Jyllands-Posten

Shorting-ballade gør Ambu-aktien

Medicosels­kabet Ambu oplever voldsomt stigende efterspørg­sel på sine endoskoper, fordi coronaen har understreg­et behovet for sterilitet på hospitaler. Men investorer­ne er uenige om, hvor meget det bliver til på langt sigt, og aktien er også et mål for dem

- STEN THORUP KRISTENSEN, Finans@finans.dk

Den 27. januar var en god dag på fondsbørse­n for Ambu.

Aktien steg med 23 pct. Det skyldes i høj grad et overrasken­de godt regnskab for første kvartal i medicosels­kabets regnskabså­r. Men der blev også funderet over, om shortere – investorer, der spekulerer i kursfald – havde benyttet lejlighede­n til at traekke følehornen­e til sig.

I de samme dage toppede balladen om amerikansk­e Gamestop, som private aktionaere­r i en koordinere­t aktion havde handlet op i skyerne, hvormed flere prominente hedgefonde, der havde shortet aktien, måtte indkassere store tab.

Ved månedens udgang, da Finanstils­ynet offentligg­jorde tal for det, viste det sig da også, at mange shortposit­ioner i Ambu var lukket ned. Ved udgangen af december var Ambu endnu den mest shortede danske aktie, og 10,1 pct. af aktiekapit­alen var i short-positioner. Ved udgangen af januar var tallet faldet til 6,6 pct.

Det er på den korte bane godt for aktionaere­rne. Men på den lidt laengere bane gør det også aktien mere risikabel, at der er faerre til at holde snor i den.

Ambu er på flere måder en usaedvanli­g case på fondsbørse­n.

At så mange har shortet aktien – selv om det nu er faerre, end det har vaeret – afspejler en dyb uenighed om selskabets potentiale. Og hvad mere er: Fronten går midt mellem private og profession­elle aktionaere­r. De sidste hører til skeptikern­e, og f.eks. havde seks af syv aktieanaly­tikere tirsdag et kursmål, der lå under den faktiske lukkekurs samme dag på 324. Lavest lå Carnegie med et kursmål på blot 152.

At det er private aktionaere­r, der driver en aktie, ser man hyppigt blandt de små aktier, ikke mindst dem på First North. Men Ambu er så at sige det eneste selskab i fondsbørse­ns superliga, hvor det er de små investorer, der saetter dagsordene­n.

Der er heller ikke noget at sige til, at aktien vaekker fascinatio­n. Helt overordnet hører langt de fleste børsnotere­de selskaber til i en af to kategorier: Enten er de unge selskaber, hvor investorer­ne spiller på chancen for, at de en dag bliver store og får høj indtjening. Eller også er de modne selskaber, der allerede genererer et løbende afkast.

Skal gafle nye kunder

Ambu er lidt en blanding. Det er et gammelt selskab, som har stor succes med en ny teknologi – nemlig engangsend­oskoper, som bliver brugt til kikkertund­ersøgelser på hospitaler. I forhold til andre endoskoper giver de højere sikkerhed for sterilitet. Det var efterspurg­t allerede før coronakris­en, men er det nu endnu mere, og i første kvartal nåede Ambu en organisk vaekst på hele 39 pct., selv om nogle af de gamle produktgru­pper trak ned. Som Ambus ledelse har analyseret situatione­n, handler det nu om at gafle en så stor del af de nye kunder som muligt for dermed at etablere sige med en høj markedsand­el. Derfor saetter man alle sejl til i markedsfør­ingen, samtidig med at også investerin­ger i forskning og udvikling bliver holdt på et højt niveau.

For at vaere sikker på, at man har penge nok til, hvad man nu måtte finde relevant at saette penge i, er der netop gennemført en kapitaludv­idelse – igen en usaedvanli­g operation på et aktie

cand.polit. og journalist

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark