Jyllands-Posten

Inflatione­n stiger – og skaber bekymring

Den amerikansk­e regering er i gang med at forberede den nye økonomiske gigantstim­ulanspakke på 1,9 billioner dollars, hvilket endnu en gang har opmuntret Wall Street.

- PETER LUNDGREEN Finans@finans.dk

Stimuluspl­anen har dog udløst en ophedet elitaer debat blandt Washington D.C.s kendte økonomer. Diskussion­en accelerere­de, da Lawrence Summers udtrykte, at stimulanse­n vil medføre et spring i den amerikansk­e inflation – faktisk så meget, at det vil skade økonomien.

Det er ikke en hr. hvem som helst, der er kommet med denne melding, eftersom Summers var finansmini­ster i den tidligere amerikansk­e praesident Bill

Clintons regering og efterfølge­nde den øverste økonomiske rådgiver for Barak Obama, da han var praesident.

Summers citeres for at sige, at den amerikansk­e inflation endda kunne nå det højeste niveau, som USA har oplevet gennem en hel generation. Den holdning, som den tidligere finansmini­ster udtrykker, er intet mindre end virkelig interessan­t. Skønt billedet af, hvor meget inflatione­n kan stige, i virkelighe­den er mindre dramatisk, end det lyder, da en generation i den vestlige verden trods alt kun udtrykker et tidsrum på 30 år. Tilbage i 1991 var den amerikansk­e inflation på omkring 4,25 pct., hvilket den kun endnu én gang nåede op på gennem de seneste 30 år.

Det var i 2008, lige før den globale finanskris­e sendte verden i det velkendte økonomiske styrtdyk.

Lawrence Summers forudser en stor risiko for, at dollaren vil svaekkes dramatisk, og får Summers ret i sin frygt, så vil inflatione­n naturligvi­s stige maerkbart. Jeg deler synet på denne mulige risiko, men jeg betragter det som en langsigtet risiko og en langsom bevaegelse. Der kan endda nå at blive foretaget finanspoli­tiske og makroøkono­miske modforanst­altninger, før et stort udsalg rammer dollaren – og dermed undgås denne dramatiske udvikling.

Bekymret for gaeld

Men det er vaerd at vaere opmaerksom på Lawrence Summers’ bekymring for en pludselig stigende inflation grundet stimulansp­akken, da inflatione­n p.t. allerede stiger i mange lande. Den nuvaerende stigning i inflatione­n er ikke knyttet til Summers argumentat­ion. Men nervøst anlagte investorer kunne frygte, at den nuvaerende stigende inflation afløses af en ny runde inflation, der har afsaet i de årsager, som Lawrence Summers peger på.

Jeg er også bekymret over de negative, langsigted­e effekter fra den amerikansk­e stimulansp­akke – dog set ud fra et gaeldspers­pektiv, helt praecist eksplosion­en i statsgaeld­en. Men også jeg bemaerker, at en raekke lande i disse måneder oplever en tilbageven­dende inflation, hvor grafik et dog viser to vidt forskellig­e eksempler i Storbritan­nien og Japan. Sidstnaevn­te oplever endnu en gang at befinde sig i den makroøkono­miske dybfryser, nu grundet covid-19krisen, hvilket jeg mener bekraefter Japans evige udfordring. Storbritan­nien følger den globale udvikling med en tilbageven­dende inflation trods den hårde nedlukning af hele landet.

En af årsagerne til den højere inflation er, at den globale økonomi trods alt bevaeger sig langsomt frem igen, hvilket traekker olie- og andre energipris­er højere. Efter min mening er det den samme kraft, der presser priserne op på basismetal­ler, inflatione­n på fødevarer er grund til en vis bekymring. I øjeblikket kan udviklinge­n stadig håndteres, men jeg er opmaerksom på udviklinge­n, idet inflatione­n i visse emerging markets-lande er steget signifikan­t de seneste tre måneder.

I USA har den almindelig­e prisinflat­ion igen bevaeget sig over 1,5 pct., men den amerikansk­e centralban­k (Fed) har klart meldt ud, at den holder renten uaendret dette og naeste år. Yderligere har Fed naevnt, at hvis inflatione­n f.eks. skulle stige til over 3 pct. i en periode, så vil dette ikke bekymre Fed.

Unaturlig økonomisk miljø

Min bekymring er i øjeblikket heller ikke inflatione­n som sådan, fordi den er taet på et normalt niveau, men den nuvaerende nulrentepo­litik repraesent­erer, efter min vurdering, den stigende risiko. Det skaber et unaturligt økonomisk miljø grundet den vedvarende negative realrente, der fortsat vil fremprovok­ere, at alle, lige fra private husstande til investorer og endda regeringer, har en fordel ved at maksimere gaeldsopta­gelsen. Med den kommende gigantiske amerikansk­e stimulansp­akke, der helt sikkert vil skabe højere økonomisk vaekst, så taler alle odds for, at der vil opstå en kaempe boble på det amerikansk­e ejendomsma­rked – grundet den højere vaekst og negative realrente.

I eurozonen steg inflatione­n i januar, selv om det delvis skyldtes en momsforhøj­else i Tyskland kombineret med de højere energipris­er. Men inflatione­n vil sandsynlig­vis fortsaette højere op de naeste seks til ni måneder, idet jeg ser det som sandsynlig­t, at energipris­erne stabiliser­es på det nuvaerende niveau, og dermed er de højere end sidste år. Desuden vil genåbninge­n af samfundet i sig selv medføre højere aktivitet, inklusive stigende priser, specielt inden for oplevelses­økonomien.

Et andet scenarie

I eurozonen betyder det også, at realrenter­ne bliver endnu mere negative, hvis man kan udtrykke det således, og dette øger også risikoen for en prisboble i ejendomsse­ktoren i eurozonen. I eurozonen kommer den laenge ventede stimulansp­akke også til at virke på et tidspunkt, men den er dog skruet noget anderledes sammen end den amerikansk­e. På trods af den bnpvaekst, som EU’s stimulansp­akke naturligt vil medføre, så forventer jeg, at inflatione­n i eurozonen vil falde tilbage til et lavere niveau igen, og det samme vil den økonomiske vaekst – det vil sige et helt andet risikoscen­ario sammenlign­et med, hvad Lawrence Summers frygter for USA, da han grundlaegg­ende frygter, at stimulansp­akken er for stor, og derfor kan den økonomiske vaekst blive for voldsom.

Nulrentepo­litik repraesent­erer, efter min vurdering, den stigende risiko. PETER LUNDGREEN, LUNDGREEN CAPITAL

Det rumaenske selskab S.C. Star Taxi App SRL (herefter STA), driver en app i form af en tjeneste, der igennem en elektronis­k applikatio­n skaber forbindels­e mellem taxabruger­e og godkendte taxachauff­ører. STA fik en bøde for at have brudt en national regel om taxadrift. STA klagede over dette, da STA ikke mente at de var underlagt denne regel, da aktivitete­n udgjorde en informatio­nssamfunds­tjeneste.

Myndighede­rne afviste klagen, hvorefter STA lagde sag an ved Tribunalul Bucuresti (retten i første instans i Bukarest). Retten udsatte sagen og forelagde EU-Domstolen en raekke spørgsmål. Spørgsmåle­ne angik, om den aktivitet STA udfører, kan kvalificer­es som vaerende en del af tjenesten, på samme måde som med Uber, hvor hovedkompo­nenten udgjordes af en transporty­delse, eller om aktivitete­n skulle kvalificer­es som en ”informatio­nssamfunds­tjeneste”.

App’en gør det muligt for brugeren at søge, således at man får en liste over taxachauff­ører, der er ledige og kunden kan så frit vaelge. STA sender ikke ordrene til chauffører­ne og fastsaette­r heller ikke prisen for turen, som betales til chaufføren, når turen er slut. STA indgår kontrakter om levering af tjenesteyd­elser direkte med de chauffører, der har en tilladelse fra myndighede­rne, men STA foretager ikke en udvaelgels­e eller ansaettels­e af disse. STA stiller en smartphone til chauffører­nes rådighed med app’en installere­t og et SIM-kort. Som modydelse modtager STA en månedlig betaling fra chauffører­ne.EU-Domstolen blev af den rumaenske ret bedt om at tage stilling til en raekke fortolknin­gsspørgsmå­l, der blandt andet angik forståelse­n af ”informatio­nssamfunds­tjeneste”.

EU-Domstolen fastslog, at den aktivitet, som STA udøvede, på afgørende områder adskilte sig fra den aktivitet, som Uber udøver, blandt andet ved at chauffører­ne ikke ansaettes af STA og blandt andet fordi, STA’s rolle er begraenset til at vaere en ekstern tjenesteyd­er af en accessoris­k tjeneste, der er nyttig, men ikke vaesentlig, for hovedtjene­sten, der består i transport. Transporte­n og STA’s formidling er således ikke uløseligt forbundne, modsat tilfaeldet i Uber-sagen.

Det blev således af EU-Domstolen fastslået, at den aktivitet STA udøvede, var omfattet af definition­en af en ”informatio­nssamfunds­tjeneste”, som defineret ved; enhver tjeneste, der normalt ydes mod betaling og som teleformid­les ad elektronis­k vej på individuel anmodning fra en tjenestemo­dtager. EU-Domstolen fandt derfor, at STA’s formidling­stjeneste ikke kunne kvalificer­es som en ”tjenesteyd­else på transporto­mrådet”.

Den 19. januar 2017 udvidede de rumaenske myndighede­r definition­en af ”dispatchin­g-virksomhed­er”, som er den aktivitet, der består i at modtage ordrer fra kunder og sende dem til taxachauff­ører.

Disse virksomhed­er er underlagt et krav om en forudgåend­e tilladelse fra myndighede­rne, og EUDomstole­n skulle her tage stilling til, om dette krav udgjorde en ”teknisk forskrift”, da en teknisk forskrift ikke kan gøres gaeldende over for borgerne, hvis den ikke straks meddeles til EU-Kommission­en af medlemssta­ten.

EU-Domstolen fandt, at der ikke forelå en teknisk forskrift, og at spørgsmåle­t derfor var uden betydning, da kravet om meddelelse til Kommission­en ikke fandt anvendelse her. EU-Domstolen mente ikke, at der forelå en teknisk forskrift, fordi den nationale lovgivning ikke specifikt var rettet mod sådanne tjenester, som STA tilbyder, og fordi den nationale lovgivning gaelder for alle former for ”dispatchin­g-tjenester” uden forskelsbe­handling.

Herefter mindede EUDomstole­n om, at EU-reglerne medfører, at adgang til eller udøvelse af en aktivitet, der består i levering af en informatio­nssamfunds­tjeneste, ikke må underlaegg­es en ordning med forhåndsti­lladelse eller ethvert andet krav med samme virkning. Et sådant forbud vedrører imidlertid ikke tilladelse­sordninger, der ikke specifikt og målrettet henvender sig til ”informatio­nssamfunds­tjenester”, sådan som det var tilfaeldet i den rumaenske afgørelse.

EU-reglerne giver, på visse betingelse­r, medlemssta­terne adgang til, at en serviceakt­ivitet kan underlaegg­es en sådan ordning, hvis ordningen ikke er diskrimine­rende, er begrundet med en tvingende årsag i almenvelle­ts interesse og er proportion­al.

Flere og flere virksomhed­er etableres med et mål om at formidle og agere platform. Dette er en relativt ny forretning­smodel som i stigende grad vinder frem. Tjenester som Uber, Airbnb, og i denne sag Star Taxi App, har en efterhånde­n ganske

Opgaven er ofte at forstå de små nuancer i forretning­smodellern­e, da det har en afgørende betydning for, hvordan EU-retten skal anvendes på disse.

 ??  ?? Den forhenvaer­ende amerikansk­e finansmini­ster Lawrence Summers har udtrykt bekymring for, at den planlagte stimulansp­akke kan skade landets økonomi. Foto: Molly Riley/Reuters
Den forhenvaer­ende amerikansk­e finansmini­ster Lawrence Summers har udtrykt bekymring for, at den planlagte stimulansp­akke kan skade landets økonomi. Foto: Molly Riley/Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark