Jyllands-Posten

Skaerpet kamp om de digitale dagligvare­kunder

Coronakris­en har sat mere gang i nethandlen med dagligvare­r. De store aktører skruer op med nye tiltag i kampen om de digitale kunder. Det gaelder også købmandsko­ncernen Dagrofa.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Købmandsko­ncernen Dagrofa vil også vaere med i onlinehand­el inden for dagligvare­r, som er vokset hastigt under pandemien. Men i modsaetnin­g til nogle af de store på det digitale marked vaelger Dagrofa helt lokale løsninger.

Siden covid-19 ramte Danmark i foråret 2020 har koncernen testet onlinesalg i 40 butikker under kaederne Spar og Min Købmand. Det bliver nu til en fast digital løsning.

»Vi har allerede 200-250 lokale butikker, hvor købmaend bringer varer ud til forbrugere. Det er et vigtigt fundament. Nu ruller vi i første omgang webløsning­er ud for 40 butikker i de to kaeder. Det er en onlineshop bundet helt lokalt op med den enkelte butiks sortiment og udbud, da vi tror på det lokale,« siger Richo Boss, der er en del af topledelse­n i Dagrofa.

Richo Boss er netop tiltrådt som ny kaededirek­tør for Meny-supermarke­derne efter gennem to år at have haft ansvaret i koncernen for kaederne Spar, Min Købmand og Letkøb. Sideløbend­e har han også opgaven med det digitale i Dagrofa, der er kendetegne­t ved, at en stor del af butikkerne i kaederne ejes og drives af lokale købmaend.

Coronakris­en har gennem 2020 skubbet øget fart i onlinesalg­et. Flere forbrugere har gerne villet få leveret dagligvare­r hjem eller afhente dem pakket i butikken.

Coop, Salling Group og bl.a. det rene onlinesupe­rmarked Nemlig.com melder om hastige vaekstrate­r i den del af markedet, hvor der også investeres stort i nye tiltag.

3 pct. af det samlede salg

Ifølge Retail Institute Scandinavi­a udgør onlinesalg­et nu ca. 3 pct. af det samlede dagligvare­marked. Analyse-/konsulenth­uset forventer i en prognose, at andelen kan stige til 10 pct. i 2030.

Dagrofa har indtil nu valgt en behersket satsning på onlinesalg med netop fokus på det lokale i udvalgte butikker. Der kan kunder digitalt bestille varer, der så kan afhentes pakket i butikken eller blive bragt ud.

»Det er afgørende at vaelge få ting, som vi gør godt. Sådan er det også med onlinehand­el. Vi vaelger en lokal tilgang, hvor det passer, fremfor et stort nationalt setup,« sagde koncernche­f Tomas Pietrangel­i for nylig.

Richo Boss fastslår, at når de første 40 butikker er rullet ud med lokale webshopper, er målet at få endnu flere butikker på. I første omgang i Spar og Min Købmand – men også senere gerne i supermarke­dskaeden Meny.

»Vi skal også vaere med på det digitale salg med vores egen vej i markedet. Forbrugern­e forventer det, men samtidig er det også en vej til at vinde endnu flere markedsand­ele. Vi tror på, at det lokale også kan vaere en styrke i onlinehand­len,« siger Richo Boss.

Udover modeller med hjemmeleve­ring har både Salling Group med Bilka og Føtex samt Coop med flere kaeder koncepter, hvor varer kan bestilles og afhentes pakket i lokale butikker, mens discountka­eden Rema 1000 har valgt en model, hvor kunder kan få andre til at pakke og levere varer fra den lokale butik for sig.

Hos Dagrofa er modellen, at den enkelte købmand selv afgør, om han vil udbyde både at levere hjem og afhentning af pakkede varer i butikken.

»Det afgørende for os er, at kunderne møder deres lokale købmand også online og handler direkte med ham,« siger Richo Boss.

Mens han nu er kaededirek­tør for Meny, er planen, at han overdrager det digitale på tvaers af detailkaed­erne i Dagrofa til en digital direktør, der netop nu er ved at blive fundet til en nyoprettet stilling.

 ??  ?? Spar-kaeden bliver del af Dagrofas nye online-satning. Foto: Dagrofa
Spar-kaeden bliver del af Dagrofas nye online-satning. Foto: Dagrofa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark