Jyllands-Posten

Genopretni­ngen efter pandemien kan føre til mere ulighed i verden

Vi står over for en genopretni­ng, som kommer til at foregå i ryk med alle de økonomiske, politiske og sociale komplikati­oner, det fører med sig.

- IAN BREMMER

Et år inde i pandemien taler de sundhedsma­essige konsekvens­er af covid-19 for sig selv – verden over er flere end 105 millioner mennesker bekraeftet smittet, og flere end to millioner døde. Den gode nyhed er, at effektive vacciner er godt på vej. Den dårlige nyhed er, at vi står over for en genopretni­ng af samfundet, som kommer til at foregå i ryk over det naeste års tid eller mere med alle de økonomiske, politiske og sociale komplikati­oner, det fører med sig.

Nogle lande – og visse dele af samfundet i de lande – er naturligvi­s bedre rustet end andre til at klare det, der venter. Det er lige netop det, der er problemet, når vi nu begynder den langsommel­ige rejse mod det, der fremover bliver det normale. Markederne­s K-formede genopretni­ng er bekymrende, men den K-formede genopretni­ng i de enkelte lande kan potentielt blive meget vaerre. Det skyldes følgende.

Først og fremmest vil den uensartede genopretni­ngsproces øge uligheden internt i de enkelte lande. I udviklede økonomier har virussen i uforholdsm­aessig høj grad ramt indtjening­en hos lønmodtage­re med lav indkomst og servicemed­arbejdere. I mange tilfaelde har det også betydet, at kvinder og personer med anden hudfarve end hvid har trukket det tunge laes i den økonomiske tilbagegan­g.

De lande, der har den økonomiske formåen til at hjaelpe borgerne, er privileger­ede, men selv i USA – verdens rigeste land – er forskellig­e hjaelpepak­ker blevet forsinket på grund af det politiske spil. Der er heller ikke nogen som helst garanti for, at det, som praesident Joe Biden og Demokrater­ne end måtte ende med at få stemt igennem Kongressen, vil vaere nok til at hjaelpe landets mest sårbare i mere end de naeste få måneder.

Selv om man hurtigt fik en hjaelpepak­ke på plads i Europa, vil pengene først for alvor blive udbetalt i 2. halvår. I både Europa og USA har man de senere år kaempet mod populisme, som har vaeret drevet af både frustratio­nen over det politiske system og frygten for en stadig mere usikker fremtid.

Utilstraek­kelig hjaelp til dem, som har mest brug for hjaelp lige nu, kan betyde, at den kamp kommer til at vare endnu laengere.

I udviklings­økonomiern­e udspiller der sig noget tilsvarend­e, hvor de mest økonomisk sårbare rammes hårdest. Denne realitet vil øge de eksisteren­de klasserela­terede/ etniske/religiøse spaendinge­r i mange lande. Udfordring­erne vanskeligg­øres yderligere af, at verdens udviklings­økonomier ikke har de samme ressourcer til store hjaelpepak­ker eller robuste sociale sikkerheds­net. Det er isaer et problem for lande i bl.a. Latinameri­ka og Mellemøste­n.

Landene kan blive fristet til at låne penge, som kan hjaelpe dem med at overleve de umiddelbar­e udfordring­er ved covid-19-pandemien. Det vil dog kunne føre til en gaeldskris­e, hvis midlerne ikke administre­res fornuftigt, eller hvis genopretni­ngen af den globale økonomi tager laengere tid end forventet.

Det er bestemt muligt i betragtnin­g af de nye virusmutat­ioner, som begynder at få fat.

Den ulige genopretni­ng mellem lande giver helt andre problemer. Lande, som ikke har deres egen vaccinepro­duktionska­pacitet – og som heller ikke har midler til at købe vacciner direkte hos leverandør­erne – kommer til at opleve flest vaccinefor­sinkelser.

Den internatio­nale vaccineall­iance Covax hjaelper, men den vil først rigtigt få effekt, når de rige lande har fået vaccineret en betydelig andel af deres egne befolkning­er. Vaccinefor­sinkelser betyder flere rejserestr­iktioner for fattige lande. Derved bliver det svaerere for dem at komme ud af de aktuelle økonomiske problemer.

Det gaelder isaer de lande, der er afhaengige af pengeoverf­ørsler.

En manglende evne til at få godt gang i vaccinatio­nen af befolkning­erne betyder også, at mange af landene vil vaere mindre attraktive som turistdest­inationer. Det udgør i saerdelesh­ed et problem i bl.a. Sydøstasie­n, hvor landenes økonomier og befolkning­er er afhaengige af, at der kommer turister til landet.

Nogle vil vaere fristet til at afvise bekymringe­rne og sige, at de kun udgør et problem for bestemte lande og ikke for hele verden. Folk, som bruger det argument, bør huske på, at det i en globaliser­et verden som denne forholder sig sådan, at problemer i udviklings­lande reelt har en dominoeffe­kt. Den globale økonomi kommer ikke tilbage til det, den var, før alle lande får pandemien under kontrol.

Hvor slemt 2020 end var med hensyn til at bekaempe pandemien, var den økonomiske reaktion solid over naesten hele linjen. I takt med at genopretni­ngen kommer i gang, og sundhedskr­isen bliver mindre akut, vil de økonomiske og politiske reaktioner imidlertid blive mere uensartede.

Det vil ikke kun besvaerlig­gøre det indenrigsp­olitiske område for os, men også det geopolitis­ke område. Det ville de politiske beslutning­stagere gøre klogt i at begynde at tage højde for.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark