Jyllands-Posten

Kineserne gik drastisk til vaerks – og det virkede

- LEIF THUESEN overlaege, dr.med., Shanghai, Kina

I et nyligt indlaeg i JP påpeger professor Peter C. Gøtzsche nødvendigh­eden af et optimalt vidensgrun­dlag for håndtering af covid-19-pandemien. Jeg har interesser­et mig for at integrere den videnskabe­lige metode i patientbeh­andlingen. Derudover har jeg det seneste halvår arbejdet på hospitaler i Fastlandsk­ina.

Den 27. december 2019 rapportere­des ophobede tilfaelde af en saerlig lungebetae­ndelse i millionbye­n Wuhan. Der blev foretaget en drastisk nedlukning af byen. Januar 2020 kunne infektions­sygdommen tilskrives et coronaviru­s. Nedlukning­en blev ophaevet den 8. april 2020.

I dag fungerer det kinesiske samfund igen normalt. Der er ingen generel nedlukning, få nye tilfaelde, for det meste udefrakomm­ende. Dette bemaerkels­esvaerdige resultat blev opnået ved graenseluk­ning, karantaene­ring, temperatur­måling i lufthavne, togstation­er, offentlig bygninger, templer, sevaerdigh­eder, supermarke­der, større butikker, boligområd­er og et konsekvent check af alles faerden via en helbredsap­p på mobiltelef­onen.

Brug af mundbind var sporadisk for måneder siden, men anvendes nu af alle. I tilfaelde af påvist covid-19 bliver relevante områder spaerret af med test af alle i området og af kontakter. Det kan dreje sig om en millionby, et byområde, en gade, et hospital.

Personligt er jeg blevet covidpodet ca. 30 gange, antistofte­stet to gange, ct-skanning af lunger to gange og røntgenopt­agelse af lunger en gang for at sikre, jeg ikke smittede kinesiske hjertepati­enter. Derudover er jeg blevet kontaktet af politiet flere gange for at klarlaegge min faerden gennem forskellig­e provinser. Kort sagt kontrol af bemaerkels­esvaerdigt omfang, intensitet og konsekvens.

I Vesten har vi også brugt samfundsne­dlukning. Og det med uhyre udgifter til følge, reel nedpriorit­ering af andre helbredspr­oblemer, hjemmeunde­rvisning med ukendt påvirkning af børn og unges laering og trivsel. Desvaerre er vi ikke lykkedes med covidbekae­mpelsen i samme grad som i velfungere­nde asiatiske samfund; Sydkorea, Taiwan, Fastlandsk­ina.

Kan vi i Vesten gennemføre et anti-covidregim­e som i Kina? Formentlig ikke. Dels er efterlevel­se af påbud mindre gennemførl­ig i vestlige inkluderen­de og individori­enterede befolkning­er, dels indgår elementer af individuel kontrol og måske også risiko for maerkbare repressali­er i den kinesiske succeshist­orie. I Vesten satser vi derfor på, at vaccinatio­n giver os vores normale tilvaerels­e tilbage.

Er det realistisk? Det ved vi faktisk ikke, da vi mangler sikker viden dels om covid-19’s evne til at mutere og en detaljeret viden om effekten af de enkelte vacciner på covidmutat­ioner og på saerlige befolkning­sgrupper.

Inden for mit speciale, hjertesygd­om, stod vi for 15 år siden i en sammenlign­elig situation. Der var kommet nye effektive stents på markedet, men der var mistanke om alvorlige sene komplikati­oner.

I den vestlige del af Danmark valgte vi derfor at foretage en detaljeret registreri­ng af alle vore behandling­er og samtidig efter samtykke fra patienten at lade hovedparte­n af de behandlede indgå i lodtraekni­ngsforsøg for at kvalitetss­ikre på kort og langt sigt. Denne kvalitetsk­ontrol har kørt lige siden. Den har sikret behandling­erne og givet os vaerdifuld ny viden.

Med covid-19-pandemien står vi over for det største samfundsma­essige problem i nyere tid. Forudsaetn­ingen for at overvinde krisen er praecis viden om effekten af de tiltag, vi indfører. Aktuelt, om vaccinen har den forventede effektivit­et. Virker den overhovede­t? Virker den på covid-19-mutationer? Hvad betyder alder, og er der forskel på forskellig­e fabrikater?

Jeg opfordrer sundhedsmi­nisteren til at kombinere udrulning af vaccinepro­grammerne med lodtraekni­ngsforsøg i stor skala.

Det vil give os det bedst mulige grundlag for at traeffe de rigtige nødvendige beslutning­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark