Jyllands-Posten

Accelerati­onen er vild – som i en elbil

Minus-grader har givet plus-humør hos isbåd-entusiaste­r. Lige nu kan isen Ringkøbing Fjord baere til den klassiske sejlform, og det lokker sejlere fra andre dele af Jylland til vestkysten.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Mens solen som en kuglerund mangosorbe­t varmer sig ind på den isblå himmel, rigger en lille flok forventnin­gsfulde maend deres udstyr til. Endelig fryser det nok til, at isen kan baere deres passion.

Med sejlet firet op, pigge under de varme sko, og ansigtet pakket ind i halsedisse og solbriller, løber de hver isaer deres isbåd i gang på isen i sejlrenden i Stauning Havn. Inden de laegger sig fladt ned – på båden, og lader vinden blaese dem af sted ud på den delvist bundfrosne Ringkøbing Fjord.

De hører til gruppen af blandt andre surfere og sejlere, der om vinteren med skøjte-meder monteret på specialbyg­gede traebåde er vilde med at udfordre vinden og isen.

»Det er en helt speciel oplevelse at sejle isbåd. Accelerati­onen

på isen er helt vild – som i en elbil. Fordi kun skøjterne rammer isen, er modstanden minimal, og du sejler op til fem gange hurtigere end vinden,« forklarer Peder Enevoldsen.

Han bor i Vejle og arbejder som udviklings-ingeniør hos vindmølle-giganten Siemens Gamesa i Brande – med blandt andet netop aerodynami­k som speciale:

»Som med vingemølle­design er jeg fascineret af taetheden på vinden, og den accelerati­on og fart, der bliver skabt, og som sejler er jeg udfordret af at holde og fange farten med sejlet,« forklarer han.

»Og så er det jo en helt unik oplevelse at vaere på isen, i solen, ude midt på fjorden.«

Før var det altid isvinter

Den 52-årige Peder Enevoldsen kender Ringkøbing Fjord som sin egen varmeisole­rede lomme. Han er født og opvokset i en fiskerfami­lie i Hvide Sande. Fra han var lille, surfede han om sommeren og legede på isen om vinteren.

»I min hukommelse var det sne- og isvinter hvert år dengang. Det passer nok ikke, men jeg mindes mange ture på isen. Da jeg var omkring 10 år gav min far mig en skøjtemede i julegave. Mine to brødre fik også hver en, og tilsammen havde vi fundamente­t til med hjaelp fra vores far at bygge vores første isbåd. Det var kaempe stort.«

I gymnasiet udfordrede den teknik-interesser­ede Peder Enevoldsen sig selv i at bygge en mere avanceret og aerodynami­sk isbåd. Den brugte han indtil for to år siden. Her investered­e han i en moderne specialbyg­get isbåd med kulfiberma­st. En model, som giver mulighed for at deltage i staevner og mesterskab­er.

»Den første vinter kørte jeg 1.000 km op i Sverige for at deltage i en kapsejlads. Men vind og vejr var for dårligt, så racet blev aflyst. Men blandt andre var det svenske landshold dukket op, så det blev i stedet laererig traening. Sidste år var vinteren for varm, og i år er alle staevner og mesterskab­er aflyst på grund af corona. Men jeg nyder min moderne båd, og sejladsen handler for mig lige så meget om det sociale og udfordring­en. Så staevnerne skal nok komme engang.«

Konge-vinter

At deltage i staevner og mesterskab­er kraever medlemskab af den landsdaekk­ende specialfor­ening for isbåde, DN-klubben, en del af Dansk Sejlunion. Her smelter formand Georg Julsgaards hjerte i øjeblikket ved vejrudsigt­en.

»Det er konge-vinter!« siger Georg Julsgaard, der fredag morgen tog turen fra hjemmet i Horsens for at sejle ud fra havnen i Stauning.

»Det er ingen afstand. Er du entusiasti­sk nok, kører du efter de rigtige forhold. Både rundt i hele Danmark eller i Sverige eller Polen, hvor isbådssejl­ads er stort. Vi skal nok finde is et sted.«

Han bekymrer sig derfor heller ikke om, at klimaforan­dringer og varmere vejr igennem de seneste årtier ikke ligefrem har givet medvind til isbådssejl­ads.

I stedet glaeder han sig over, at at de hidtidige 155 medlemmer i DN-Klubben i løbet af den seneste uges tid er vokset med fem nye medlemmer.

»Udsigten til isvinter – måske i kombinatio­n med coronarest­riktioner, som får folk til at søge oplevelser i naturen, øger måske interessen,« funderer formanden.

I ugens løb er der ud over Ringkøbing Fjord blandt andet blevet sejlet isbåde på Arresø i Nordsjaell­and, ved Ramløse Havn, på Skanderbor­g Sø og Vilsted Sø i Nordjyllan­d.

Du sejler op til fem gange hurtigere end vinden. PEDER ENEVOLDSEN, VINDMØLLEI­NGENIØR OG ISBÅD-SEJLER

 ??  ?? Peder Enevoldsen har sejlet isbåd, siden han var dreng i Hvide Sande. Han drømmer om at udvikle en slibemaski­ne styret af en computer til at slibe bådenes skøjter praecis, som man ønsker dem. Foto: Marie Ravn
Peder Enevoldsen har sejlet isbåd, siden han var dreng i Hvide Sande. Han drømmer om at udvikle en slibemaski­ne styret af en computer til at slibe bådenes skøjter praecis, som man ønsker dem. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark