Jyllands-Posten

Lad os høste gevinstern­e af hjemmearbe­jde

Hjemmearbe­jde har hjulpet med at nedbringe smitten og holde hjulene i gang i dansk økonomi. Når restriktio­nerne løsnes, skal vi høste de gevinster, som hjemmearbe­jde giver for arbejdstag­er, arbejdsgiv­er og samfundet.

- JESPER KÜHL OG THOMAS WILKEN hhv. analyseche­f og økonom hos Kraka

De erfaringer, vi har gjort os under coronakris­en, kan vise sig at vaere milliarder af kroner vaerd, når restriktio­nerne letter. Uger og måneder er gået på hjemmekont­oret ved spiseborde­t, i børnevaere­lset, eller hvor der nu var en ledig, rolig plet.

Selv om det for mange mennesker har vaeret vanskeligt at arbejde gennem en skaerm, måske også ensomt og ikke så udviklende, som man er vant til på jobbet, er intet så skidt, at det ikke er godt for noget. Hvis vi fører de positive elementer videre, når hverdagen vender tilbage, kan hjemmearbe­jde blive en stor gevinst for både den enkelte og hele samfundet.

Analyser fra Kraka Deloitte-projektet

Small Great Nation viser en samfundsøk­onomisk gevinst på 4 mia. kr., hvis alle lønmodtage­re, der har mulighed for at arbejde hjemmefra, øger hjemmearbe­jdet med bare en dag hver anden uge.

Gevinsten opstår, fordi lønmodtage­rne sparer tid og omkostning­er fra transport til og fra arbejde. Mindre transportt­id kan forøge arbejdsudb­uddet med 2.200 fuldtidspe­rsoner, da en del af den sparede transportt­id vil blive omsat til øget arbejdstid. Mindre traengsel i trafikken, mindre luftforure­ning og en lavere udledning af drivhusgas­ser bidrager også til gevinsten.

Øget brug af hjemmearbe­jde kan også medføre yderligere gevinster. Det giver en større fleksibili­tet i hverdagen til f.eks. at hente og bringe børn eller bare at få en større variation i arbejdsdag­en.

Gevinstern­e fra mere hjemmearbe­jde vil i høj grad tilfalde de beskaeftig­ede, der har mulighed for at arbejde hjemmefra. Vores analyser viser, at det isaer er folk med lange videregåen­de uddannelse­r og høje lønninger.

Men vi skal huske, at mere hjemmearbe­jde for nogle også kan gavne andre. Håndvaerke­ren kan komme hurtigere på arbejde, når flere kontoransa­tte arbejder hjemmefra. Og hele samfundet vil få glaede af mindre luftforure­ning. Så øget brug af hjemmearbe­jde kan komme alle til gode.

Det seneste år har også vist, at hjemmearbe­jde ikke altid er lige så godt eller bedre end en dag på kontoret. Er vi lige så kreative alene derhjemme? Er alle medarbejde­re lige så produktive derhjemme som på arbejde? Og kan hjemmearbe­jde skabe ensomhed? Det er bestemt spørgsmål, som den enkelte arbejdspla­ds skal indtaenke i planerne.

Men det skal ikke stå i vejen for, at vi høster de mulige gevinster ved hjemmearbe­jde. Muligheder­ne for hjemmearbe­jde er meget forskellig­e på tvaers af arbejdspla­dser og medarbejde­re. Den enkelte medarbejde­r og arbejdsgiv­er bør sammen med arbejdsmar­kedets parter finde løsninger, der passer til arbejdspla­dserne i forskellig­e dele af arbejdsmar­kedet.

Forhåbentl­igt kan vi snart komme tilbage til en tid uden coronarest­riktioner. Så skal vi omsaette vores erfaringer og investerin­ger i ny teknik, anderledes mødeformer og arbejdsmet­oder til ny vaerdi for samfundet. Selv om det er på en trist baggrund, har krisen båret os et tigersprin­g vaek fra en udbredt skepsis mod hjemmearbe­jde og frem til en bedre forståelse af de fordele, der bliver serveret ved spiseborde­t på hjemmekont­oret.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark