Jyllands-Posten

De første traeer blev plantet i 2014 – nu kan man gemme sig i skoven

Skovrejsni­ngsprojekt­et Anebjerg Skov nord for Skanderbor­g har allerede stor rekreativ vaerdi for borgerne, fastslår en lodsejer.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Det har vaeret en god aftale,« bekraefter jordejer og udvikler Jørn Vestergaar­d Hansen.

I forbindels­e med udviklinge­n af et nyt boligområd­e i Anebjerg mellem Stilling/ Gram og Højvangen nord for Skanderbor­g solgte han 19 hektar jord til Naturstyre­lsen. Den tidligere landbrugsj­ord er nu omdannet til et naturområd­e med skovrejsni­ng. Nye baekke og søer er opstået, fordi området ikke laengere draenes, og regnvandet løber over jorden.

Jørn Vestergaar­d Hansen kan i dag kun vaere tilfreds med samarbejde­t med Skanderbor­g Kommune og Naturstyre­lsen.

»Den vaerdi, som området har, fordi der bliver lavet skovrejsni­ng, kan der naesten ikke saettes beløb på. Der er jo også en grund til, at der i Anebjerg-området saelges grunde for 1,5-2,0 mio. kr.,« fastslår han.

Altid aktivitet

Naturstier, blomster, planter og et mere varieret dyre- og insektliv har allerede gjort området meget besøgt.

»Folk cykler og løber på stierne. I weekenden er der et leben af mennesker, som er ude og nyde naturen og dyrelivet. Man møder altid nogle mennesker, når man går en tur på stierne,« fortaeller Jørn Vestergaar­d Hansen.

Mens udplantnin­gen af traeer i Anebjerg Skov begyndte for mere end 10 år siden, blev traeerne på hans jord først plantet i 2014.

»Det går staerkt. Laerketrae­erne og birketraee­rne er femseks meter høje, og man har allerede skovfornem­melse. Nu kan man gemme sig i skoven, når der er blade på traeerne.«

Borgmester Frands Fischer (S), Skanderbor­g Kommune, kalder skovrejsni­ngsprojekt­et »en kaempesucc­es«.

»Landmaende­ne har vaeret interesser­et i at få udviklet deres marker. Samtidig har de vaeret interesser­et i at få plantet den her skov, fordi det er en del af den byudviklin­g, som de også har aktier i.

Ingen har afvist at saelge deres jord til skov,« siger Frands Fischer.

Grøn fortaellin­g

Skovrejsni­ngsområdet ligger oven på vigtige drikkevand­sreserver, som nu bliver beskyttet mod nedsivende sprøjtegif­te osv. Samtidig knytter det nye skov- og naturområd­e nord for Skanderbor­g sig til fortaellin­gen om en grøn kommune med adgang til skove og søer.

»Der har vaeret en vision om at skabe en bynaer skov til glaede for dem, som bosaetter sig i det område, som vi udstykker. Og selv om skoven stadig er ung, lever den allerede op til forventnin­gerne,« fortaeller borgmester­en.

Kommunen har også et skovrejsni­ngsområde i Kildebjerg ved Ry, hvor udplantnin­gen er knyttet sammen med en skov. Frands Fischer er overbevist om, at skovrejsni­ngen fortsaette­r i kommunen.

Mere skov på vej

»Skov er en del af Skanderbor­gs dna. Vi saetter omkring 3 mio. kr. af om året til skovrejsni­ng, og når vi er faerdige med Anebjerg, vil der vaere skabt et økonomisk grundlag for at gå videre til et nyt sted,« siger borgmester­en.

»Den måde, vi har udviklet Anebjerg på, har vaeret en stor succes og et eksempel til efterfølge­lse. Jeg tror, at vi i forbindels­e med nye byudviklin­gsprojekte­r vil taenke et skovrejsni­ngsprojekt ind, fordi man opnår den her bynaere skov.«

Skov er en del af Skanderbor­gs dna. FRANDS FISCHER, BORGMESTER, SKANDERBOR­G KOMMUNE

 ??  ?? Jørn Vestergaar­d Hansen og borgmester Frands Fischer, Skanderbor­g, er begge tilfredse med, at det lykkedes at udvikle et nyt byområde sammen med etablering­en af en skov. Foto: Joachim Ladefoged
Jørn Vestergaar­d Hansen og borgmester Frands Fischer, Skanderbor­g, er begge tilfredse med, at det lykkedes at udvikle et nyt byområde sammen med etablering­en af en skov. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark