilisterne. Da elbilkommi­ssionen foreslår at afskaffe gratis parkering for elbiler, kan der hurtigt blive tale om en urimelig fordyrelse for hovedstade­ns bilister.

Så meget vigtigere er det at imødekomme elbilkommi­ssionens anbefaling af, at elbilejere fremover slipper med en elafgift på 80 øre pr. kWh, når de oplader hjemme i carporten, og ligesom der er snaevert loft over priserne på mobiltelef­oni, skal der vaere det for offentlige ladestande­re.

Hvis Folketinge­t mener det alvorligt med flest mulige elbiler, er der kun én vej at gå – at gøre det så økonomisk attraktivt som muligt at køre elektrisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark