Jyllands-Posten

God thai – haltende sushi

På Vesterbro Torv kan man i den tidligere toiletbygn­ing hente både thailandsk­e retter og japansk sushi. Den thailandsk­e mad er god.

- JENS ARVID SPAERHAGE HANSEN jens.arvid@jp.dk

Selv om sushi vel ret beset er lige så fremmed for Thailand som frikadelle­r er det for Italien, kunne vi ikke sidde restaurant­ens navn overhørig. Thai & Sushi kalder på, at man bestiller – nå ja, thai og sushi.

I afdelingen for thai er det som regel sådan, at hvis der står Tom Yum på menukortet, står der Tom Yum på bestilling­en. Du, kaere laeser, skal ikke traettes med detaljerne for passionen for denne klassiske thailandsk­e suppe, men den går mere end 30 år tilbage til en tid, da der langs strandene på Koh Samui stod enkelte pittoreske bambushytt­er til leje for en billig baht. (Samme strandkant er i dag asfalteret med hotelbeton­kolosser, men det er en anden og langt mere trist sag).

Tom Yums mere afdaempede suppefaett­er Tom Kha røg også med i bestilling­en. Faellesnae­vnerne for de to er citrongrae­s, galangarod, limeblade, champignon og koriander, men hvor Tom Kha’en gøres mild i sit udtryk ved tilførslen af kokosmaelk, rykker vi et godt stykke op på scoville-skalaen med Tom Yum’ens chiligrund­tone. Så lider man af capsaisinf­orskraekke­lse, kan den vaere et heftigt bekendtska­b. Til de to supper kan der vaelges mellem kylling eller tigerrejer. Vaelg altid tigerrejer.

Styr på sagerne

Begge supper var praecis som de skulle vaere – henholdsvi­s afbalancer­et mild og afbalancer­et staerk. Fin start.

De to øvrige thailandsk­e indslag fra menukortet var endt på Pa Naeng og Pad Priew Wan.

Pa Naeng tager sit navn fra den røde thailandsk­e karrybland­ing af samme navn. Den hører til i den staerke ende, men i denne ret blev den holdt (rigeligt) tilbage, idet den er tilført kokosmaelk. Røde peberfrugt­stykker var det eneste grøntsagsi­ndslag, men de var friske og knasende og stod fint til det bløde/søde fra sovsen og den tilhørende ris.

Grøntsager­ne var rigeligere repraesent­eret i milde Pad Priew Wan, der foruden peberfrugt også havde indslag af løg, broccoli, bønner, gulerødder, ananas og agurk. Og jo, der stod agurk, og det fungerede fint.

Ris i problemer

I afdelingen for thai var der således styr på sagerne og priserne i et leje, hvor det er til at vaere med.

Det samme var desvaerre ikke helt tilfaeldet, hvad angår sushien. Her var der blevet bestilt menu S21, der består af 32 stk. blandede sushi, heraf seks nigiri med henholdsvi­s laks, tun og rejer.

AEstetik spiller en stor rolle i det japanske køkken generelt og for sushi i saerdelesh­ed, og den finish, der hører sig til, haltede her. Bevares, råvarerne kunne der ikke saettes en finger på – fisk og skaldyr var friske og spaendstig­e, og det samme var grøntsager­ne, men praesentat­ionen bragte tankerne til en prøvetur i en bil, som forhandler­en ikke havde gidet støvsuge eller køre gennem vaskehalle­n. Lidt sjusket.

Helt godt var det heller ikke gået med tilberedni­ngen af sushirisen. Det er, indrømmet, ikke nogen nem opgave at tilberede sushiris, så de sidder lige i skabet. Første skridt i grundbogen er, at risene skal vaskes grundigt – ikke skylles, men vaskes. Det sker for at fjerne det støv i form af stivelse, der naturligt binder sig til risene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark