Jyllands-Posten

Investorer fra hele verden sender milliarder ind i de gryende markeder

Pengestrøm­men ind i udviklings­landenes aktier og obligation­er var rekordhøj i december, og udviklinge­n er fortsat i januar.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

fra hele verden flokkes om at skyde penge i aktier og obligation­er fra emerging markets, EM. Udviklings­landene vurderes at kunne få saerlig stor gevinst af det vaeksthop i den globale økonomi, som ventes, efterhånde­n som vaccinerne gør det muligt genåbne økonomiern­e.

Investorer­ne sendte i 4. kvartal 2020 alene ifølge IIF – Institute of Internatio­nal Finance – godt 142 mia. dollars – svarende til over 860 mia. kr. – ind i EM-aktier og -obligation­er. Og bevaegelse­n er ifølge Financial Times fortsat i januar. De profession­elle investorer mener dog fortsat, at der er noget at komme efter.

»Vi holder indtil videre fast i EM-aktier, der forekommer mere attraktive end saerligt de amerikansk­e. EM er relativt cyklisk og vil typisk klare sig godt under den økonomiske at bedring, vi venter os i løbet af året. Samtidig har saerligt de asiatiske lande bedre styr på corona end Europa. Vi tror dog ikke nødvendigv­is, at EM kan holde skruen i vandet hele året,« siger chefstrate­g Frederik Engholm, Nykredit Asset Management. Han siger, at isaer Kina kan komme til at opleve modvind senere på året, hvis de vestlige forbrugere­s efterspørg­sel som forventet flytter sig fra varer til restaurant­besøg, rejser etc., når verden lukker op igen.

Også Goldman Sachs er glade for emerging markets lige nu. Jennifer Roth, der står i spidsen for bankens emerging markets-research, påpeger i bankens podcast, at priserne relativt set er på et historisk lavt niveau og vil få saerlig glaede af den kraftige stigning i den globale vaekst, der ventes, når covid-19 er slået ned.

Optur varer ved

Hun vurderer, at opturen kan vare fem-seks måneder endnu. I 2020 steg emerging markets målt ved MSCI EM inkl. udbytte 8,11 pct., mens MSCI World inkl. udbytte steg 5,92 pct.

Fredrik Bjelland har siden 2017 stået i spidsen for

Skagen Fondenes EM-fond Skagen Kon-Tiki. Han siger, at man som investor skal vaere opmaerksom på, at udsvingene er større, og at emerging markets kan skuffe flere år i traek.

»Skønt emerging markets har gjort det rimeligt de seneste fire-fem år, kan du på grund af coronakris­en stadig gå ind med op til 30 pct. discount i forhold til de etablerede markeder. Det er en meget høj rabat for markeder, hvor der er udsigt til højere vaekst end i den udviklede verden. Jeg tror på merafkast i emerging markets i 2021,« siger Fredrik Bjelland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark