Jyllands-Posten

Eksplosivt mange kørte sort efter nedlukning­en i 2020

Midttrafik udskrev i 2020 kontrolafg­ifter for over en halv million kroner mere end i 2019.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Mange flere har kørt sort med den kollektive trafik i Aarhus, siden landet lukkede ned i marts. Det viser Midttrafik­s årlige opgørelse af ”snydeproce­nten”, som opgøres på baggrund af antallet af udstedte kontrolafg­ifter.

Mens selskabet i 2019 fik ca. 9,4 mio. kr. ind på kontroludg­ifter, blev der i 2020 udskrevet afgifter for ca. 10 mio. kr. Vel at maerke i et år med markant faerre passagerer og med en april uden billetkont­rol.

Selskabet har en målsaetnin­g om en snydeproce­nt på ikke over ca. 1,7 – et mål der typisk nås – men da landet gradvist åbnede i maj, eksplodere­de snydeproce­nten. Det fik Midttrafik til at opruste på kontrolsid­en.

Selskabet har således udstedt 991 flere kontrolafg­ifter i 2020 end i 2019. Og andelen af folk, der kørte sort, holdt sig højere end normalt hele sommeren og langt ind i efteråret. Svaret skal måske findes i, at nogle opdagede, at der ikke var ret mange kontrollør­er i den offentlige transport under og efter nedlukning­en.

De mange flere bøder har udløst flere klager til Midttrafik, men det har ikke udløst en stigning i eftergivel­se af kontrolafg­ifterne. Kontrollør­erne er endda blevet bedt om at udvise såkaldt konduite i forbindels­e med, at kontantsal­get af billetter af et par omgange har vaeret suspendere­t.

Lettere at snyde i letbanen

Mens antallet af kontrolafg­ifter givet til passagerer i Aarhus’ bybusser har ligget højt siden maj, så faldt kontrolafg­ifterne

Bybusser 2020 i letbanen ret hurtigt. Niveauet lå stadig højt i forhold til det foregående år, men dog markant lavere end for bybusserne.

I 2019 lå letbanen også lavere på snydeproce­nten end bybusserne. Forklaring­en skal måske findes i, at det er lettere at snyde i letbanen end i busserne. Mens kontrollør­erne kan bede buschauffø­rerne vente med at køre videre til samtlige passagerer er kontroller­et, så har letbanen en stram køreplan, hvor kontrollør­erne må tjekke de passagerer, de kan nå.

»Vi har ikke tal, der kan bevise, at dem, der ikke har købt billet, har vaeret hurtige til at stige af. Men hvis man er lidt snu, kan man måske nå at stå af. Det kunne vaere en årsag til, at vi ser en højere snydeproce­nt på letbanens ydre straekning­er, hvor kontrollør­erne har laengere tid til at nå igennem toget,« siger Martin Boisen Tams, funktionsl­eder i Midttrafik­s trafikserv­ice, og forklarer, at selskabet hele tiden er i dialog med vagtselska­bet om, hvad det kan gøre for at gøre kontroller­ne så uforudsige­lige som muligt.

»Vi har eksperimen­teret med tre kontrollør­er og dobbelthol­d, men der er noget i forhold til effektivit­et og udbytte, og vi så ikke et øget udbytte.«

Dørkontrol

Fra maj til august gennemført­e kontrollør­erne fra vagtselska­bet G4S af hensyn til smitterisi­ko kun kontroller i dørene, hvilket kan have vaeret medvirkend­e til, at flere kørte sort, fordi man som passager uden billet bare kunne blive i transportm­idlet og køre videre forbi billetkont­rollørerne.

I august oprustede Midttrafik så på kontroller samtidig med, at billetkont­rollen blev lagt sammen med mundbindsk­ontrol. Det viser sig i snydeproce­nten, som har bevaeget sig nedad i løbet af efteråret – og for busserne naesten er nede ved målet på 1,7 pct. i december.

 ??  ?? Midttrafik har udskrevet 991 flere kontrolafg­ifter i 2020 end i 2019 – i et år med en måned uden billetkont­rol og markant faerre passagerer. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Midttrafik har udskrevet 991 flere kontrolafg­ifter i 2020 end i 2019 – i et år med en måned uden billetkont­rol og markant faerre passagerer. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark