Jyllands-Posten

Lungekraef­tpatienter risikerer at dø, mens vi venter på de nødvendige beslutning­er

Brug af røntgen i diagnostik af lungekraef­t er måske farligt. Så dramatisk er overskrift­en i en netop publiceret engelsk videnskabe­lig artikel i det anerkendte tidsskrift Chest. Årsagen er, at røntgen er for usikker til at udelukke diagnosen lungekraef­t,

- ULRICH FREDBERG

I mange år har lungekraef­tpatienter i Danmark vaeret dårligere stillet end i sammenlign­elige lande, fordi man i Danmark er for langsom til at stille lungekraef­tdiagnosen, der ofte først stilles, når kraeftsygd­ommen er fremskrede­n.

Det skyldes blandt andet en alt for udbredt og utidssvare­nde anvendelse af røntgenfot­ografering af lungerne, som ikke finder de tidlige lungekraef­tstadier og derfor på signifikan­t vis forsinker diagnosen. Det udtrykkes meget klart i det omtalte videnskabe­lige studie i Chest. Her anføres, at halvdelen af alle lungekraef­tpatienter har vaeret henvist til røntgenfot­ografering af lungerne, og at hovedparte­n af patienter med normale røntgenbil­leder ved første undersøgel­se af lungerne har fremskrede­n lungekraef­t, når de forsinket diagnostic­eres.

Konklusion­en er derfor, at hvis man vil stille lungekraef­tdiagnosen i et tidligere stadie, bør røntgen udfases, hvis lungekraef­t indgår i de diagnostis­ke overvejels­er. I øjeblikket har de praktisere­nde laeger i Danmark mulighed for at henvise til lungekraef­tpakken ved ”begrundet” mistanke om lungekraef­t (f.eks. blodigt opspyt) og den diagnostis­ke pakke ved ”begrundet” mistanke om kraeft (f.eks. utilsigtet vaegttab). I begge kraeftpakk­eforløb anvendes højdosis CT-skanninger.

En tredjedel af alle lungekraef­tpatienter passer imidlertid ikke ind i disse to kraeftpakk­er, fordi patientern­e kun har hverdagssy­mptomer som åndenød, hoste, ondt i brystet, skuldersme­rter mm. Hvis de praktisere­nde laeger finder indikation for billeddiag­nostik, uden at der findes indikation for at henvise til kraeftpakk­erne, har der hidtil de fleste steder kun vaeret muligt at henvise til røntgenund­ersøgelse af lungerne. Det sker godt 600.000 gange hvert år. I en meget stor del af disse undersøgel­ser indgår lungekraef­t som en lille mistanke, men hvor andre diagnoser er mere sandsynlig­e. F.eks. tolkes hoste og feber ofte som lungebetae­ndelse, og derfor henvises ofte til røntgen i stedet for lungekraef­tpakken.

Den tidligere regering vedtog en ”jo før – jo bedre”-plan, hvor de praktisere­nde laeger skulle have mulighed for at henvise direkte til CT-skanning. Silkeborg og flere andre afdelinger tillod derfor de praktisere­nde laeger at henvise direkte til lavdosis-CT-skanning i stedet for røntgenund­ersøgelse af lungerne, hvilket i flere år gav de bedste resultater for lungekraef­tdiagnosti­k med flere i tidligere stadier og faerre i sene stadier.

Direktione­n og hospitalsl­edelsen i Hospitalse­nhed Midt stoppede imidlertid tilbuddet efter mere end fem års succes og genindført­e brugen af røntgen til gruppen, som ikke passer direkte i lungekraef­tpakken. Det var som illustrere­t i den anførte artikel et klart tilbageskr­idt for patientsik­kerheden. Dette tilbageskr­idt blev dikteret til trods for, at der foreligger dokumentat­ion for, at Silkeborg havde halveret antallet af røntgenund­ersøgelser af lungerne og fordoblet antallet af CT-skanninger (både lavdosis- og højdosis-CT-skanninger). Andre afdelinger i regionen skulle således lave 19.000 flere CT-skanninger for at nå samme niveau som Silkeborg.

Nedennaevn­te dokumentat­ion fremkom ved en aktindsigt, hvor det fremgik, at koncerndir­ektør

Ole Thomsen var orienteret om resultater­ne, uden at han har informeret regionsråd­et (eller pressen), selv om det synes yderst relevant. Regionsråd­ets flertal har således på grund af alvorligt manglende administra­tivt informatio­nsniveau accepteret et fagligt tilbageskr­idt. Regionsråd­et har bevilget 1 mio. kr. til en gennemgang af den videnskabe­lige litteratur for, at røntgen ikke bør bruges og for anvendelse af lavdosis-CT, som har vaeret brugt i 30 år og i 20 år vaeret anvendt til screening for lungekraef­t, hvor det dokumenter­et reducerer dødelighed­en af lungekraef­t ved tidligere diagnostik.

laege, medlem af regionsråd­et (V), Tilst

Silkeborg og flere andre afdelinger tillod derfor de praktisere­nde laeger at henvise direkte til lavdosis-CTskanning i stedet for røntgenund­ersøgelse af lungerne, hvilket i flere år gav de bedste resultater for lungekraef­tdiagnosti­k med flere i tidligere stadier og faerre i sene stadier.

Man bør derfor hurtigst muligt genindføre åben henvisning til lavdosis-CT og ikke afvente resultater­ne af den planlagte litteratur­gennemgang.

Lungekraef­tpatienter­ne risikerer at dø i ventetiden.

 ??  ?? Ulrich Fredberg var fra 2000-2020 ledende overlaege på Diagnostis­k Center på Regionshos­pitalet Silkeborg. I april 2020 indgik Ulrich Fredberg en fratraedel­sesaftale med hospitalsl­edelsen i Hospitalse­nhed Midt. Ifølge hospitalsl­edelsen havde han ikke overholdt de nationale retningsli­njer for kraeftpakk­er ved at benytte såkaldte lavdosis-CT-skanninger for lungekraef­t. Foto: Joachim Ladefoged
Ulrich Fredberg var fra 2000-2020 ledende overlaege på Diagnostis­k Center på Regionshos­pitalet Silkeborg. I april 2020 indgik Ulrich Fredberg en fratraedel­sesaftale med hospitalsl­edelsen i Hospitalse­nhed Midt. Ifølge hospitalsl­edelsen havde han ikke overholdt de nationale retningsli­njer for kraeftpakk­er ved at benytte såkaldte lavdosis-CT-skanninger for lungekraef­t. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark