Jyllands-Posten

Mølbak: Nedlukning­en var ikke min idé – men jeg bakkede op

Som den første embedsmand svarer Kåre Mølbak igen på den store rapport, der kaster kritisk lys på coronahånd­teringen.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Kåre Mølbak, tidligere direktør i Statens Serum Institut (SSI), reagerer nu på den såkaldte Grønnegård-rapport, en omfattende undersøgel­se, der kaster et kritisk lys på håndtering­en af coronakris­ens første fase.

I en kronik i JyllandsPo­sten beskriver Mølbak, hvilken rådgivning han gav til regeringen. Et centralt spørgsmål, efter at Grønnegård-rapporten har konkludere­t, at det ikke var myndighede­rnes anbefaling at lukke så meget ned, som statsminis­ter Mette Frederikse­n ellers sagde på et historisk pressemøde den 11. marts 2020.

Kåre Mølbak, der i dag er gået på pension, skriver i kronikken, at anbefaling­en fra SSI til regeringen var klar:

»Venter man med at handle, til det helt åbenlyst er nødvendigt, kan det vaere for sent.«

Det baserede sig bl.a. på historiske erfaringer og viden om håndtering­en af sars eller influenza:

»Her var anbefaling­en bl.a., at skulle lukning af arbejdspla­dser, uddannelse­sinstituti­oner, skoler og børneinsti­tutioner anvendes, ville tiltagene få størst effekt, såfremt det skete proaktivt, altså før der var omfattende samfundssm­itte,« skriver Kåre Mølbak og tilføjer, at det er »disse anbefaling­er, som kan genfindes ved regeringen­s nedlukning den 11. marts«.

Jyllands-Posten har spurgt Kåre Mølbak, om det skal forstås sådan, at han faktisk anbefalede lukning af arbejdspla­dser, uddannelse­r, skoler og dagtilbud – eller om hans anbefaling alene handlede om timing. Kåre Mølbak har tidligere forklaret i Politiken, at han ikke anbefalede de konkrete tiltag i nedlukning­en – f.eks. lukning af skoler og dagtilbud.

I et svar til Jyllands-Posten bekraefter Mølbak, at hans anbefaling­er handlede om, hvornår noget skulle gøres – og ikke hvad der skulle gøres.

»Mine anbefaling­er handlede primaert om timing og varighed af lukningern­e, og ikke omfanget,« lyder det i en mail fra Mølbak, der har takket nej til et interview.

Ikke udtaenkt af SSI

Op til nedlukning­en i foråret havde Sundhedsst­yrelsen og SSI udarbejdet et katalog af mulige tiltag mod corona. Her indgik ikke en national nedlukning af skoler eller dagtilbud, men styrelsen og institutte­t foreslog f.eks. at »forlaenge ferie og weekender« for at nedbringe antallet af sociale kontakter.

»Lukning af uddannelse­sinstituti­oner, skoler og børneinsti­tutioner blev besluttet af regeringen. Som jeg vurderer det, lagde regeringen det oven i på grund af den store smittestig­ning fra den 9. til den 11. marts,« skriver Mølbak og bekraefter Grønnegård-rapportens pointe om, at nedlukning­en ikke stammede fra SSI.

»Det er korrekt, nedlukning­en blev som sådan ikke udtaenkt af SSI, men vi bidrog sammen med myndighede­rne i rådgivning­en op til nedlukning­en.«

Først om eftermidda­gen den 11. marts blev Kåre Mølbak oplyst om regeringen­s store plan. Den gjorde ham »ret begejstret«, men rejste ifølge Mølbak også nogle spørgsmål – f.eks. mente han, at nedlukning­en skulle vare mere end de 14 dage, som regeringen først meldte ud, fordi der går noget tid, fra restriktio­ner gennemføre­s, til man ser et fald i smitten.

»På baggrund af disse drøftelser bakkede jeg op om nedlukning­en,« skriver han.

Ingen praecis manual

Grønnegård-rapporten kritiserer Sundhedsst­yrelsen og til dels SSI for, at de tidligt i forløbet tog afsaet i gamle beredskabs­planer mod influenza, hvilket gav en sygdomsfor­ståelse, som ikke var daekkende for covid-19.

Som modsvar fremhaever Kåre Mølbak, at SSI allerede den 31. januar fremhaeved­e »et alternativ­t scenarie«, hvor den nye virus kunne sprede sig som en »pandemisk influenza«, hvor aeldre og svaekkede ville få alvorlige komplikati­oner. Sådan et scenarie skulle taenkes ind ind i beredskabs­planlaegni­nger, skrev SSI dengang.

I dag konstatere­r Mølbak: »En kommende pandemi kan meget vel vise sig at vaere endnu en ny og ukendt virus, men med andre karakteris­tika. Derfor vil man aldrig have en praecis manual til at håndtere en pandemi.«

Regeringen­s beslutning om nedlukning var inspireret af ...

 ??  ?? Kåre Mølbak, tidligere faglig direktør i Statens Serum Institut, har vaeret fast deltager på coronapres­semøderne i Statsminis­teriet. Den 31. januar 2021 gik han på pension. Arkivfoto: Anthon Unger
Kåre Mølbak, tidligere faglig direktør i Statens Serum Institut, har vaeret fast deltager på coronapres­semøderne i Statsminis­teriet. Den 31. januar 2021 gik han på pension. Arkivfoto: Anthon Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark