Jyllands-Posten

Glem alt om at teste i sindelag

-

Så synes mange politikere igen at have et stort behov for at stramme reglerne for indfødsret.

Ingen kan vel vaere uenig i, at det er bedst at slippe for terroriste­r af enhver art på dansk jord. Men glem alt om at teste i sindelag.

Dagens dygtige testkonstr­uktører kan sagtens udforme sindelagss­pørgsmål som f.eks.: »Skal en kvinde vaere jomfru ved indgåelse af aegteskab?

Må en mand bestemme, om hans kone skal tage et arbejde? Er reglerne i grundloven vigtigere end reglerne i en religion?« Det er slet ikke svaert. Men det er bestemt heller ikke spor svaert at laere de rigtige svar udenad.

Og så er der sindelagss­amtalen. Hvem skal stille hvilke spørgsmål? Hvordan skal der bedømmes og af hvem? Også en sådan samtale kan man naturligvi­s forberede sig på og laere at sige det korrekte.

Nae, der er andre og langt mere effektive midler. Den sproglige prøve kan strammes gevaldigt og meget enkelt op. Allerede i Det Gamle Testamente opererede man med en saerdeles effektiv prøve.

Flygtninge fra Efraim ønskede at komme over Jordans vadesteder og blev i den anledning udsat for en sprogprøve.

Hver gang en af flygtninge­ne fra Efraim sagde: »Lad mig komme over,« spurgte Gileads maend ham: »Er du efraimit?«

Svarede han nej, sagde de til ham: »Sig shibbole.« Hvis han sagde sibbolet, fordi han ikke kunne udtale ordet rigtigt, greb de ham og huggede hovedet af ham ved Jordans vadesteder.

Ved den lejlighed faldt 42.000 efraimitte­r. (Dommerboge­n, kap. 12, vers 5-6).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark