Jyllands-Posten

Ekspert: Millioner til nye cykelstier ville batte mere på mere trafikered­e veje

Et politisk flertal vil bygge nye cykelstier langs statens veje for at fremme cyklismen. Man ville dog få flere cyklister ved at bruge pengene på cykelstier langs kommunerne­s veje, påpeger forsker.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Beboerne i landsbyern­e Mejlby og Hald nord for Randers kan godt begynde at finde den gamle jernhest frem fra skuret.

En ny cykelsti langs den cirka 5 km lange straekning mellem de to landsbyer er nemlig blandt de 20 nye cykelproje­kter, som et politisk flertal i Folketinge­t netop har afsat penge til at bygge langs de danske statsveje.

I alt er der afsat godt en halv mia. kr. til at gøre det nemmere for borgerne at vaelge cyklen som transportm­iddel, når turen går mod arbejde eller skole.

De 370 mio. kr. går til at lave nye cykelstier, cykeltunne­ller eller stikrydsni­nger langs statsveje i 16 forskellig­e kommuner fordelt over det meste af landet – allesammen uden for de store byer. De resterende 150 mio. kr. er afsat til at medfinansi­ere cykelproje­kter ved kommunale veje.

En både-og-model

Ifølge lektor på Aalborg Universite­t Harry Lahrmann, som forsker i trafik og transport, ville pengene umiddelbar­t vaere bedre brugt udelukkend­e på de kommunale veje, som generelt er mere befaerdede af cyklister.

»Der er ingen tvivl om, at man kunne få flest cyklister for pengene på kommunevej­nettet. De veje, man har valgt, er ikke ligefrem steder, hvor der er overbefols­taten udbygger nettet af cykelstier langs statens veje og samtidig ansporer kommunerne til at gøre det samme på de kommunale veje.

»Staten er forpligtet til at tage sig af dens ca. 3.500 km statsveje. Samtidig sender staten et signal til kommunerne om at gøre mere for cyklistern­e. Så kan man altid diskutere, hvor snittet skal laegges, men det er opgaveford­elingen,« siger Lahrmann.

Hvis det skal lykkes at lokke flere danskere i sadlen, er det dog vigtigt, at cykelstier­ne bliver vedligehol­dt, saltet og ryddet for sne, så cyklistern­e kan komme sikkert frem, påpeger han.

Mange bilture kan erstattes

Umiddelbar­t er der et potentiale i at få flere til at vaelge (el)cyklen som primaert transportm­iddel – både af klimamaess­ige og sundhedsma­essige grunde.

Tal fra Transportm­inisteriet, som Cyklistfor­bundet har omtalt, viser, at hver tredje biltur er på 5 km eller derunder. Altså afstande, hvor cyklen godt kunne vaere et alternativ.

Aftalen om de nye cykelstier er indgået mellem regeringen og dens støttepart­ier, De Radikale, SF og Enhedslist­en.

Ifølge transportm­inister Benny Engelbrech­t er de udpegede cykelstier valgt ud fra en liste, som Vejdirekto­ratet har lavet. Her er der blevet set på, hvor der er mest brug for stierne, og hvilke projekter der har en klar plan og kan igangsaett­es hurtigt, siger han ifølge Ritzau.

»Vi anerkender, at der fortsat er steder, hvor der er behov for at investere mere. Disse 20 projekter var så langt, de afsatte penge kunne raekke. Men det er noget, vi vil have fokus på i fremtiden,« siger ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark