Jyllands-Posten

Colombia åbner døren for migrantbøl­ge fra det kriseramte Venezuela

Over fem millioner venezuelan­ere har forladt deres hjemland plaget af hungersnød og økonomisk krise. Flere latinameri­kanske lande strammer indrejsekr­av, men Colombia gør det stik modsatte.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

FN har udnaevnt menneskefl­ugten fra Venezuela til en af de største migrations­kriser i verden.

Mere end fem millioner venezuelan­ere er siden 2014 flygtet fra hyperinfla­tion, fattigdom, sult, vold og forfølgels­e til andre lande, primaert i Latinameri­ka og i Caribien.

Nu har Colombia besluttet – modsat mange af sine latinameri­kanske nabolande – at give opholdstil­ladelse til de naesten to millioner venezuelan­ske migranter i landet og til dem, som inden for de naeste to år flygter til Colombia.

I mandags tog landets praesident, Ivan Duque, en drastisk beslutning. Regeringen annoncered­e at give en midlertidi­g opholdstil­ladelse på 10 år til migranter og flygtninge, som registrere­r sig hos de colombians­ke myndighede­r, skriver bl.a. The New York Times.

Job og coronavacc­ine

Som den store nabo til Venezuela modtager Colombia mere end en tredjedel af alle migranter og flygtninge fra det kriseramte land, oplyser FN. Den colombians­ke regering vurderer, at 1,8 mio. venezuelan­ere opholder sig i landet, og mere end 55 pct. af dem har ikke en lovlig opholdstil­ladelse, skriver nyhedsbure­auet AP.

Inden for de naeste to år vil migranter og flygtninge fra Venezuela kunne søge om en midlertidi­g opholdstil­ladelse, og de, som allerede opholder sig i landet ulovligt, vil også kunne registrere sig.

Beslutning­en giver migranter og flygtninge uden opholdspap­irerne i orden mulighed for at arbejde lovligt i landet, adgang til sundhedsva­esenet og en covid-19vaccine.

Ivan Duque udtalte i mandags på et pressemøde om flygtninge­situatione­n i landet:

»Vi har naesten en million migranter, som er i vores land, og som vi ikke kender navnene på. Vi ved ikke, hvor de er, hvor gamle de er, eller hvad deres socioøkono­miske forhold er. Det er en dårlig situation, fordi det ikke giver os mulighed for at have en klar socialpoli­tik,« sagde praesident­en.

Colombias nye politik kommer efter en raekke eksempler, hvor migranter og flygtninge, som forlader Venezuela, har svaert ved at få en fod ind i andre sydamerika­nske lande på grund af lukkede graenser og voksende modstand mod de udefrakomm­ende.

I Ecuador er hundredvis af venezuelan­ere strandet langs landets sydlige graense, efter at Peru sendte tropper til området for at stoppe primaert venezuelan­ere, som forsøger at krydse graensen. Panama og Chile har indført krav om visa, hvilket gør det svaerere for venezuelan­erne at flytte til landene.

Krigsligne­nde forhold

Mange venezuelan­ske flygtninge og migranter mistede deres job i foråret, da coronaviru­ssen kastede Colombia ud i økonomisk modvind. Det fik tusindvis af fordrevne fra Venezuela til at returnere til hjemlandet. Den colombians­ke regering forventer dog, at mange vender tilbage igen og tager flere med, når økonomien er i fremgang.

Modsat mange andre humanitaer­e kriser er den venezuelan­ske flygtninge­krise ikke et resultat af en krig eller konflikt, men forholdene for landets befolkning minder meget om aktive krigszoner, skriver Brookings Institutte­t.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark