Jyllands-Posten

120 hektar ny skov om året – målet er det dobbelte

Aarhus Kommune får travlt med at rejse skov de kommende år, forudser projektled­er.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Der skal årligt plantes dobbelt så meget skov, som der bliver plantet i dag, hvis Aarhus Kommune skal nå målet om, at 17 pct. af kommunes areal skal vaere skovdaekke­t i 2030. Kommunens projektled­er på skovrejsni­ng, Peter Søgaard, erkender, at det kommer til at kraeve en bred indsats.

»Det bliver en kaempe udfordring at nå målet, men der blaeser i samfundet rigtig mange vinde i retning af, at vi skal have meget mere skov og natur, grundvands­beskyttels­e, folkesundh­ed og flere rekreative naturområd­et,« siger Peter Søgaard.

Aarhus Byråd satte i 1989 som mål, at 17 pct. af kommunens areal skulle vaere skovklaedt 30 år senere. I dag er der skov 11 pct. af kommunen. »Vi mangler omkring 2.500 hektar skov for at vaere der. Det kraever skovrejsni­ng på i gennemsnit 250 hektar om året de naeste 10 år. Med vores egne og Naturstyre­lsens projekter er vi nok oppe på 120 hektar om året – dvs. det halve. Så vi får travlt,« erkender Peter Søgaard.

Går foran

Aarhus Byråd afsaetter årligt omkring 5 mio. kr. til jordopkøb i budgettet. Ifølge projektled­eren har det aldrig vaeret tanken, at kommunen skulle løse opgaven alene.

»Der står ikke noget om, at det er kommunen eller staten, der skal levere, men det er klart, at nogle må gå foran, og det er det, vi gør sammen med Naturstyre­lsen på isaer vores egne arealer. Så er der andre initiative­r, som forhåbentl­ig kan speede processen op – bl.a. grundvands­beskyttels­e og lodsejere, som selv laver skovrejsni­ng på deres jorder,« fortaeller han.

Mens Aarhus Kommune er bagud i forhold til egne ambitioner, er kommunen ifølge

Naturstyre­lsen dog langt fremme i forhold til mange andre kommuner. Forklaring­en er ifølge Peter Søgaard, at Aarhus i en årraekke har vaeret en stor jordbesidd­er.

Byttejord

»Kommunen har løbende købt jord op i forbindels­e med byudviklin­gsprojekte­r og vejprojekt­er. I stedet for at saelge det fra, som man ikke lige skulle bruge, har kommunen lejet det ud til landbrugsd­rift. Så har man noget at bytte med naeste gang, vi skal i gang med et projekt, for landmaend vil ikke af med jord,« fortaeller han.

Af de 5 mio. kr., som er afsat til jordkøb om året, er de 2,5 mio. kr. reserveret til samarbejde­r med Naturstyre­lsen, hvor målsaetnin­gen er 60 hektar ny skov om året.

»Her får vi rigtig meget for pengene, fordi Aarhus Vand betaler halvdelen på grund af grundvands­beskyttels­en, mens Naturstyre­lsen og Aarhus Kommune betaler 25 pct. hver,« siger Peter Søgaard.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark