Jyllands-Posten

SKOVREJSNI­NG

-

forklarer Anders Busse Nielsen.

En af de nye skove er True Skov vest for Aarhus. Skoven er nu på 515 hektar, men den indgår i et større naturområd­e på i alt 800 hektar.

»For 20 år siden var det pløjejord. I dag er der et stort sammenhaen­gende skov- og naturområd­e derude, som arealmaess­igt matcher Marselisbo­rgskovene,« fortaeller Anders Busse Nielsen.

Ud over klimamaess­ige og rekreative gevinster handler skovrejsni­ng i vid udstraekni­ng om drikkevand­sbeskyttel­se. Derfor samarbejde­r Naturstyre­lsen med kommuner og vandforsyn­ingsselska­ber – i Aarhus Kommune med Aarhus Vand.

»Vi har en raekke spaendende og relevante projekter, f.eks. også Geding Skov, hvor Kasted Vandvaerk er et af de vigtigste for Aarhus Vand, og de tager selvfølgel­ig udgangspun­kt i, at vi skal beskytte noget drikkevand, men der er så meget mervaerdi i dem,« understreg­er han.

»Store arealer kommer vaek fra intensivt landbrug, og naturen får mere plads fra dag ét. På laengere sigt bidrager skovene også til økologiske forbindels­er og biodiversi­tet. Vi er i gang med at aendre det danske landskab gennem skovrejsni­ng,« fortaeller specialkon­sulenten.

Vil ikke saelge

Men traeerne vokser vel ikke ind i himlen? I Boulstrup ved Hou i Odder Kommune har Naturstyre­lsen forhandlet med lodsejerne uden at kunne nå til enighed om prisen for 110 hektar jord.

»I forhold til den politiske målsaetnin­g om, at vi skal nå op på 20-25 pct. skovlandsk­ab i Danmark inden for en traegenera­tion, så skal det gå staerkere,« erkender Anders Busse Nielsen.

»Jordkøb til skovrejsni­ng sker som frivillig handel, og netop landbrugso­mråderne ved Odder har landets største udbytte per hektar. Det er godt at vaere landmand dernede, og det påvirker naturligt nok lysten til at saelge jord til skovrejsni­ng til den pris, vi kan tilbyde,« forklarer Anders Busse Nielsen.

»Som Naturstyre­lse kan vi godt forsøge at tilbyde en god pris, men vi må ikke presse jordpriser­ne i vejret, og det tilløb til handler er bl.a. faldet på prisen.«

Erfaringen er ifølge konsulente­n, at jordopkøb forløber bedre, hvis skovrejsni­ngen sker i et område, hvor der også er andre forandring­er i landskabet, f.eks. en byudviklin­gsplan. Her kan lodsejere saelge dele af jorden til nye udstykning­er – og til et meget højere prisniveau end jord, hvor der skal plantes skov – eksempelvi­s 3 mio. kr. per hektar mod 170.000 kr. per hektar.

Velvilje i Skanderbor­g

»Mange af de skovrejsni­nger, vi laver, ligger, hvor der er planlagt store forandring­er i landskabet. F.eks. i Anebjerg nord for Skanderbor­g, hvor vi i løbet af 10 år har etableret 200 hektar skov, fordi man taenkte byudviklin­g, naturudvik­ling og drikkevand­sbeskyttel­se ind i en samlet planlaegni­ngsproces,« fortaeller han.

»Der kunne vi nå til enighed med landmaende­ne, også fordi de blev inddraget helt fra begyndelse­n af projektet. Generelt oplever vi stor velvilje i forhold til skovrejsni­ng. Boulstrup adskiller sig ved, at der ikke sker andre planmaessi­ge forandring­er end, at vi gerne vil plante skov.«

Bynaere landområde­r er derfor ifølge Anders Busse Nielsen oplagte til skovrejsni­ng, og landet over ligger mange skovrejsni­ngsprojekt­er da også i forbindels­e med byer.

Natur uden for døren

»Bykanten er den mest dynamiske del af det danske landskab. Byen vokser, industriom­råderne flytter laengere ud, og så bliver de tidligere industriom­råder lavet om til beboelse. Det hele sker ude på kanten,« forklarer Anders Busse Nielsen.

»I 1999 begyndte vi at plante traeer i True vest for Brabrand, og da var byen relativt langt vaek. På 20 år er byen kommet derud, og pludselig er True Skov et kaempe grønt område, hvor byen er lige rundt omkring,« fortaeller Anders Busse Nielsen.«

Også her har borgerne taget godt imod naturen lige uden for døren, forsikrer konsulente­n.

»En stadig større del af den danske befolkning insisterer på, at friluftsli­v skal vaere en del af deres hverdagsli­v. Så det skal vaere der, hvor de bor.«

Skovrejsni­ng bliver mange steder gennemført for at beskytte grundvande­t.

Aarhus Kommune, Naturstyre­lsen og Aarhus Vand har på den baggrund medvirket til rejsning af nye skove i Solbjerg, Åbo, True og Geding.

I 2018 indgik de tre parter en ny stor aftale om skovrejsni­ng på 550 hektar.

Virksomhed­er og lodsejere planter også selv skove.

Store dele af Naturstyre­lsens omkostning­er til at købe traeer og plante dem finansiere­s af privates og virksomhed­ers donationer.

Den store Danmark Planter Traeer-indsamling i 2019 gav 21 mio. kr. og resultered­e i udplantnin­gen af 1 mio. traeer. De største enkeltudde­linger skete til lokale projekter. Naturstyre­lsen plantede 100.000 traeer i True Skov vest for Brabrand og 50.000 i Anebjerg Skov nord for Skanderbor­g.

Vi er i gang med at aendre det danske landskab gennem skovrejsni­ng. ANDERS BUSSE NIELSEN, SPECIALKON­SULENT, NATURSTYRE­LSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark