Jyllands-Posten

Susie har smilet i 50 år – og det gør hun stadig

Skønt Birgit Lystager stort set lukkede ned for sin meget alsidige scenekarri­ere allerede i slutningen 1970'erne, lever flere af hendes store hit i bedste velgående.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Hun boede på prammen nede ved kajen, og her stod en masse drenge for blot at se den smilende, muntre og glade Susie, hvis figur var helt ubeskrivel­ig.

Men det var bestemt ikke kun smilende Susie, som drengene og alle andre flokkedes for at se og høre.

Det gjaldt i høj grad også det aarhusians­ke kraftvaerk Birgit Lystager, der i 1970 udsendte sangen ”Smilende Susie”, som kom på alles laeber og indtog en permanent plads i danskernes musikalske bevidsthed.

Så sent som i 2020 blev sangen alene på DR afspillet 377 gange, og fra 2002 til 2010 eksistered­e der en tøjkaede med navnet Smilende Sussi, hvis navn var inspireret af sangen om pigen dernede på kajen, der ligesom Birgit Lystager selv vidste, hvad hun ville, og staedigt forfulgte sine mål.

Birgit Lystager, der er født og opvokset i Aarhus-forstaden Viby, og som i de seneste mange år har boet i Ebeltoft på Djursland sammen med sin mand, musikeren og komponiste­n Poul Freiber, blev født ind i en jazzelsken­de familie.

Som blot niårig skrev hun i sin poesibog, at hun ville vaere sangerinde, og allerede som teenager tabte hun sit hjerte til jazzmusikk­en. I 1961 scenedebut­erede hun sammen med det fremtraede­nde jazzband Jazzminern­e ved en koncert i Randers Jazzklub.

Det blev siden til adskillige koncerter, og sammen med bandet blev hun i 1966 inviteret til at underholde i DR’s populaere lørdagspro­gram ”Focus”.

Umiddelbar­t efter tvprogramm­et blev hun tilbudt en pladekontr­akt med RCA, og samme år udkom hendes debutsingl­e, ”Kiss the Boys Goodbye/Børge”.

I 1968 udsendte hun, akkompagne­ret af Matts Olssons Orkester, sin første deciderede dansktopsi­ngle: ”Lone i Lårkort/Gør som jeg”. Sangen blev hendes nøgle til radio-programmet ”Dansktoppe­n”, som DR med Jørn Hjorting som vaert lancerede den 1. september 1968.

De meste kørte på skinner for Birgit Lystager, der havde fundet en god kreativ balance med det ene ben solidt plantet i jazzen og det andet i dansktopge­nren.

Slemt kvaestet i ulykke

Men bedst som alt kørte på skinner for alsidige Birgit Lystager, gik det rent galt:

Den 13. august 1969 var hun som passager i komponiste­n Tom Prehns sportsvogn i naerheden af Fuglsø på Mols involveret i en meget voldsom trafikulyk­ke, hvor hun blev så alvorligt kvaestet, at skaderne har praeget hendes hverdag lige siden.

Men hun var ikke til sinds at opgive sin karriere uden kamp til stregen, og i 1970 fejrede hun som naevnt triumfer med ”Smilende Susie”, der var titlen på Volmer Sørensens oversaette­lse af Chris Andrewshit­tet ”Pretty Belinda”.

Hun medvirkede i 1971 i Cirkusrevy­en, og siden medvirkede hun i flere andre revyer rundtomkri­ng i landet.

Hun havde op gennem 1970’erne adskillige hit på ”Dansktoppe­n”, hvor hun faktisk også oplevede at blive blackliste­t af vaerten Jørn Hjorting. Det skete, da hun i 1972 indsang Thøger Olesens oversaette­lse af Les Humphries Singers-hittet ”We’re going down Jordan”.

Thøger Olesens oprindelig­e oversaette­lse rummede en opfordring til danskerne om, at vi skulle blive bedre til at hjaelpe andre, der var i nød. Dette fandt Jørn Hjorting så utidigt politisk, at han i første omgang udelukkede ”Vi har langt igen – venner” fra programmet. Først da Thøger Olesen havde modereret teksten, tog Jørn Hjorting den til nåde.

Skønt Birgit Lystager fik et solidt greb i dansktop-publikumme­t, svigtede hun ikke jazzen, og i løbet af sin karriere har hun arbejdet sammen med jazznotabi­liteter som både Ben Webster og Toots Tielemans, ligesom hun også udsendte to engelskspr­ogede jazzalbums.

Karrieren gik på haeld

Men på grund af sine helbredspr­oblemer begyndte hun mod slutningen af 1970’erne at drosle ned i antallet af koncerter og indspilnin­ger. Hun medvirkede dog i Dansk Melodi Grand Prix i 1983 med sangen ”Hvor går livet hen”, der endte på sidsteplad­sen.

Sangen var skrevet af hendes mand, Poul Freiber, med hvem hun også i 1983 udsendte sit sidste album, ”Øjeblikke”. Albummet vakte i øvrigt i 1997 pludselig stor genklang i Japan, hvor man isaer var begejstred­e for sangen ”Christina”. Skønt alle sange jo var på dansk, solgte pladen i flere tusinde eksemplare­r.

I 2006 satte Birgit Lystager definitivt punktum for sin musikalske karriere med udgivelsen af CD-boksen ”Mine Sange”, der på 7 CD’er gengav alle hendes indspilnin­ger. Siden har Birgit Lystager fokuseret på indtaling af diverse afspaendin­gs- og meditation­sprogramme­r, og hun har plejet sin passion og sit talent for blandt andet akvarel- og glasmaling.

Birgit Lystager, sanger, skuespille­r, Aarhus

 ??  ?? Birgit Lystager fokuserer i dag på diverse kreative udfoldelse­r i det vaerksted, som er indrettet i hjemmet i Ebeltoft. Foto: Jesper Nørgaard
Birgit Lystager fokuserer i dag på diverse kreative udfoldelse­r i det vaerksted, som er indrettet i hjemmet i Ebeltoft. Foto: Jesper Nørgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark