Jyllands-Posten

Aarhus Tigers har mistet for mange spillere og traekker sig fra National Ligaen

På grund af skader og spillerafg­ang har Aarhus Tigers, der spiller amerikansk fodbold, valgt at traekke sig fra landets bedste raekke. Det var uansvarlig­t at spille, siger formanden.

- PHILIP SELMANN philip.selmann@jp.dk PETER FRIIS, AARHUS TIGERS

Når regnestykk­et blev gjort op, var det på ingen måder forsvarlig­t at fortsaette. Aarhus Tigers risikerede slet og ret folks helbred.

Klubben havde over vinterpaus­en mistet for mange spillere, hvorfor man i forrige uge trak sig fra National Ligaen. Dermed har byen ikke laengere et hold i den bedste danske raekke, når det kommer til amerikansk fodbold.

Peter Friis, formand i Aarhus Tigers, anslår, at klubben er gået fra at have omkring 40 til 25 spillere i seniortrup­pen. Dermed tør klubben ikke give sig i kast med en ny saeson, hvor modstander­ne råder over langt bredere trupper.

Stor skadesrisi­ko

»Amerikansk fodbold er en meget fysisk sport, og der er en stor skadesrisi­ko. Øger du spilletide­n, øger du også risikoen for skader, og vi risikerer dermed en endnu smallere trup. Det er en dødsspiral for en klub på det højeste niveau i Danmark, og vi synes ikke, at det er forsvarlig­t,« siger Peter Friis og fortsaette­r:

»Vi ville heller ikke risikere at måtte traekke os midt i saesonen og dermed udsaette klubben for bøder og andre sanktioner, som potentielt kunne skade klubbens fremtid.«

Aarhus Tigers har siden efteråret vaeret i løbende dialog med Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (DAFF), da klubben første gang bemaerkede, at noget var under opsejling.

I oktober begyndte de første spillere at meddele, at de ikke blev i Aarhus. Nogle flyttede til en anden landsdel eller klub, mens andre gerne ville prøve sig af i de amerikansk­e collegerae­kker.

Købte ikke klubbens plan

Ifølge Peter Friis vidste klubben dog ikke, at den var gal, før midten af januar hvor Aarhus Tigers skulle tage endelig stilling til den kommende saeson. På grund af coronapand­emien valgte klubben at lukke for alle aktivitete­r i november, hvorfor det har vaeret svaert at få fat i de spillere, som overvejede at skifte videre. Han kan godt forstå dem, som har søgt videre, men er omvendt ked af, at de ikke købte ind på klubbens plan.

Efter en hård 2019-saeson i National Ligaen besluttede Aarhus Tigers at bygge holdet op om de unge talenter i stedet for at hente dyre amerikaner­e. Det ville betyde flere nederlag her og nu, men man satsede på fremtiden.

»Jeg synes egentlig, at vi har gjort rigtig meget, for at gøre alle spillere og traenere opmaerksom­me på, at saesonen ville blive anderledes. Den købte spillerne ind på, indtil de så ikke gjorde det mere, kan man sige. Det er deres valg, og isoleret set kan vi godt forstå dem. Vi har intet i klemme, for det er en del af spillet. Men samlet set et det umuligt for os at spille på det højeste niveau.«

Ikke dygtige nok

Derudover har Aarhus Tigers ifølge Peter Friis ikke vaeret dygtig nok til at udvikle nye spillere de seneste par år:

»Vi har ikke haft nok spillere, der har haft den fornødne styrke eller kvalitet til at klare sig i den bedste raekke.«

»Det er i høj grad noget, vi kommer til at have fokus på sammen med ESAA (Elite Sports Akademi Aarhus, red.) samt ved ansaettels­en af en decideret talenttrae­ner. Vi ved godt, hvad vi ikke har gjort godt nok, men vi ved også, hvad der skal til for at aendre på det.«

Alle raekker er principiel­t sat på pause, men formanden for Aarhus Tigers håber på, at der atter er amerikansk fodbold på programmet omkring midten af maj. Aarhusiane­rne har nemlig ikke trukket sig helt fra sporten og vil i stedet vaere at finde i 1. division.

»VI har klart en ambition og målsaetnin­g om at komme tilbage i National Ligaen inden for et par år, men vi rykker en tand ned for at spille i en raekke, hvor alle har lige vilkår. De fleste modstander­e har det samme antal spillere og niveau som os, hvilket passer bedre sammen med vores manglende dybde i truppen.«

Det er en dødsspiral for en klub på det højeste niveau i Danmark, og vi synes ikke, at det er forsvarlig­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark