Jyllands-Posten

Danica-fejl havde naer kostet kunde hundredtus­indvis af kroner i tabt afkast

Lars Jensen blev ved en fejl flyttet over i en garanti mod tab på sin pensionsor­dning, da han blev 55 år. Nu har han fået efterbetal­t 140.000 kr.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Lars Jensen opdagede ved et rent tilfaelde, at Danica ved hans 55-års fødselsdag i 2018 havde udstyret ham med en garanti mod tab. Dermed var hans opsparing blevet trukket ud af aktier og placeret i obligation­er, der stort set ikke giver noget afkast. Men Lars Jensen havde takket nej til garanti.

Det fremgik af hans rådgivning­sreferat, hvor Danicarådg­iveren havde sat kryds i »garanti fravalgt«.

»For mig var det økonomisk ikke et problem, hvis min opsparing i markedsren­te kørte lidt op og ned med aktiekurse­rne. Derfor fravalgte jeg en garanti, da jeg blev spurgt ved min ansaettels­e i 2015, og så taenkte jeg ikke mere over det,« siger Lars Jensen.

Nu har han pr. kulance fået 140.000 kr. i beregnet tab på at have vaeret ude af aktier i knap to år. Danica siger, at han ikke burde have haft valget, men erkender, at rådgiveren har givet ham det.

Hos Danica har det helt frem til januar 2020 vaeret en standardan­befaling at købe en garanti mod tab ca. 10 år før folkepensi­onsalderen. Og ifølge Børsen har ca. 13. pct. af Danicas 800.000 kunder i markedsren­te en sådan garanti. I Lars Jensens firmaordni­ng er flytningen sket automatisk.

Lars Jensen undrer sig over, at han hverken fik en e-mail, før garantien blev aktiveret, eller da Danica primo 2020 gik vaek fra at anbefale garanti som standard.

Svaert at vurdere

Ifølge chefen for Finanstils­ynets kontor for forbrugerf­orhold Ulla Brøns Petersen er det ekstremt svaert at sige, om der burde have vaeret rådgivet.

»Hvis et pensionsse­lskab piller et produkt af paletten og ikke vil tilbyde det fremadrett­et, så kan det udløse en forpligtel­se til at rådgive de kunder, der har produktet. Situatione­n er mere usikker, hvis produktet stadig er en valgmuligh­ed,« siger Ulla Brøns Petersen i en generel kommentar.

Danicas viceadm. direktør, Søren Lockwood, forklarer, at selskabet ikke informered­e kunder med garanti om aendringen i sin anbefaling primo 2020, fordi det var meget svaert at give individuel rådgivning pga. den kaotiske corona-situation med risiko for nye store kursfald på aktier.

Lars Jensens uønskede garanti blev kun opdaget, fordi Finansrådg­iverne gennemgik hans og hans afdøde hustrus pensionsaf­taler med Danica for at finde ud af, hvordan – og om – de var blevet rådgivet om, at en stor del af deres pensionsop­sparing ville forsvinde ind i Danica, hvis de døde tidligt. Og at de for ca. 30 kr. om måneden kunne undgå det.

Kunder kontaktes

Siden den 1. maj 2020 er nye kunder i Danicas firmaordni­nger ikke blevet indtegnet med en automatisk garanti.

»Kunder, der er indtegnet før maj 2020 med en fremtidig garanti, kontaktes fremadrett­et, to måneder før garantien aktiveres, og oplyses om fordele og ulemper samt foreslås individuel rådgivning,« siger Søren Lockwood.

Danica vil også kontakte kunder, der allerede er omfattet af garantien, hvis pensionsse­lskabet vurderer, at de bør overveje deres garanti pga. en lav andel af risikofyld­te investerin­ger.

 ??  ?? Lars Jensen har nu fået efterbetal­t 140.000 kr. fra Danica – pr. kulance – efter at han blev trukket ud af aktier. Foto: Nicolai Lorenzen
Lars Jensen har nu fået efterbetal­t 140.000 kr. fra Danica – pr. kulance – efter at han blev trukket ud af aktier. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark