Jyllands-Posten

Vi er alle forpligtet til at forholde os kritisk, når regeringen indskraenk­er vores frihed

- KARSTEN LAURITZEN

Det går ikke ubemaerket hen, når man kritiserer regeringen­s coronahånd­tering.

Det har jeg ved flere lejlighede­r erfaret – jeg har oplevet at blive skudt mange ting i skoene. At Venstre er ligeglad med de aeldre, at jeg har fokus på penge frem for menneskeli­v, at jeg er perfid, at jeg promoverer løgne og forvanskni­nger, nogle mener, at jeg ikke er mit job vaerdigt, og så er der ting, der er endnu vaerre, som jeg ikke synes fortjener at blive trykt i avisen.

Men jeg må altså insistere på, at jeg både som dansker og folkevalgt ikke bare har ret til, men også er forpligtet til at forholde mig kritisk til ikke bare én, men to nedlukning­er af et helt land, og indimellem dem har der vaeret en nedlukning af en hel nordjysk region.

Jeg medgiver, at vi står i en helt ny situation med covid-19. Ingen har prøvet at håndtere en global pandemi før, men det er ikke et faktum, der kan friholde de ansvarlige politikere fra kritiske spørgsmål, ligesom saetningen »vi kommer til at begå fejl« ikke automatisk gør fejl ligegyldig­e eller skaber et helle, hvor ingen må have en holdning, der ikke flugter med regeringen­s.

Vi ved fra historien og fra nyere politisk tid, at frygt er et formidabel­t redskab til at styre borgernes adfaerd.

Frygt kan bruges som argument for forslag og vedtagelse­r, der overskride­r almindelig anstaendig­hed og grundlaegg­ende rettighede­r, og frygt er også det, der fik mange til blindt at følge regeringen med Mette Frederikse­n i spidsen, da hun tilbage i marts myndigt fortalte, at »(…) derfor er det myndighede­rnes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned«.

En frygt, der gjorde, at vi tilpassede os, mange forretning­sdrivende fandt på nye koncepter og måder at drive deres forretning på for at holde sig oven vande, og eleverne fandt den baerbare computer frem og påbegyndte onlineunde­rvisningen. Et fint tiltag, der skulle få smitten under kontrol. Der var ikke nogen, der kritisered­e regeringen, for vi måtte alle stå sammen.

Nu står vi så her, snart et år efter, og frygten har stadig et fast tag i mange danskere. Desvaerre.

For med lave smittetal, med milliardom­kostninger ved nedlukning­en og med store psykiske og faglige konsekvens­er for den unge generation er det på tide, at vi kigger rigtig kritisk på regeringen­s egenrådige strategi om nedlukning for enhver pris – eller til der er fuld epidemikon­trol, hvad end det betyder.

Oven på nedlukning­en i foråret nedsatte Folketinge­t nemlig en uvildig ekspertgru­ppe, der skulle evaluere regeringen­s håndtering af coronapand­emiens første fase.

Man konstatere­de, at statsminis­teren i løbet af coronapand­emien har fortalt halve sandheder, undladt i tilstraekk­elig grad at inddrage Folketinge­t og insisteret på at detailstyr­e og centralise­re store som små beslutning­er.

MF, formand for Venstres folketings­gruppe

Ekspertudv­alget fandt desuden, at økonomiske konsekvens­er og retlige problemsti­llinger for regeringen i mindre grad havde vaeret genstand for opmaerksom­hed, og at man havde brugt Søren Brostrøm, en embedsmand, som en del af en politisk strategi.

Når den slags står sort på hvidt, tilmed nedfaeldet af en uvildig ekspertgru­ppe, så er vi alle forpligtet til at forholde os kritisk til regeringen­s indskraenk­else af vores frihed.

Så det har jeg taenkt mig at blive ved med, både her i avisen, på mine sociale medier og i andre fora, hvor folk vil lytte.

Og jeg ser frem til, at flere tør blande sig, for intet demokrati er tjent med, at kun de få bliver hørt. Det er en demokratis­k pligt at forholde sig kritisk til magthavern­e.

Man konstatere­de, at statsminis­teren i løbet af coronapand­emien har fortalt halve sandheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark