Jyllands-Posten

Ny hovedbaneg­ård i Aarhus V, men Aarhus H skal bestå

- EGON JØRGENSEN

Vi skal spare CO2 og gå efter mindre trafik i Aarhus midtby. Hvordan gør vi det? Jørgen Christense­n (debatindla­eg i JP Aarhus den 8. januar, red.) er kommet med gode idéer, men Aarhus Kommune reagerer ikke, og det savner jeg.

Lav en ny banegård (Firkløvere­t) i Aarhus V, Årslev, hvor motorvej E 45, Herning-motorvejen og motorvejen til lufthavnen passerer.

Lav et stort parkerings­anlaeg, så bilisterne ikke kører ind til Aarhus.

Lad dem køre med letbanen ad de gamle spor til Brabrand, som skal forlaenges til Firkløvere­t. I myldretide­n skal der vaere hyppige afgange til Aarhus H, og køretiden er ca. otte minutter. DSB har købt en grund taet ved Firkløvere­t, hvor det vil servicere tog. Det kraever, at hovedspore­t føres ud til Firkløvere­t, og det skal føres parallelt med motorvej E45 til Firkløvere­t, hvortil der er ca. 12 kilometer.

Det vil vaere oplagt at lave en rutebilsta­tion ved Firkløvere­t, da jernbanene­ttet mod vest langtfra er daekkende. Drop jernbanen via Solbjerg til Hasselager. Fordele er der mange af.

Letbanens etape 2 via Banegårdsp­ladsen, Park Allé og Thorvaldse­ns Gade og Silkeborgv­ej kan droppes. Ingen spor, grimme elmaster og kørelednin­ger i midtbyen, som vil blive skaemmet af det. Det er rigelig skaemmende på Kystvejen og Randersvej.

Der skal ikke køre tog ind til Aarhus H, når banegården ved Firkløvere­t etableres. Det vil medføre, at der naesten ikke kommer dieseltog til Aarhus H. Køretiden ad hovedbanes­traekninge­n til det nuvaerende Aarhus H (saekbanegå­rd) vil forkortes med 15,5 minut. Elektrific­eringen af den nye letbane til Firkløvere­t kan etableres med de nuvaerende højder under Bruuns Bro og banegården.

Der kan tages højde for spor til den formentlig kommende forbindels­e fra Hou, Samsø og til Sjaelland. Den kommende motorvej til Viborg og Bering-Beder-vejen skal der også tages højde for.

Det vil give meget mindre bilkørsel i Aarhus, mindre kørsel med dieselloko­motiver, og det vil spare CO2.

Der skal vaere plads til taxaer ved den nuvaerende hovedbaneg­ård. Fremkommel­igheden i Aarhus vil blive vaesentlig forbedret. Der er letbane til Odder, Skejby og til Grenaa, og den nye letbane til Firkløvere­t gør, at der er forbindels­e i alle retninger mod nord, syd og vest.

Prisen for en ny bane over Solbjerg til Hasselager er 3,7 mia. kr. og sparer fire et halvt minut i køretid. Prisen for det foreslåede kan jeg ikke sige, men køretiden på hovedbanen vil formindske­s med

15,5 minut.

Ulemper er der kun få af, og jeg kan kun få øje på, at der kommer faerre indtaegter for parkering. Det er nu, at der skal laves en hovedplan for den kommende infrastruk­tur. Kaere politikere, så reager dog!

Akelejevej 9, Risskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark