Jyllands-Posten

SSI-undersøgel­se åbner for genåbning

- JONAS HERBY specialkon­sulent, Cepos

I starten af februar udgav Statens Serum Institut en undersøgel­se af smittespre­dningen i november – altså før regeringen i december lukkede landet ned. SSI’s undersøgel­se viser, at smitten i november primaert skete, når folk havde naer kontakt med smittede, f.eks. på arbejde eller i hjemmet, eller når folk benyttede fitnesscen­tre. SSI finder også svage indikation­er af større smittespre­dning blandt folk, der havde deltaget i forsamling­er med mere end 20 personer, i religiøse handlinger eller i »begivenhed­er eller arrangemen­ter, hvor der blev sunget, samt vaeret på bar/vaertshus«.

Omvendt finder SSI ikke tegn på, at »andre aktivitete­r såsom udendørs sport, dagligvare­indkøb, brug af offentlig transport eller restaurant­besøg var forbundet med risiko for smitte med covid-19«. Heller ikke private komsammene­r på under 20 personer bidrog umiddelbar­t til smitten.

Ud fra undersøgel­sen var der altså umiddelbar­t maksimalt faglig dokumentat­ion for at stramme restriktio­nerne for fitnesscen­tre, barer/vaertshuse og faellessan­g/religiøse handlinger. Og for at lempe forsamling­sforbuddet til 20 personer.

Men da regeringen lukkede ned i december, var nedlukning­en langt mere omfattende. Dagligvare­indkøb og restaurant­er, frisører osv. blev lukket ned, selv om SSI’s undersøgel­se ikke tyder på, at de bidrog til smittespre­dningen. Det samme gjorde udendørs sport de facto pga. forsamling­sforbuddet på 20 personer. Regeringen lukkede altså langt hårdere ned, end der rent fagligt var begrundels­e for.

SSI’s resultater bekraeftes af de danske smittetal og en bred internatio­nal videnskabe­lig litteratur. Smitten i Danmark toppede i midten af december, og altså FØR regeringen den 18. december lukkede ned for storcentre, detailhand­el, frisører mv.

Samtidig viser den videnskabe­lige litteratur, at lande, der har lukket hårdt ned, ikke har set en større effekt på smittespre­dningen, end lande, der lukkede mindre ned. Begge dele passer fint med SSI’s undersøgel­se, som netop peger på, at langt mildere indgreb er tilstraekk­eligt til at holde smitten nede.

Alt tyder altså på, at den omfattende nedlukning har vaeret unødvendig og blot har påført danskerne yderligere trivselspr­oblemer og økonomiske tab i en i forvejen svaer coronatid.

Hvorvidt den mere smitsomme engelske variant B117 vil aendre på SSI’s resultater, ved vi ikke endnu. Det er langtfra givet, at f.eks. udendørs sport pludselig bliver en vigtig smittekild­e, bare fordi virus muterer. Mere sandsynlig­t er det nok, at arbejdspla­dsen og hjemmet samt de meget naere og personlige kontakter vil stå for langt hovedparte­n af smitten.

SSI’s rapport understreg­er vigtighede­n af, at regeringen­s indgreb under pandemien er baseret på et gennemarbe­jdet beslutning­sgrundlag. Jeg har forståelse for hastvaerke­t i foråret, men at regeringen stadig – naesten ét år senere – lukker omfattende ned uden et solidt fagligt beslutning­sgrundlag, er ikke vaerdigt over for de danske borgere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark