Jyllands-Posten

Er optimist: Der venter meget høj vaekst

-

nomiske situation som på virksomhed­erne. Mange investorer begår den fejl, at de ser på et land og siger: ”Åh nej, der er optraek til revolution, og valutaen falder vildt”, og så vaelger de landet fra. Men i disse lande er der nogle fantastisk­e virksomhed­er, der er i stand til at tilpasse sig udfordring­erne og endda klare sig bedre end konkurrent­er i mere stabile økonomier,« siger Mark Mobius.

Som eksempel peger han på Logo Yazilim, der er Tyrkiets største softwarese­lskab, og hvor Mobius’ investerin­gsfond har placeret knap 4 pct. af sin kapital.

»Selskabet løser opgaver for virksomhed­er uden for Tyrkiet og har indtaegter i dollars og euro. Men samtidig nyder de også godt af, at den tyrkiske lira på det seneste er blevet styrket over for andre økonomier, fordi det saenker deres omkostning­er. Det er et godt eksempel på, at man i emerging markets skal ned og se på den enkelte virksomhed,« siger Mark Mobius.

Skrivebord­sinvestor

Han opfordrer private til ikke at forsøge sig som stockpicke­r i udviklings­landene. Der er for mange faktorer at holde øje med. I stedet anbefaler han investerin­g via en af de mange fonde eller at købe aktier på sit eget marked med en stor eksponerin­g mod emerging markets.

»Taenk på aktier som Unilever eller General Motors. Fordelen er, at man som investor ikke behøver forholde sig til situatione­n i emerging markets. Samtidig er det billigere at vaere investeret i sin egen valuta.«

Han mener ikke, at man kan vaere en god investor i udviklings­landene alene fra sit skrivebord.

»Du er nødt til at se, hvor virksomhed­erne bor, tale med de ansatte, med deres konkurrent­er og med folk på gaden for at kunne danne dig et ordentligt indtryk af virksomhed­ens situation,« siger Mark Mobius.

Mange investorer begår den fejl, at de ser på et land og siger: ”Åh nej, der er optraek til revolution, og valutaen falder vildt”, og så vaelger de landet fra. MARK MOBIUS, EMERGING MARKETS-INVESTOR VIA MARK MOBIUS CAPITAL

Køb, når du har penge

Under coronakris­en har Mark Mobius, der i 2018 forlod Templeton og lavede sin egen EM-fond, Mobius Capital Partners, ikke helt kunnet opretholde den hektiske rejseaktiv­itet. Det har dog ikke fået ham til at holde fri. Han har bl.a. skrevet sin 12. bog.

Men hvorfor overhovede­t investere i emerging markets, der ofte har skuffet?

»Vi har en talemåde, når folk spørger, om de skal købe nu eller senere. Svaret er, at det bedste tidspunkt at købe er, når du har pengene. Markederne går op og ned, og det kan vi ikke forudsige. Men vi kan se historisk, at over lang tid så vil aktier normalt stige i vaerdi mindst med inflatione­n. De seneste 10 år har EM ikke kunnet slå eksempelvi­s USA, men går du laengere tilbage, har EM givet et merafkast i forhold til de udviklede markeder.

Skal vi glemme Afrika lige nu?

»Nu begynder vi at se den sydafrikan­ske rand blive staerkere i forhold til dollars som tegn på, at landet begynder at bevaege sig ud af coronakris­en. Men fremadrett­et er det meget vigtigere, at den sydafrikan­ske regering er begyndt at tage initiativ til at forbedre eksempelvi­s elforsynin­gen. Det kan blive af stor økonomisk vaerdi for landet og meget interessan­t for investorer,« vurderer Mark Mobius.

 ??  ?? Mark Mobius er nok verdens mest erfarne investor i udviklings­landene og har i over 33 år rejst verden tynd for at finde frem til undervurde­rede virksomhed­er.
Foto: Singapore Press/AP Images
Mark Mobius er nok verdens mest erfarne investor i udviklings­landene og har i over 33 år rejst verden tynd for at finde frem til undervurde­rede virksomhed­er. Foto: Singapore Press/AP Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark