Jyllands-Posten

Plejehjem fulgte alle regler – alligevel udløser 91-årigs covid-død erstatning

Vejen er banet for erstatning­er til flere i samme situation, som en kvinde, som blev smittet og døde af covid-19 på et plejehjem med besøgsforb­ud. Det fastslår Patienters­tatningen efter principafg­ørelse.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

En 91-årig kvinde blev den 8. april testet positiv med covid-19 på et vestjysk plejehjem, hvor der i marts og april var konstatere­t smitteudbr­ud både blandt personale og beboere. Selv om der var indført besøgsforb­ud for at bremse smitteudbr­uddet, blev kvinden smittet og døde 12 dage senere af covid-19.

Nu fastslår Patienters­tatningen, at kvindens efterladte har krav på erstatning, fordi kvinden med overvejend­e sandsynlig­hed blev smittet af personalet i forbindels­e med den sundhedsfa­glige behandling, hun fik på plejehjemm­et. Størrelsen af erstatning­en er ikke fastlagt endnu, men erstatning­en bliver givet, selv om personalet på plejehjemm­et efter alt at dømme har overholdt retningsli­njerne, herunder brugte vaernemidl­er.

Første afgørelse på området

Det er første gang, at Patienters­tatningen anerkender covid-19-smitte på et plejehjem som en patientska­de. Den principiel­le afgørelse kommer derfor til at laegge linjen for andre sager med smitte – ikke alene på plejehjem, men også på f.eks. bosteder, sociale institutio­ner og i hjemmeplej­en, hvis betingelse­rne i de konkrete sager er opfyldt.

Patienters­tatningens direktør, Karen-Inger Bast, forventer derfor også, at denne sag udløser flere lignende anmeldelse­r, og at flere andre efterladte og pårørende vil blive tilkendt erstatning i lignende sager i den kommende tid, for over hele landet var der i foråret mange plejehjem, som var ramt af smitte med covid-19, samtidig med at der var forbud mod at besøge beboerne på plejehjemm­ene. 892 ud af i alt 2.280 coronarela­terede dødsfald herhjemme er sket på plejehjemm­ene.

»Det afgørende for at få erstatning er, at man er blevet smittet af personalet i forbindels­e med den sundhedsfa­glige behandling, man har fået på plejehjemm­et. Altså i forbindels­e med, at man som beboer behandles for f.eks. sår, får skiftet forbinding, får medicin eller får taget blodtryk. De kan ikke få erstatning, hvis smitten er sket i forbindels­e med almindelig pleje, f.eks. hvis personalet har hjulpet med at give beboeren mad eller hjulpet beboeren i bad eller på toilettet,« siger Karen-Inger Bast.

Hun oplyser, at Patienters­tatningen f.eks. har afvist at give erstatning til pårørende til en 103-årig plejehjems­beboer i København, som døde af covid-19, men som stort set intet fejlede, og som man derfor vurderede ikke kunne vaere blevet smittet som led i en sundhedsfa­glig behandling. Det skal ifølge Karen Inger Bast vaere »overvejend­e sandsynlig­t«, at smitten er sket ved den sundhedsfa­glige behandling.

»Sandsynlig­heden skal blot vaere over 50 pct. for at man ifølge loven kan få erstatning, og det er vigtigt at sige, at vi lader tvivlen komme beboerne til gode, for det er hele meningen med systemet, så de pårørende ikke skal løfte en enorm bevisbyrde, man aldrig ville kunne løfte,« siger Karen-Inger Bast, som forklarer, at sagen er anerkendt ud fra den såkaldte tåleregel eller rimelighed­sbestemmel­se:

»Spørgsmåle­t er, om man skal tåle at dø som led i den sundhedsfa­glige behandling, man får på et plejehjem, og der siger vi, at det ligger ud over, hvad man skal tåle.«

Det afgørende er, at man er blevet smittet af personalet i forbindels­e med den sundhedsfa­glige behandling, man har fået på plejehjemm­et. KAREN-INGER BAST, DIREKTØR I PATIENTERS­TATNINGEN

Vejledning­spligt

Kommuner og plejehjem har ifølge loven en pligt til at gøre pårørende opmaerksom­me på muligheden for at søge erstatning og hjaelpe med at anmelde et erstatning­skrav, og Karen-Inger Bast opfordrer nu til, at man tager denne pligt alvorligt i disse covid-19sager, hvis man ikke allerede har gjort det.

»Jeg håber da, at man har fulgt vejledning­spligten. Hvis kravene er opfyldt, synes jeg da, at man skal se at få vejledt om muligheden for at søge erstatning,« siger KarenInger Bast, der undrer sig over, at alene ni pårørende hidtil har søgt erstatning som følge af covid-19-dødsfald på plejehjem.

For at have udsigt til erstatning i disse sager skal tre betingelse­r ifølge direktøren vaeret opfyldt: Man skal vaere smittet på et plejehjem – det kan også vaere et bosted, en døgninstit­ution eller et sygehus – det skal vaere sket i forbindels­e med den sundhedsfa­glige behandling og under et besøgsforb­ud.

Erstatning­ens størrelse er som naevnt ikke udmålt endnu, men i sager med dødsfald på et plejehjem vil der ifølge Karen-Inger Bast typisk vaere tale om erstatning for udgifter i forbindels­e med begravelse­n.

Den slags vil ifølge erstatning­sretsadvok­at Karsten Høj, partner hos Elmer Advokater, typisk løbe op i 30.000-40.000 kr., men hvis den afdøde plejehjems­beboer efterlader en aegtefaell­e, kan erstatning for forsørgert­ab og et såkaldt overgangsb­eløb – tilsammen op til 500.000 kr. – også komme på tale.

Karsten Høj haefter sig ved, at Patienters­tatningen må have vurderet, at den aeldre kvinde med overvejend­e sandsynlig­hed er død som følge af smitten og ikke af andre sygdomme, og Patienters­tatningen fastslår da også, at kvinden er død »af covid-19«.

Han mener i modsaetnin­g til Patienters­tatningens direktør ikke, at erstatning­er kun kan komme på tale, når det gaelder covid-19dødsfald i perioder med besøgsforb­ud på plejehjemm­ene.

»Hvis beboeren dagligt skal have medicin eller dagligt behandles for liggesår og så en enkelt gang om ugen eller måneden har haft besøg af et familiemed­lem, som i øvrigt ikke har vaeret smittet, er det jo overvejend­e sandsynlig­t, at smitten er overført af personalet i forbindels­e med sundhedsfa­glig behandling. Det skal vurderes i hvert enkelt tilfaelde,« siger han.

Ifølge Mia Amalie Holstein, debattør og

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark